Stijlbreuk Interview Wellink

Hoge bomen vangen veel wind. En wanneer iemand de oude media doodverklaard, ga je goed kijken naar de nieuwe media. Is dat zo veel beter?

In het interview met Nout Wellink zit een irritante stijlbreuk. Precies aan het begin gebeurt het en dan kan je het hele interview al eigenlijk niet meer serieus nemen. In een voorgaand interview met iemand uit de financiële business, die werkte aan de marktzijde, was het geen vraag of de interviewer mocht tutoyeren, dat deed hij gewoon.

Maar waarom dan bij Nout Wellink met u aanspreken? "Meneer Wellink," ...

Respect dwing je niet met stijl af. Juist in de wereld van de eerstgenoemde geïnterviewde draagt iedereen een stropdas. DSB-eigenaar zat ook altijd netjes in het pak, en de medewerkers van de woekerpolis dragen twee- of driedelig grijs. Maar dat voorkomt niet dat ze oplichtende praktijken gebruiken.

Ook de interviewer draag geen das, een hemd met overhemd wat losjes open, heel informeel. Wellink "natuurlijk" wel een pak aan.

Maar het gaat om het vertrouwen in de financiële wereld. Wellink noemt Draghi "ditmaal" geen gevaarlijke gek, of een slecht econoom, maar enkel een kamikazepiloot.

En omdat de interviewer Wellink met U aanspreekt klopt het allemaal. ""U" bent een van de mensen die het meeste op de hoogte is," zegt de gespreksleider ergens (oid). Ik ben dan al afgehaakt.

We krijgen als kijker voorgeschoteld dat hier een persoonlijkheid aan tafel zit, een echte autoriteit. Maar de geloofwaardigheid ontbreekt.  Helaas. Nieuwe media, oude principes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?