The 5am club

Wees eigenaar over je ochtend (own your morning) en breng je leven naar een hoger plan (elevate your life), De schrijver is Robin Sharma, een Canadees en bekend van het boek, De monnik die zijn Ferrari verkocht.
Er zijn meer boeken die ditzelfde onderwerp als uitgangspunt nemen, maar dit sprak me toch meer aan dan die anderen voorbeelden. Het feit dat je iets anders wilt in het leven, ok...  dat bieden wel meer boeken, maar als oplossing, dat je gewoon je de dag als uitgangspunt neemt. Kan je een dag veranderen dan kan je alles veranderen. En te beginnen om vijf uur opstaan. Later begrijp ik dat hij niet iemand is die meent dat je geen slaap nodig hebt, dus wanneer je om 05:00 AM opstaat moet je 10:00 PM naar bed. Daarbinnen moet het gebeuren.

Wederom is er een fictief verhaal. Een depressieve ondernemer en een gefrustreerde kunstenaar ontmoeten elkaar op een persoonlijk verbeter conferentie van een leiderschapsexpert genaamd Spellbinder. Deze ontmoeten daar een miljardair, vermomd als zwerver "om zichzelf te herinneren dat geld niet alles is." Deze laatste was leerling van de guru en sprak tegen de anderen alsof hij zelf de goeroe was. In het gesprek doet hij hen een aanbod om zijn methode uit de doeken te doen. En nodigt hen uit bij hem thuis, in zijn strandhuis in... Mauritius. Hij verzoekt het tweetal om vijf uur 's morgens klaar te staan. Daar worden ze opgewacht door een chauffeur die hen naar het privé vliegtuig brengt van de miljardair.

De eerste ochtend daarna legt hij uit wat het belang is om op vijf uur op te staan, onder andere dat de afzondering die dat tijdstip biedt een ruimte creëert op dingen te doen die anders niet mogelijk zijn. Ook geeft hij inzicht in de medische achtergrond van het vroege opstaan en wat dit in het lichaam teweeg brengt. Het grootste gewin van het vroege opstaan zit erin dat je focus kunt aanbrengen in tegenstelling tot verder in de dag waar je steeds maar afgeleid wordt. Ook die kennis wordt met een medische uitleg onderbouwd.
Terwijl ze op het strand lopen vertelt de ochtendexpert dat de grootsten op aarden niet groot geworden zijn door hun talenten. Velen denken dat ze niet hebben wat nodig is om groot te worden,  maar door het kapitaliseren van de dingen die ze wel hebben kunnen ze bereiken wat anderen niet lukt. Als tweede leert de praktijk dat afleiding funest is, als je wilt winnen moet je focussen, simplificeren en concentreren. vervolgens gaat het om stapelen: door elke dag het beste te bereiken, vermenigvuldig je kansen op succes. Door elke dag je kunde bij te slijpen, wordt je 365 keer beter. Als laatste haalt hij de kennis van psycholoog Ericsson aan die stelt dat je elke dag bijna drie uur moet besteden aan je vaardigheid gedurende tien jaar alvorens een meester in je vak te worden.

In een andere sessie sprak de man over de juiste mindset, waar elke goeroe het over heeft. Maar mindset is maar een van de vier interne machtsgebieden. Je moet evengoed ene juiste hart-set hebben, een health-set en zelfs een soul-set. In het geval van het hart geeft hij voorbeelden dat onverwerkte emoties altijd tegen je kunnen en zullen keren. Daarmee moet je dus definitief mee weten af te rekenen. "Ook moet je zien te overleven," grapt de rijke man, "want aan de dode ondernemer heeft niemand wat." En spiritualiteit daar kan je ook niet zonder, want het leven verleidt je tot oppervlakkige en materiële zaken die je niets brengen. "Neem dus 's morgens de tijd om jezelf te herinneren wie je echt bent."

Om deze theorie in de praktijk te zetten heeft de man een 20/20/20-formule gevonden. Sta op om vijf uur, beweeg voor 20 minuten ("want zweten maakt een einde aan cortisol, het angst-hormoon"), neem twintig minuten de tijd voor mediteren, en gebruik de laatste 20 minuten voor je ontwikkeling: lees!

...

Ik las dit verhaal (via blinkist) om zes uur 's morgens en inderdaad, is het verfrissend om te doen. De wereld ziet er anders uit op dat tijdstip. Je legt een raam om het leven waarin je overlap met het gewone leven verandert, omdat het normale tijdsframe zo rond acht uur begint en 's avonds om twaalf uur uitdooft.
De grote onbekende is hoe moeilijk dit is om vol te houden.
Maar de belangrijkste les is voor mij wel, dat je niet anders kan zijn door hetzelfde te doen als iedereen. Dat laat dit boek in feite zien. Hoe anders wil je zijn? En hoeveel wil je daarvoor opofferen. Bijvoorbeeld als je 's avonds al dan niet met partner voor de tv zit?

--
En toen kwam ik erachter dat de filosoof Imanuel Kant ook al dit systeem van op 05:00 AM opstaan had... Hmm. Origineel is het niet.

--
2016/04/rituelen-het-ochtendgebed

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?