Nieuw: Flow Traders

Flow Traders is een relatief nieuw bedrijf, opgericht in 2004 om te profiteren van de groeiende trend in het passief beleggen via beurs-verhandelbare producten, ETP's. Een voorbeeld hiervan is een Exchange Tradeable Fund, waarmee particuliere beleggers direct in een index kunnen beleggen, zoals de AEX. Deze markt is er gekomen als alternatief of aanvulling op de markt van beleggingsfondsen die juist niet de index geheel volgen maar een eigen beleid eropna houden. Volgens Robeco wordt het fenomeen benchmark (zo'n index) juist steeds minder belangrijk.


Ik probeer hier een factsheet van het bedrijf op te stellen als een eerste kennismaking van haar bedrijfsarchitectuur.


Cultuur en Organisatie
Opgericht in 2004, om groeiende markt van ETP te betreden. 

1. Cultuur, stijl en beleid

Unique, “one-team”-driven culture. Four eye principle.  Continuous improvement. Appy industry-leading standards. We have a strong track-record in recruiting, develoing nd retaining talent. Employee rotation in and between offices.


2. Organisatie, management, structuur, systemen en infrastructuur

24-uurs marktbeschikbaarheid, door kantoren in Amsterdam, Singapore en New York. Application development in Roemeniƫ
KEY EXECUTIVES
·         Co-CEO        Dennis Dijkstra
·         Co-CEO        Sjoerd Rietberg
·         Hoofd Relaties Investeerders              Gerard Ayodeji

Technologie is essentieel onderdeel organisatie: 1100 machines / servers, in 37 data centers wereldwijd, 65 miljoen orders per dag (2014). Proprietary systeem (zelfbouw – RoemeniĆ«)
Risk management.
Een van de risico’s in deze business is dat de kennis gekopieerd wordt door anderen (vb prospectus spreekt over fraude / kopieergeval door twee oud medewerkers). ToetredingsbarriĆØre is beperkt

3. Strategie, missie en visie

Zo hoog mogelijke marge in financiƫle topsector, met zo laag mogelijke (ontwikkelingskosten): Op zoveel mogelijk exchanges hetzelfde proces uitvoeren via een gecentraliseerd systeem. Applicatiebouw in low cost landen.

...

- - - - - - - -
Maar de echte details komen nog niet boven water. Via de prospectus van de IPO (het bedrijf is in 2015 zelf naar de beurs gegaan) krijgt de belegger wat inzicht, en investeerders kijken naar de financials. Er is nog geen jaarverslag uit.

Via linkedin kreeg ik de meest waardevolle informatie. 244 van de werknemers, nagenoeg iedereen, heeft er een linkedin-profiel. Het bedrijf is volgens het overall-linkedin-profiel op te splitsen in twee groepen:
1. traders (werkzaam in een van de drie offices, ca. 90 van de 240 medewerkers)
2. software developpers (werkzaam in het hoofdkantoor Amsterdam of in Roemeniƫ, ca. 60 van de 240)
De andere groep werknemers, of de verdere verdeling is:
- HR, JZ, Management, Finance
- compliance, risk management
- back-office, mid-office
- research, analyse, sales & marketing

Wat natuurlijk opvalt is de duo-CEO rol. Die onduidelijkheid vraagt naar de achtergrond van beide oprichters; de een met een technische achtergrond, de andere financiƫle? Nee. Het zijn geen oprichters. De eerste heeft een soort consultancy achtergrond en richt zich op finance, risk en de CFO-rol, de laatste is de trader, en heeft eerder als operating officer gewerkt. Maar waarom niet gewoon CFO en CEO als rollen. Is dat niet helderder?

Wordt vervolgt, naarmate meer informatie over dit interessante bedrijf (welk bedrijf lukt het om binnen tien jaar na oprichting in de Midkap index opgenomen te worden) en of de resultaten in de media komt.

--
http://www.businessinsider.com/etfs-are-killing-mutual-funds-2016-6

--
24 oktober 2017. Ondanks de groei in het aantal ETPs en ETFs maakt het bedrijf steeds minder winst, "door de dalende volatiliteit." Koers vandaag op all time low (19,53 euro)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?