Ik werd gecanceld
"Gelijk hebben en gelijk krijgen," dat is één van de belangrijkste patronen wat mij betreft in de wereld van communicatie en retoriek. De missing link tussen beiden is terug te voeren op een emotionele factor.
Ik was op zoek naar een oudejaarsconference van iemand, maar vond hiervan niets op Youtube en al scrollend kwam ik op een gesprek in De Nieuwe Wereld tussen interviewer Ad Verbrugge ("in mijn eigen boek heb ik het over...") en Willem Middelkoop. Dus luisterde ik daar maar naar. Ongeveer de helft van het gesprek.
Interessant vond ik voor het eerst wat achtergrond te horen over de jeugd en biografische elementen van WM. Zijn moeder was de secretaresse van een kernfysicus (zijn vader) en Willem was een van de drie kinderen uit het huwelijk dat al vrij snel "op de klippen liep." De moeder bleek psychotische aanvallen te hebben, met de kennis van de psychiatrie van nu. Een autobiografisch verhaal dat bijzonder goed en geloofwaardig klinkt. WM verdiende al snel veel geld als persfotograaf - iets wat hij altijd graag wilde worden, maar de draai naar zijn ondernemende leven is lastig te maken in het verhaal. Verbrugge heeft er soms ook vraag tekens bij en zelf vind ik de oversteek lastig. Want als je "20,40, 80 mille verdient" in drie opvolgende jaren als persfotograaf, dan zou je daar toch een mooie carrière kunnen vervolmaken? Maar Willem zoekt het in Rusland - "ik vond het geen fijn land" - en haakt aan met een ondernemer. Dat project mislukt, "gelukkig"
- al een zakelijk Talent of een zakelijke ambitie dat project is toen mislukt. Gelukkig maar want de broer van Bolkestein [Deze referentie is nergens te vinden ...] ging daarmee door en heeft uiteindelijk een autobom onder zijn auto gehad van de Russische maffia, dus gelukkig was ik weg uit Rusland. Ik vond het geen fijn land en toen had ik een tweede idee en dat was dus het ...
Dan is er deze passage:
- maar het geeft aan dat er zo'n verschuiving aan de gang is in dat media gebruik. Ja dat zien we natuurlijk in in de Verenigde Staten al helemaal. Die wat dat betreft lopen denk ik enorm voorop. Je kan best zeggen dat de laatste verkiezingen voor een deel ook door die nieuwe media eigenlijk zijn zijn bepaald, dus zoals in de jaren '60 [door] de televisie opeens verkiezing die daardoor heeft Kennedy gewonnen. Dat is ook wat ze zeggen [over het] beroemde gesprek tussen Nixon en Kennedy waarin Kennedy er op televisie veel beter uitkwam maar nu dat Joe Rogan [komiek en presentator] een drie uur lang interview houdt met Trump en Kamilla die durfde dat niet, die durfde dat niet aan want je kan je kan in een gesprek van drie uur kan je niet toneel blijven spelen. Bovendien het is veel minder goed de scripten. Ik bedoel je weet zeker niet bij dat dat geldt natuurlijk bij uitstek voor ook die alternatieve media. Ook gesprekken die je daar voert, dat zijn in principe niet-gescripte gesprekken want dat dat dat voelt dus een een kijker of een luisteraar. Kijk eens naar een Buitenhof dat is natuurlijk in feite voor 90% gescript. Iedereen weet wat er gevraagd gaat worden...
Reacties