Import Amerikaans populisme?

Handel is kopen en verkopen, maar gaat ook over import en export. En dat zijn ook factoren bij cultuur. En de vraag of Engeland (het VK) Amerikaans populisme importeert, vond ik wel een goede na een weekend lang alleen maar berichten lezen op twitter (oh, Nee: x) over kinderverkrachtingen (hoe vreselijk ook die nieuwsfeiten, ze zijn uit 1992 - 2012, desondanks blijven ze relevant en belangrijk. No question about it)*

Maar handel gaat verder dan import en export. Bedrijven nemen andere partijen over (Mergers & acquisitions) en wanneer Trump het heeft om Canada "over te nemen," of Groenland, dan is dat ook zo'n soort handelsjargon. "Wat voor bedrijven werkt, proberen we ook op andere niveaus." Idioot zou je op eerste gezicht denken, maar we leven in bijzondere tijden. Maar het ging niet over Trump maar om zijn business partner: Musk. Hij neemt stelling in de internationale politiek en mengt zich niet zozeer in discussies, maar zwengelt ze aan. 

"een van de meest surrealistische momenten van 2024 – het moment misschien dat ik me realiseerde dat “politiek als normaal” niet langer bestond – was toen ik zag hoe Elon Musk ruzie kreeg op Twitter-now-X over de wetten op de vrijheid van meningsuiting in het VK met het account dat zich voordoet als de Downing Street Cat. Eindelijk was de grensoverschrijdende memeificatie van politiek discours compleet.

De eigenaar van Tesla lijkt geobsedeerd te zijn door de Britse politiek. En die obsessie haalt hier de krantenkoppen: zowel vanwege zijn positie in het kabinet van Donald Trump, als omdat hij Reform plaagt met het vooruitzicht van een baanbrekende politieke donatie. Maar zijn begrip van de Britse politieke cultuur is zwak. En waarom zou dat niet zo zijn? De Zuid-Afrikaanse anarchistische tech-futurist is geen Brits staatsburger. Hij heeft hier nooit gewoond. Groot-Brittannië heeft een fundamenteel andere benadering van het reguleren van haat-zaaiende taal en het aanzetten tot geweld dan de VS die dol is op het Eerste Amendement en waar Musk zijn thuis heeft gemaakt. Andere landen, andere culturen, andere wetten."

Maar dit gebeurt er dus wanneer je een techneut politieke macht geeft (of het hem in zijn weg naar de top niet ontneemt).

Want wie is niet woedend wanneer je berichten leest, met de details van Musk over ... zodat mannen van een bepaalde religie waar kinderverkrachting normaal is (ook volgens hem) hun verkrachting kunnen starten, en een journalist die hier schande van gesproken heeft een langere gevangenisstraf krijgt dan de verkrachters zelf. "20 maanden versus 6 maanden."

Ja dan kookt je bloed. Maar het is een onderzoek tussen 1997 en 2013. Hoe dan ook. Verschrikkelijk, maar waarvan je met de berichtgeving door Musk's x-je wel actie wil ondernemen. 

De techwereld heeft bedrijven van gigantische proporties opgeleverd, en al die magnificent seven bedrijven hebben de ethiek die weinig beter is dan de misdrijven waar het hier om gaat, door gebruikers van hun software te bespioneren, zonder dat ze het weten. Om maar iets te noemen:

Meta stopt met fact-checking. Apple schikt voor $95 miljoen - een peulenschil -  in Siri-privacyschandaal:

Apple heeft voorgesteld $95 miljoen te betalen in een Amerikaanse massaclaim over privacyschendingen door Siri. Gebruikers beschuldigden Apple ervan hen af te luisteren en opnames te delen met adverteerders, ook als Siri niet actief was. Apple ontkent schuld en wist opnames die voor 2019 gemaakt zijn. De zaak benadrukt de risico's van massaclaims voor techinvesteerders, hoewel dit bedrag gering is voor Apple. De schikking moet nog worden goedgekeurd; eisers zouden $20 per apparaat ontvangen. Massaclaims tegen techbedrijven zijn wereldwijd in opmars, waaronder in andere zaken tegen Apple en Google. (FD)

Microsoft luistert ook af met Windows (8, 10, en 11), of met VStudio spioneren ze zonder dit aan te kondigen. Nee, laat deze techneuten vooral niet aan het politieke roer komen. En inderdaad, nieuws over Rusland of China lees je niet van Musk.**  

Ik zag een fransman op x die Musk gelijk gaf, "Les Americain nous depris," excusez mon francais, maar de economie van de VS is maar voor 10% open. De rest is dicht en gebeurt in het land zelf, dus wat interesseert het de Amerikaan wat er in Europa gebeurt? De held Musk voert een klopjacht uit, terwijl hij zijn Tesla bedrijf nauwelijks onder controle heeft. Daar beloven ze steeds nieuwe targets maar die komen nooit uit. En de investeerders maar hopen op een killer-app. En om de aandacht af te leiden, is hij op kruistocht in het oude Engeland.

Is het niet gewoon zo dat de VS ons minachten, maar dat is - net als de Argentijnse arrogantie - gewoon een teken van een minderwaardigheidscomplex. Als het gaat om cultuur dan moet je in Europa zijn. Punt. 

* - https://www.newstatesman.com/politics/uk-politics/2025/01/why-elon-musk-tweeting-about-britains-grooming-gangs

** - Jürgen Nauditt 🇩🇪🇺🇦 @jurgen_nauditt A day in the life of elon musk, master of free speech and world improver. I analyzed elon musk's tweets and forwards in one day.

  • Interference in the politics of another country: 64% Insults: 15% 
  • Hate: 11% 
  • Neutral: 6% 
  • Disinformation: 53% 
  • Criticism of Russia: 0% 
  • Criticism of China: 0% 
  • Positive: 0% (https://x.com/jurgen_nauditt/status/1878078706503033103)

-- relevant nieuws:

  • Musk en AfD-leider Weidel verdraaien in gesprek op X historische feiten: 'Nazi's waren eigenlijk socialisten’ - Tubanti
  • Wat kan Europa doen tegen de almachtige techbedrijven?  NOS
  • In hun interview op X zijn Elon Musk en Alice Weidel het uitsluitend eens: ‘Ik wilde jou eigenlijk vragen naar een oplossing’  NRC
  • Bijna 200.000 kijkers voor beladen gesprek Musk en AfD-leider Weidel: ’150 EU-bureaucraten houden ons in de gaten’  Telegraaf.nl
  • Elon Musk steunt Duitse rechtsradicalen van AfD met interview via X: ‘Hitler was een communist’  Trouw

Op de radio formuleert men (NPO1) de stelling: "Musk en Zuckerberg, het grote gevaar van deze tijd."

Geopolitiek dan? Gaat het echt zoals Zeihan denkt, i.p.v. macht, prestige en economie (zoals bij Europa) het bij de VS om: veiligheid??

"Het Amerikaanse imperialisme is niet hetzelfde als het Europese imperialisme. De Europeanen wilden macht, prestige en economisch gewin, terwijl de VS het voor de veiligheid deden. Dus hoe zal dit er voor de Amerikanen uitzien als ze verdergaan?

Met de huidige strategische bezittingen in plaatsen als Guam, de Noordelijke Marianen en Amerikaans Samoa, is verdere uitbreiding in Azië meer een 'nice-to-have' dan een 'need-to-do'. Mocht de VS wat stappen willen zetten, dan zijn hier enkele van de plaatsen en overwegingen die daarbij betrokken zouden zijn. / Plaatsen als Sao Tomé en Principe, de Azoren en de Canarische Eilanden hebben een mooie ligging voor Afrika, en Socotra zou waardevol kunnen zijn voor operaties in het Midden-Oosten. Dan zijn er nog enkele plaatsen die een extra laag risico met zich meebrengen, maar ook grote prikkels bieden - Panama voor het kanaal, Groenland voor strategische positionering of IJsland voor belang in de Noord-Atlantische Oceaan. Cuba en Singapore zijn interessant, maar ingewikkelder. Er is een duidelijke geschiedenis met Cuba die betrokkenheid griezelig maakt, maar een voet aan de grond zou de nationale verdediging ronduit fluitend maken. Het lijkt te riskant om te knoeien met het zeer solide veiligheidspartnerschap met Singapore, maar een stevigere voet in Zuidoost-Azië zou belangrijk kunnen zijn in een déglobaliserende wereld.

Maar met de bestaande coöperatieve veiligheidsregelingen geniet de VS al van de voordelen van invloed op bijna al deze plekken zonder de noodzaak van laarzen op de grond, laat staan ​​de knagende hoofdpijn die voortkomt uit daadwerkelijke bezettingen. Uitbreiding naar nieuwe gebieden zou het beheer van bevolkingen en infrastructuur vereisen, wat de strategische stabiliteit van de VS zou kunnen verzwakken en het risico zou kunnen opleveren dat bondgenoten vijandig worden. Wat ik hiermee wil zeggen is: als het niet kapot is, moet je het niet repareren". (bron: Peter Zeihan, 10 januari)

Of lokale politiek, in de academische wereld in Duitsland:

"Ruim zestig Duitse universiteiten, hogescholen en andere instellingen voor hoger onderwijs, hebben zich teruggetrokken van X. Het gaat onder meer om de beroemde Humboldtuniversiteit van Berlijn en de Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg, met 638 jaar de oudste universiteit van het land. Een deel had zich eerder al teruggetrokken." (bron: ANP, Berlijn)

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa