Burgers in oorlog

Terwijl het getwitter een paar maanden geleden nog ging over verbindend leiderschap, lijkt er nu een heuse burgeroorlog te ontstaan; delen van de samenleving staan lijnrecht tegenover elkaar. Er is geen grijs, alleen zwart en wit.

"Je kan niet oordelen over zaken die je zelf niet meegemaakt hebt," en dat geldt misschien ook wel voor cultuur. Nederlanders hebben geen echte burgeroorlog meegemaakt zoals die in een aantal andere Europese landen wel zijn voorgekomen.

Het ontbreken van die ervaring maakt het nu lastig om de culturele impasse in NL te doorbreken.

Wat mij opvalt is dat de Nederlandse cultuur van de "uitgesproken mening" onder druk staat. Dat kan namelijk in een omgeving wanneer de vijand van buiten komt. Maar nu is de vijand onder ons. Dat is typisch voor een burgeroorlog in tegenstelling tot een "traditionele" oorlog. Het uitspreken van een duidelijke mening helpt ons niet verder.

Wat me ook opvalt is dat in Nederland voor het eerst de traditionelen (zwarte piet, zeurpiet) het winnen van de innovatieven (witte piet, clownspiet, ...). Het hollandse "vooroplopen" maakt plaats voor het behoudende.

Wat duidelijk is dat deze verandering of deze instabiele situatie waar nog geen nieuw rustpunt is gekomen langere tijd zal blijven bestaan. Dat past bij een identiteitscrisis. Ik denk dat Nederland hier wel voorop loopt met deze nieuwe ervaringen in een wereld die sterk aan het veranderen is. Nederland is altijd gevoelig geweest voor internationale invloeden en heeft op vele vlakken op hoog niveau kunnen meespelen met die internationale bewegingen.
Een belangrijk voorbeeld vind ik altijd het Nederlandse voetbal: wel topspelers die over de hele wereld in topleagues meedoen, maar een kneuterig resultaat wanneer die spelers onder eigen vlag spelen.

Die kneuterigheid zie je nu terug in #Gouda. Van een afstand (van buiten) zag het er zo robuust uit. Neem nu IMTECH. Komt ook uit Gouda. Wat een afgang.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?