#2 - Ferney

Waarom ik toch zo’n moeite had met technologie was me onduidelijk. Ik wist er in feite alles van, maar als gebruiker bleef ik altijd op een afstand. Ook juist voor dit soort situaties ging ik nog ouderwets op zoek met een kaart in mijn hand. Hostals waren er maar weinig, bed & breakfasts nog minder. Ik kon niks vinden onder de honderd frank, en dat zou je dan ook nog moeten vermenigvuldigen om bij euro’s uit te komen. Desondanks besloot ik het eerste de beste vrije hostal te nemen. Frans spreken koste me meer moeite dan ik had verwacht en ik als oorzaak gaf ik het Spaans de schuld. Frans had ik bijna niet meer nodig gehad en ben in de afgelopen jaren, zeg maar decennia, vergeten.

Het eerste wat je wil zien in Geneve is het meer en dat is niet moeilijk, want dat is alom tegenwoordig. En in de verte zag ik de beroemde fontein, die had een naam, die ik me niet kon herinneren. Een jaar geleden bij een eerdere voorbereiding was ik die al tegengekomen.

Ik had geen idee hoe lang ik in Geneve zou moeten of willen verblijven, maar ik zou een ander onderkomen moeten vinden. In Spanje had ik me ingeschreven voor couchsurfing, maar toen ik toch opeens abrupt had besloten te vertrekken had ik geen aanvragen uitgezet. Op de PC was dat nog wel te doen. Op een mobiel leek het me een ramp. Maar misschien dat ik me daar toch op nieuw op zou richten.

De beslissing om geen notebook mee te nemen was niet eenvoudig. In feite heel mijn werk zit op een zo’n notebook. Alles wat ik doe, wat de laatste tijd ook niet zoveel was. Toch had ik besloten om een minilaptop mee te nemen. Hoe zou je nou ooit een biografie kunnen schrijven van iemand zonder de techniek van een tekstverwerker. Ik zou bronnen moeten nazoeken via internet, iets van een PC was minimaal nodig.

Op mijn kamer was er gelukkig internet en terwijl ik mijn laptop aansloot keek ik naar buiten. Het opstarten wist ik van de laatste keer dat ik dat ding had gebruikt, zou  eeuwig duren. En dus had ik er iets nodig. Ook merkte ik dat het ding waar nog een eeuwig oud besturingssysteem op zat, niet meer werkte zonder kabel.

In de buurt van het hostal vond ik een “papeterie.” Alles moest ik opnieuw uitvinden, zo leek het. Ik was niet alleen in een nieuwe stad, ik kwam in een nieuw soort leven terecht. In de winkel vond ik schriften en koos er een uit om aantekeningen te maken. Thuis had ik een oude agenda die nooit gebruikt was, en die had ik klaar gelegd, maar was ik vergeten om mee te nemen. Het voordeel was het handzame formaat. Dit was zo’n A4 blocnote. Groot en onhandzaam, maar wel functioneel.

Met mijn nieuwe cahier ging ik op zoek naar een café.

Ooit was ik op een soortgelijke manier in Parijs, terwijl iedereen naar campings vertrok of tijdelijke naar Griekenland verhuisde voor een paar weken zon en zee, zat ik op Pere Lachaise.

Het eerste café dat ik vond had niet een echte Franse uitstraling. Ook al was dit het Franssprekende deel van Zwitserland. Ik zou nog veel over de stad moeten leren. Voor een reguliere donderdag ochtend was het niet druk, maar dit was ook niet het echte centrum. Dat zou overigens toch te duur zijn.

Ook hier zou technologie een oplossing kunnen bieden, want er waren apps waar mee je mensen zou kunnen ontmoeten, maar ik hoopte op een gewoon contact, face tot face. Maar iedereen was in groepjes in gesprek. Een echtpaar, of twee mensen die dat uitstraalden, een moeder met haar dochter, twee werkenden, advocaten leek me, ...

Uiteindelijk vroeg ik aan de man achter de bar, of hij me tips kon geven. Geneve is duur, daar begon hij mee. Maar hij zelf woonde niet in de stad zelf, maar in Frankrijk. Dat deden er velen. Hij raadde me een regio aan, die toch dichtbij was maar waar het leven veel betaalbaar. Later die middag zocht ik het op de computer op. De naam had ik op mijn mobiel geschreven. In Ferney vond ik direct een slaapplaats weliswaar bij een particulier en een kamer in een woonhuis, maar het was iets. Ik maakte de reservering en besloot een andere keer te kijken hou ik er zou komen vanuit Geneve. Op de kaart stond dat het niet meer dan 10 kilometer was.

--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa