Déjà Vu? De AI-wedloop

Het ene Gigantische (Big Tech, the magnificent 7) technologie bedrijf, na het andere investeert - af te leiden aan capital expenditure, capexcijfers - miljarden in de ontwikkeling en infrastructuur voor AI.

Nu is het niet slim om in een even gigantische trend, een contrair geluid te laten horen, want de massa heeft altijd gelijk (?), maar toch doet deze situatie me denken aan de andere periode in de economische geschiedenis en dat is die van de UMTS-frequenties.

Wie zich die tijd nog herinnert weet dat het een spel-theoretisch probleem was, want wanneer de ene partij wel zou meedingen met de veiling en de andere partij niet zou deze een voordeel behalen. 

In hoeverre is de AI-wedloop een win-win-game?

Overheden konden toen miljarden toucheren - peanuts bij de bedragen en omzetcijfers van de Big Tech nu - met het idee dat dit een gigantische markt zou worden en de telecombedrijven  zouden groeibedrijven worden.

Gaan die AI-investeringen terug verdiend worden? En hoe dan precies? Gaat AI leiden tot massaal ontslag van werknemers, en hoe betaalt zich dat terug in de economie? Of gaat AI leiden tot een toename van de bestedingen?

Vele vragen, die in de toekomst beantwoord zullen gaan worden. Maar voor valt me het deja-vu-effect op.

--

-- 30 aug, x:

-- 7 sept, na beursdaling (ASML 30%) krijg je dit soort beelden:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa