Van Greenpeace naar Rabo en KPMG
" De rabobank blijft een tanker,.. hebben jullie draagvlak om het beleid bij de bank te veranderen?" Dat was een vraag op NPO- Radio 1, waar twee ex-greenpeace-medewerkers overgestapt zijn naar het bedrijfsleven. Een beetje te vergelijken met politici die ook het bedrijfsleven opzoeken omdat het gewoon beter betaalt.
Het interview zit vol van metaforische beschrijvingen: "...Op de rem trappen, in plaats van het groene gaspedaal."
Op de website van de Vara, de zender waar het programma uitgezonden wordt , lees ik:
"Faiza Oulahsen was jaren hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland en gaat vanaf 1 september aan de slag bij KPMG als Associate Director op klimaat en duurzaamheid en later als programmadirecteur. Alex Datema was melkveehouder en voorzitter van BoerenNatuur en stapte vorig jaar mei over naar de Rabobank. Hij werd directeur Food&Agri. Waarom maken zij deze overstap?
Faiza Oulahsen was jarenlang het boegbeeld van Greenpeace. Ze werkte 13 jaar als campagneleider Klimaat en Energie. En werd bekend voor het grote publiek toen zij eind 2013 twee maanden vastzat in een Russische cel na een Greenpeace actie tegen gasboringen van Gazprom.
“Ik zat al wat langer na te denken over een overstap. Maar waar naar toe dat was de vraag. Als je zoals Alex Datema bij een bedrijf gaat werken, dan bind je je ook aan een bedrijf. De rol die ik nu ga vervullen bij KPMG is een wat vrijere. Ik krijg bij KPMG de functie van adviseur, dus ik ga advies geven aan bedrijven hoe ze kunnen verduurzamen. Ik sta dus iets meer aan de zijlijn, ik ben heel benieuwd hoe dat gaat hoor, of er wel of niet naar mijn adviezen zal worden geluisterd. Ik wil de verduurzaming graag ook vanuit een andere kant bekijken. Ik weet dat ik genoeg bagage in huis heb om bedrijven te helpen bij wat ze moeten doen om te verduurzamen!”
Alex Datema
“In november 2022 werd ik gebeld door de Rabobank, dat de toenmalige Food&Agri er mee ging stoppen en of ze me op de longlist van mogelijke opvolgers mochten zetten. Ik dacht meteen: ik? Maar ik wil geen bankier worden! Ik had daar nimmer over nagedacht maar dacht, praten kan altijd. Ik dacht er in het begin nogal luchtig over, maar toen kreeg ik het profiel binnen en dat maakte het wel allemaal ineens veel serieuzer.. want in dat profiel stonden teksten als: we oriënteren ons op een nieuwe koers, een koers van duurzaamheid voor de land en tuinbouw. We zoeken iemand die dicht bij de landbouwsector staat, nou dat waren dingen die bij mijn profiel passen. Het werd dus steeds serieuzer. Kijk ik wil iets veranderen in de landbouw en waar maak je dan de meeste impact? Dat is bij een groot en invloedrijk bedrijf. En als ik hen kan helpen om de landbouw te verduurzamen en dat ik daar mn stempel op kan drukken dan wil ik gaan doen, dat is een mooie uitdaging." (https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-overstap-van-actievoerder-en-lobbyist-naar-het-bedrijfsleven)”
">Zo werd de bank begin 2018 door de Eerlijke Geldwijzer gekoppeld aan miljardeninvesteringen in dierenleed, en in 2020 werd de diepe betrokkenheid aangetoond van Rabobank bij ontbossing in de Amazone en de Cerrado-savanne voor rundvlees- en sojaproductie.
> Onderzoeksbureau Profundo berekende dat Rabobank 9,7 miljard euro stak in sectoren met groot risico op ontbossing en natuurverwoesting in Brazilië. Dat heeft het klimaat, de natuur en de maatschappij tenminste 66 miljard euro schade opgeleverd.
>Milieudefensie voert campagne tegen de miljardeninvesteringen in palmoliebedrijven waarmee de Rabobank zich schuldig maakt aan landroof, mensenrechtenschendingen en het kappen en platbranden van regenwoud.
> Rabobank bleef boeren aansporen nog grotere veefabrieken te bouwen, ook al wist de bank al jaren dat het zou leiden tot een stikstofcrisis. Een analyse uitgevoerd in opdracht van Greenpeace laat zien dat 3,1% van de totale schade van de stikstofcrisis aan Rabobank toe te rekenen is. Dat komt neer op 3,1 miljard euro.
...
Rabobank financiert 85% van de boeren en wordt daarom ook wel de boerenbank genoemd. De waarheid is dat de bio-industriebank een betere benaming zou zijn. De boerderij in Nederland heeft veelal plaatsgemaakt voor gigantische veefabrieken. Rabobank is niet alleen de geldschieter van de industriële vee-CEO’s, maar was ook de sturende kracht achter deze ontwikkeling. Follow the Money en de Groene Amsterdammer toonden aan hoe Rabobank boeren aanmoedigen steeds meer dieren te nemen. Sinds 2000 is het aantal dieren bij één boer verdubbeld. De veestapel van Nederland is met 115 miljoen dieren een van de allergrootste in Europa. (https://www.greenpeace.org/nl/de-duurzaamheid-van-rabobank/)
-- Na dit schrijven luisterde ik naar de zomergast-podcast van Sandra Phlippen en zij is bijzonder idealistische ingesteld, begreep ik toen, zag ik een relatie tussen deze transfer naar de Rabo als ook idealistische move en waar hier de Rabo en bij Sandra de ABN door aan aanneembeleid hun imago proberen aan te passen aan de wensen van de nieuwe tijdgeest...
Reacties