Van drama- naar empowerment-driehoek
Is dit een voorbeeld hoe positieve psychologie overal haar intrede doet?
Van slachtoffer, redder en dader is de eerste het meest sprekend en bekend. Iedereen kent het idee van een slachtoffer.
Bij Dader staat er al geen afbeelding, de omschrijving tevens van Wikipedia is als volgt:Dader - De dader, daderes, pleger of pleegster van een misdrijf of andere verwerpelijke daad is de persoon die de daad heeft uitgevoerd. In een rechtsstaat is het voorbehouden aan rechters om de conclusie te trekken of iemand werkelijk de dader is. Er zijn verschillende categorieën met betrekking tot het daderschap: hoofddader, mededader en medeplichtige. Wikipedia (NL)
Dit gaat om de in het Nederlands bekende dramadriehoek die ontwikkeld is door een Amerikaanse psychiater, karpman:Er is ook een website van de bedenker, als ook aan boek van de psychiater, maar dat kon ik niet meer vinden.
Het internet staat vol van referenties, en in dat moeras vond ik een vernieuwing van het model, of beter gezegd een soort omkering. De drama driehoek is negatief geladen zou je kunnen zeggen, en de omkering zoekt juist de positieve kanten op.
Het grote voordeel van dit aangepaste model* is dat je het kunt gebruiken binnen bedrijven waar positiviteit de grondnoot vormt, maar algemener sluit het beter aan bij onze tijd, en die van coaching: dus niet iemand redden, maar zorgen dat deze zich zelf kan redden.
De problematiek van een rollenspel en dit soort modellen blijft dat je de symboliek moet leren en hierin schuilt het probleem dat je die symboliek ook overal vindt, waar die er misschien niet is. Wat is een creator, nu precies? Een uitdager vind ik wel een mooie reciproque rol van de aanklager en de coach als positieve tegenpool van de helper ook.
Empowerment blijft ook nog een lastige term. Power to the people.
Al deze modellen, weet ik van hier jaren mee bezig geweest te zijn, komen van de meer intuïtieve denkers en dat zou je als laatste uitdaging kunnen zien. Slachtoffer vraag in feite geen vertaling, en daar ligt de symboliek en de gewone taal tegen elkaar aan. Maar voor redder moet je toch al wel wat gaan zoeken, qua symboliek en vooral qua vertaling naar het dagelijks leven. Het is vreemd dat in deze meta-taal de oplossingen voor de hand liggen, maar niet iedereen ziet die achterliggende taal en symboliek.
+ - https://www.forbes.com/sites/remyblumenfeld/2018/12/07/how-to-transform-your-relationships-by-getting-creative/
Reacties