De (nabije) toekomst: de DataBerg

Zou er, als er al een schuldenberg bestaat ook een databerg kunnen ontstaan? En wat betekent dat dan precies?

Of deze berg data als een dodelijke lawine over ons heen stort zal nog moeten blijken, maar het is een metafoor die je zou kunnen gebruiken.

Hoe ziet de toekomst eruit? Met die vraag heb ik me in mijn vorige leven nooit bezig gehouden, maar dringt zich steeds meer ongevraagd tussen mijn schrijfsels door.

Wat mag je van de toekomst verwachten? Omdat ik daar nooit een antwoord op had, maar beter gezegd, nooit klaar voor was hield ik e er nooit mee bezig. Maar dat veranderde op een bepaald [...] moment. Misschien, als je zo lang met het verleden bezig bent geweest, en met het verstrijken van de jaren...

AI is op dit moment van schrijven al enige tijd een thema dat de bedrijfsgerichte media overheerst. Big Data was er al langer, maar ook daar is een kantelpunt gekomen dat door die big data, als een van de fundamenten van AI, ook AI mogelijk en dus een actueel thema werd.

Wat zie je als je in de toekomst kijkt. nu al praten de grote IT bedrijven over de hoeveelheid data en datacentrers die nodig zijn voor het nieuwe tijdperk. 

Data en datacentrums dus, die gaan er komen. In de afgelopen drie jaar is er (mede door streaming video) meer data gegenereerd dan in het hele (digitale?) verleden. Dat is een uitspraak die moeilijk tot bevestigen valt, maar je hoort deze vaak. En de waarheid is in zo verre waarachtig dat je wiskundig kunt voorstellen dat er een exponentiele groei is of komt.

Hoe gaat dat verder? Deze vraag is minder relevant. Maar nu de onderliggende functie: waarom?

Waarom komt er steeds meer data? En waarom is AI opeens zo hard gegroeid - in de hoofden van mensen als in de systemen van de IT-giganten?

Daar zie ik de essentie van AI in die alles met de toekomst heeft te maken: AI is bedoeld om die toekomst second voor second te gaan voorspellen. En dan kom je dus uit op veel data. Data die er al is, en data die er nodig is om het voorspellen "kans" van slagen te geven.

Ik schrijf dit als half-buitenstaander, en half als data-gebruiker.

Ik kan me verwachten data de data-industrie een sector gaat worden waar veel mensen in gaan werken. De helft van de productieve wereld werkt in het heden, en nieuwe helft in de toekomst werkt in / aan de toekomst.

Ergens op die weg zal er een kantelpunt verschijnen. Nu nog zijn we bezig om van alles data te vangen in gebruiksklaar te maken. Op een gegeven moment wordt dit een standaard proces en zal het verleden opnieuw in kaart gebracht zijn, maar dan digitaal. Net zoals je nu archeologische bouwwerken ziet van het verleden, krijg je dan digitale bouwwerken. Het verleden zal opnieuw geschreven en daarmee herschreven worden.

[Het is dus niet alleen de toekomost, die tot stand gebwacht wordt, maar ook het verleden. Het verleden is nodig om die toekomst beter te kunnen voorspellen. Dat concept en die afhankelijkheid blijft.]

...

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa