Poetin als spion ten tijden van Merkel
De biografe van Angela Merkel, schreef eerder een boek over een spionage-verhaal:
"True Believer beschrijft het leven en de tijden van spionageagent Noel Field uit de Koude Oorlog en, in mindere mate, het leven van zijn vrouw Herta, die beiden standvastig bleven geloven in de idealen en beloften van het Sovjet-communisme, zelfs toen het uit de mode was geraakt. Terwijl ze hun verhaal vertellen, schetst Kati Marton een levendig en enigszins sympathiek portret van het echtpaar. Ze tekent een cast van personages, waaronder Paul en Hede Massing, Alger Hiss, Lawrence Duggan, J. Peters (ook bekend als Sandor Goldberger), Allen Dulles, “Wild Bill” Donovan en Iosif Stalin. Een grote kracht van het boek is Martons succes bij het integreren van deze personages en hun overtuigingen in de context van die tijd. Het resultaat is niet alleen een evenwichtige biografie van Noel Field, maar ook een genuanceerd verslag van spionage tijdens het Rode Decennium en het begin van de Koude Oorlog.
Marton is uniek gekwalificeerd om dit verhaal te vertellen. Net als Field was haar vader een politieke gevangene van de Hongaarse communisten die een tijdlang met Field in dezelfde cel zaten. Later, nadat beide mannen uit de gevangenis waren vrijgelaten, interviewden Martons ouders Noel en Herta, waarmee ze de eer verdienden de enige westerse journalisten te zijn die dit ooit deden. Marton kwam in het bezit van de aantekeningen van haar ouders van dat interview, die, in combinatie met privécorrespondentie van samenwerkende overlevende leden van de familie Field, haar in staat stelden het verhaal van Noel Field uit te werken, zijn motieven te beoordelen en hem op bekwame wijze in zijn tijd te plaatsen.
Net als vele anderen van zijn generatie die zich lieten verleiden door de belofte van internationalisme in Sovjet-stijl, sloot een idealistische Noel Field zich aan bij de communistische beweging, in de overtuiging dat deze in staat zou zijn alle sociale en politieke misstanden van de wereld recht te zetten. In de jaren dertig was het fascisme in opkomst en leek het kapitalisme in verval. Voor Field en anderen van zijn soort bood de Sovjet-Unie van Stalin echter de belofte dat er een nieuwe dag zou aanbreken. Marton schetst het verhaal van hoe Field niet alleen het communisme omarmde, maar uiteindelijk ook een ondergrondse agent werd voor de buitenlandse inlichtingendienst van de Sovjet-Unie. Haar boek vertelt het verhaal van hoe het compromitteren van iemands principes en deze in te ruilen voor onbetwistbaar idealisme, onderwerping, dienstbaarheid en opoffering niet alleen Fields leven ruïneerde, maar ook grote schade aanrichtte in de levens van zijn familie en vrienden.
Marton portretteert Field als een “gevoelige, egocentrische idealist en dromer...een onwaarschijnlijke revolutionair” die een ideaal doelwit werd voor “bekering tot een krachtig geloof” (p. 3). Opgegroeid in een vrome Quaker-familie waarin pacifisme en dienstbaarheid kernwaarden waren, bezocht Field Amerika's meest bevoorrechte toevluchtsoord voor hoger onderwijs, de Harvard University. Daar raakte hij overtuigd van de onrechtvaardigheid van de verdeling van de rijkdom binnen het kapitalistische systeem. Onder de indruk van Charles Beards versie van The Rise of American Civilization en nadat hij artikelen uit de belangrijkste krant van de Communistische Partij, The Daily Worker, had overgenomen, werd Field een geheime communist.
De verkiezing van Herbert Hoover – een man die een trotse staat van dienst had op het gebied van humanitaire interventie tijdens de Eerste Wereldoorlog – maakte geen indruk op Field. Ik heb de reactie van zijn collega Quaker op de Grote Depressie gezien als een harteloze ramp. Nadat hij in twee in plaats van vier jaar de diplomavereisten van Harvard had behaald, kreeg het briljante jonge intellect een comfortabele baan in de VS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij, zo herinnerde Field zich jaren later, “geleidelijk een illegaal leven begon te leiden, los van mijn officiële leven” (p. 40). Net als andere communisten, medereizigers en linkse New Dealers aangesloten bij de ‘Ware Group’, zoals Hope Hale Davis, de Massings, Hiss, John Abt en Fields beste vriend, Duggan, omarmde Field een vrijwel onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de communistische leiders. idealen. Marton illustreert dit punt prachtig in één aflevering, waarin ze feit en fictie scheidt in het vertellen van het controversiële verhaal van de spionage-rekruterings-‘competitie’ tussen Hiss en Hede Massing, terwijl beiden probeerden de medewerking en hulp van Field te verkrijgen bij het verstrekken van documenten aan hun respectievelijke Sovjet-inlichtingendiensten." (bron: review door R. Bruce Craig van het boek van Kati Marton, "True Believer: Stalin’s Last American Spy." 2016, https://muse.jhu.edu/article/662333/pdf)
Reacties