Kleinzieligheid

Ik zoek even over kleinzieligheid, waar vind je dat anders dan in het online woordenboek? In de actualiteit niet direct, wel in de serie Decamerone, waar Tindaro blijkbaar de verpersoonlijking van kleinzieligheid is. En even verder, angst en kleinzieligheid reageren, in een mening over Robert F. Kennedy, die inmiddels ook al weer van het politieke toneel is afgestapt.

"Niets is moeilijker te onderdrukken dan de wil om de slaaf te zijn van je eigen kleinzieligheid. Voor zijn innerlijke vrijheid moet de mens moedig, onophoudelijk en zonder drukte vechten. Innerlijke vrijheid is alleen mogelijk, wanneer je zowel vrij bent van overheersing door dingen als van overheersing door mensen. Er zijn veel mensen die een hoge mate van politieke en sociale vrijheid verworven hebben, maar slechts heel weinigen zijn niet aan dingen verslaafd (Abraham J. Heschel was een van de belangrijkste rabbijnen van de twintigste eeuw". ... uit het boekje De Sabbat. https://www.genoegomteleven.nl/het-goede-leven/richt-je-verlangens-en-word-innerlijk-vrij/)

"Een daarvan is de constant gebedjes prevelende edelvrouw Neifile, tegelijk geplaagd door diepe godsvrucht én een onverzadigbare sekslust. Ook bijzonder prettig om bezig te zien is... huisbediende Sirisco, die er lelijk misbruik van maakt dat hij in essentie de enige volwassene in de tent is. Maar de grote ster van de show is, met enige voorsprong zelfs, edelman Tindaro, wiens kleinzieligheid en kleingeestigheid niet zelden tot biggelende lachtraantjes zal leiden." (https://www.demorgen.be/tv-cultuur/quarantaine-was-nog-nooit-zo-hilarisch-als-in-the-decameron~b55abcd4/) 

"Vorig jaar – dus ruim 25 jaar later – blikte Lafour jaar terug op die periode. “Nu kan ik er om lachen, maar ik weet nog dat ik mij groen en geel heb geërgerd aan de kleinzieligheid en bekrompenheid van de politici." (https://dwtonline.com/in-memoriam-lucien-lafour-1942-2024-de-vader-van-sekrepatu/)

"Waarom gaan Landhuis Hieronymus, Martha Koosje, de politiepost op Kleine Berg, Landhuis Cas Abao, het Cachot en de voormalige politiepost te Landhuis Dokterstuin, Landhuis Patrick dezelfde weg? Denk ook bijvoorbeeld aan Landhuis Veeris en de Drie Gebroeders... Kleinzieligheid, kortzichtigheid, ongeïnteresseerdheid en zogenaamd geldgebrek en/of gewoon mentale luiheid en gefrustreerdheid van veel der inwoners/bestuurders van dit eiland?" (Marcel Sommer, Curaçao, https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/lezers/17856-old-growth-te-barber)

Angst en kleinzieligheid? Is daar een relatie tussen? Heeft kleinzieligheid met angst te maken? Het zou kunnen. Denk ik even aan mijn eigen kleinzieligheidsaanval: ik ben geobsedeerd door ene klein detail dat me stoort en dat ik maar niet los kan laten. Hoe is het mogelijk dat iets dat een emotie oproept, dat je rationeel zo weg zou kunnen decimeren, maar die gedachte blijft rondzwieren, als een bug die je maar niet kan vangen.
Kleinzieligheid is de focus op kleine details die er echt niet toe doen, maar door de emotie van de dag, je onthoudt van een visie op een grotere toekomst.

Kleinzieligheid is zoals belasting betalen en daar een probleem van maken. Dat kan natuurlijk, want soms is het echte diefstal, alleen al parkeer belasting terwijl de winkels allang gesloten zijn. Maar als je daar je leven lang druk om wilt maken, verlies je de kans om echt iets te kunnen betekenen.

-- de foto komt van een Chinese Les op youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=kG6jCGlQ7Rk

In het Chinees wordt in tegenstelling tot het Engels wordt de aandacht gezet op het hart en niet op de geest: narrow-minded in het Engels, versus klein hart oog in het Chinees.
In het Spaans is de vertaling: mezquino, dat kleingeestigheid betekent, maar daarnaast is er ook het andere pusilánimo: klein- of lafhartig.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)