Jobs versus Musk

Een biograaf volgde jarenlang Elon Musk en Steve Jobs. Hier is hoe hij zegt dat ze op elkaar lijken – en verschillend zijn.

Walter Isaacson volgde Elon Musk jarenlang en interviewde Steve Jobs meer dan veertig keer om over hem te schrijven. Hij identificeerde enkele overeenkomsten tussen de twee, waaronder hun persoonlijkheden en grootste zwakke punten. De biograaf merkte ook enkele belangrijke verschillen op in de manier waarop zij hun bedrijf runden. Het blijkt dat twee van ‘s werelds bekendste tech-ondernemers veel gemeen hebben – althans volgens hun biograaf.

Elon Musks biograaf Walter Isaacson zei ooit dat de CEO van Tesla ‘in sommige opzichten de Steve Jobs van onze tijd’ was. En na ruim twee jaar Musk te hebben gevolgd en Jobs meer dan veertig keer te hebben geïnterviewd toen hij zich voorbereidde op het schrijven van hun respectievelijke biografieën, weet Isaacson waarschijnlijk het een en ander over eventuele overlappende kwaliteiten.

In zijn nieuwe boek over Musk vergelijkt Isaacson herhaaldelijk de CEO van Tesla met Jobs – of het nu om hun persoonlijkheid en managementstijl gaat, of om hun grootste zwakte. De naam van de medeoprichter van Apple komt zelfs twintig keer voor in het nieuwe boek. Hier zijn enkele overeenkomsten en een belangrijk verschil dat Isaacson tussen Jobs en Musk heeft geïdentificeerd.

  • Zowel Musk als Jobs hadden een ‘donkere inslag’. "Toen ik verslag uitbracht over Steve Jobs, zei zijn partner Steve Wozniak dat de grote vraag die hij moest stellen was: 'Moest hij zo gemeen zijn? Zo ruw en wreed? Zo verslaafd aan drama?'" schreef Isaacson in zijn biografie over Musk en voegde eraan toe dat het gedrag van Musk dezelfde vraag opriep. Isaacson heeft gezegd dat Musk een ‘donkere streak’ had die zijn ex-vriendin Grimes de ‘Demon-modus’ noemde – een mentaliteit waarin Musk geen empathie heeft en waarschijnlijk een werknemer zal aanvallen of van werknemers zal eisen dat ze naar een onrealistische deadline sprinten.
  • De biograaf zei dat Jobs en Musk zelfs een veel voorkomende uitdrukking deelden die ze gebruikten als ze op het punt stonden een werknemer te bekritiseren: "Dat is gewoon het stomste wat ik ooit heb gehoord." ‘Hun brutale eerlijkheid zou zenuwslopend en zelfs beledigend kunnen zijn’, schreef Isaacson over Jobs en Musk. 'Het zou een eerlijke dialoog kunnen beperken in plaats van aanmoedigen. Maar het was soms ook effectief bij het creëren van wat Jobs een team van A-spelers noemde, die niet in de buurt van vage denkers wilden zijn.' Musk reageerde niet op een verzoek om commentaar van Insider. Hij heeft eerder de beweringen ontkend dat hij werknemers heeft beroofd, noemde ze "vals" op X en zei dat hij "duidelijke en openhartige" feedback gaf.
  • Uiteindelijk zei de biograaf dat de twee mannen niet zoveel empathie hadden en dat ze zich daardoor beter konden concentreren op het volbrengen van een grotere missie.
  • Ze 'ontbrak een instinct voor kameraadschap'. Isaacson zei dat het moeilijk kon zijn om met beide mannen samen te werken en dat vriendschap voor Jobs en Musk niet vanzelfsprekend was. “Net als Steve Jobs kon het hem echt niets schelen of hij de mensen met wie hij werkte beledigde of intimideerde, zolang hij ze maar tot prestaties aanzette waarvan zij dachten dat ze onmogelijk waren”, schreef Isaacson over Musk.
  • Isaacson zei dat Jobs, terecht, de rol van 'alfamannetje' op zich nam bij Apple en zijn medeoprichter Steve Wozniak 'marginaliseerde'. De auteur zei dat zowel Jobs als Musk de rol van ‘alfamannetje’ op zich namen en een hoge mate van controle uitoefenden over zelfs de kleinste details bij hun bedrijven, waarbij ze hun medeoprichters verwijderden of dwongen een rol op de achterbank te spelen in het proces. Isaacson wees op de relatie van Jobs met Wozniak bij Apple en de tumultueuze relatie van Musk met medeoprichter van Tesla, Martin Eberhard.
  • Ze hebben dezelfde zwakte. Isaacson zei dat het sterke gevoel van urgentie en de hoge verwachtingen van de twee mannen ten aanzien van hun werknemers hun grootste zwakheden aanwakkerden: een neiging om te ambitieuze deadlines te stellen. “Als je een agressief schema opstelt waarvan mensen denken dat ze het kunnen doen, zullen ze proberen extra moeite te doen”, zei Tom Mueller, een van Musks voormalige rechterhand bij SpaceX, tegen Isaacson. "Maar als je ze een schema geeft dat fysiek onmogelijk is, zijn ingenieurs niet dom. Je hebt ze gedemoraliseerd. Het is Elons grootste zwakte." 
  • Isaacson schreef in de biografie van Musk dat Jobs een soortgelijk 'werkelijkheidsvervormingsveld' had. Jobs zou de technici die aan de originele iPhone werkten een deadline van twee weken hebben gegeven om een ​​visie voor de software voor het apparaat vast te stellen, waarbij hij dreigde het werk aan een ander team over te dragen als ze het niet op tijd konden afmaken.  Bij Tesla en SpaceX is het bekend dat Musk streeft naar agressieve deadlines die voortdurend verschuiven. De miljardair belooft bijvoorbeeld al sinds 2015 dat zelfrijdende auto's in het verschiet liggen en heeft de afgelopen twee jaar de deadline voor Tesla's Cybertruck meerdere keren verschoven. Isaacson zegt dat de strikte benadering van deadlines door Musk en Jobs ‘demoraliserend’ kan zijn, maar het hun bedrijven ook in staat stelt hun concurrenten te overtreffen. 
  • Beide mannen 'hadden een passie voor eenvoud' ... vergelijkbare ontwerpinstincten. “Dit volgde de principes die Steve Jobs en Jony Ive bij Apple hadden ingeprent: design is niet het gaat niet alleen om esthetiek; Echt industrieel ontwerp moet het uiterlijk van een product verbinden met de techniek ervan”, schreef Isaacson over Musks plannen voor Tesla. In de biografie van Musk wijst Isaacson ook op overeenkomsten tussen Tesla's verzonken deurgrepen en Apple's iMac-handgreep uit 1998 - beide ontwerpen die niet veel aan de functionaliteit deden, maar bedoeld waren om de "vriendelijkheid" en toegankelijkheid van het product te vergroten. Isaacson zei dat Musk een soortgelijke relatie ontwikkelde met de ontwerpchef van het EV-bedrijf, Franz von Holzhausen, zoals Jobs ooit met Ive had. 
  • Zowel Jobs als Musk begrepen ook het belang van het creëren van ‘buzz’ rond hun producten die ‘het transformeren in een object van verlangen’, schreef Isaacson. 
Isaacson wees ook snel op enkele belangrijke verschillen. De biograaf zei dat hoewel de mannen een vergelijkbaar niveau van intensiteit en visie voor hun producten hadden, Musk meer een praktijkgerichte ingenieur is dan Jobs.

  • "Hoezeer ik Steve Jobs ook een totaal genie vind, Steve Jobs zou een product ontwerpen, of het nu de Mac of de iPhone was, en het vervolgens over de muur gooien naar een fabriek in China of zoiets. Hij heeft de fabriek nooit bezocht." fabriek', zei Isaacson.... 
  • "Musk besteedt ongeveer tien keer meer van zijn mentale en fysieke aanwezigheid aan de fabriekslijnen dan in de ontwerpkamer, en hij gelooft dat het ontwerpen van de machine die de machine maakt belangrijker is dan het ontwerpen van het originele product", voegde hij eraan toe. "Hij is van mening dat je niet innovatief kunt zijn tenzij je elk uur herhaalt." Het is bekend dat Musk aan de productielijn loopt bij Tesla en SpaceX, maar ook slaapt bij X Corp. of het hoofdkantoor van Tesla tijdens lange productsprints.  (bron: Sarah Jackson and Grace Kay Oct 15, 2023, https://www.businessinsider.com/how-elon-musk-steve-jobs-similar-different-management-style-biography-walter-isaacson)

Zelf heb ik ooit nog tot doel om de biografie van Jobs zelf te lezen, die ligt nog in de kast... Die van Musk? Hmm

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa