Tools of Titans - wijs

Deel drie van zoals auteur Tim Ferris het zelf noemt, het lijstenboek, Tools of Titan begin wat mij betreft met de uitspraak: "je hoeft niet alles te weten waar het heen gaat." Dat is van BJ Miller, die ook zegt: geloof niet alles wat je (zelf) denkt. Zie hier het onderscheid tussen wijs en kennis. Bij "wijs," lijken  de aformismes dieper te gaan, zoals deze: de cultuur van het nieuws is de cultuur zonder nuance. Jocko Willink zegt wijselijk, dat vrijheid gelijk staat met discipline. Dit hoor je vaker, dat vrijheid niet doen is waar je zin in hebt, e.d. Zorg voor een backup. Dat is ook wijs in de zin dat het een waarheid is die je niet gelijk leert, maar waar ervaring voor nodig is. Denk ik dan. Wees eigenaar van je eigen problemen. WIl je sterker worden, word het dan!

Sebastian Junger heeft het over het calmerende effect van actie tegenover wachten. Er is altijd een upside bij een disaster, lijkt een stoicische waarheid. Een mooie uitspraak vond ik ook: "de toekomst is al hier, hij is alleen onevenredig verdeeld."

een generaal heeft het over een boek:  Gates of Fire (Pressfield) en dan ben ik altijd benieuwd of het iets is. Shay Carl heeft het juist om te leren van je toekomstige zelf. Dat blijkt ook een boek te zijn van Hal Hershfield.

dan komen er een paar filosofen. William MacAskill (doing good better) heeft als referentie Derek Parfit en zijn boek, reasons and persons. Volg je passie, is een slechte raadgever.

 Van Kevin Costner leert de lezer dat zijn vader nooit risico heeft genomen. Sam Harris, ook filosoof, schreef over drugs (drugs and the meaning of life) en dat (drugs) het een van de belangrijkste overgangsrituelen is die er zijn. Pride can be a tool en "fragility is overrated," zegt de tweelingszus van Baywatcher... (Caroline) Paul. Bryan Callen refereert van Joseph Campbell (the hero with a thousand faces).

Alan de Botton werd bekend en kreeg succes met zijn boek, "How proust can change your life." Verwacht niet dat anderen je begrijpen, zegt hij en dat filosofen juist niet zeggen hoe je moet leven. Dat doet hij wel en werd er succesvol door. Zijn lijst van filosofen is leuk om over te nemen:

  • Epicurus, Seneca, Marcus Aureluius, Plato, Micher de Montaigne, Schopenhauer, Nietzsche en bertrand Russell [hij verkiest dus  de continentale filosofie, en dat voor een Amerikaan.] Hij adviseert je ook stil te staan bij het leven nu. Een soort van mindfullnes.
Succes, zegt deze filosoof, moet minimaal het woord, vrede bevatten...

PART 3 WISE

  • BJ Miller, Maria Popova, Jocko Willink, Sebastian Junger, Marc Goodman, Samy Kamkar, General Stanley McChrystal & Chris, Fussell, Shay Carl, Will MacAskill,  Kevin Costner, Sam Harris, Caroline Paul, Kevin Kelly, Whitney Cummings, Bryan Callen, Alain de Botton, Lazy A Manifesto, Cal Fussman, Joshua Skenes, Rick Rubin, Jack Dorsey, Paulo Coelho, Ed Cooke, Amanda Palmer, Eric Weinstein, Seth Rogen & Evan Goldberg, Margaret Cho, Andrew Zimmern, Rainn Wilson, Naval Ravikant, Glenn Beck, Tara Brach, Sam Kass, Edward Norton, Richard Betts, Mike Birbiglia, Malcolm Gladwell, Stephen J. DubnerJosh Waitzkin,  Brené Brown, Jason Silva, Jon Favreau,  Jamie Foxx, Bryan Johnson, Brian Koppelman,  Robert Rodriguez, Sekou Andrews 
De zgn. niet profilic chapters binnen dit hoofdstuk:
  • Tools of a Hacker
  • The Dickens Process—What Are Your, [limiting] Beliefs Costing You? [even in de huid van Scrooge kruipen...]
  • My Favorite Thought Exercise Fear-Setting: [durf te durven, The power of pessimism, overwinnen van angst begint met het definieren van angst]
  • The Soundtrack of Excellence [luister naar podcasts van leider op je vlak]
  • Is This What I So Feared?
  • 8 Tactics for Dealing with Haters (stop de zuurstoftoevoer: ignore them!)
  • The Jar of Awesome
  • Why You Need a “Deloading” Phase in Life (even afreageren?)
  • Writing Prompts from Cheryl Strayed
  • Testing the “Impossible” 17 Questions, that Changed My Life (#4 wat is het slechtste dat je kan overkomen? #17 No hurry, no pause - 9 principles of harmony, van Breema)
  • Some Practical Thoughts on Suicide
  • “Good” 

 Cal Fussman, zegt: richt op het hart, niet op het hoofd. Na zo'n one-line wil je het boek eigenlijk neerleggen en aan het leven gaan. "Zodra je bij het hart bent, kon je ook aan het hoofd toe." Wees anders, niet enkel beter. Good Shit sticks, zegt hij ook.

De beste kunst verdeeld het publiek, zegt  Rick Rubin. De helft vind het niks de andere helft is laaiend. Ook hij begint over het hart (als kunstenaar, logisch) en leer van de groten, niet van de competitie. Dan komt Paulo Coelho. Die is vooral aardig om te lezen omdat hij schrijft over het schrijfproces [veel lezers willen denk ik inhoudelijk tips weten van elke professional en niet enkel stijladvies]: Vergeet kladblokken en aantekeningen. Schrijf zonder dat je al die informatie moet bewaren waarmee je jezelf overlaad. Van het schrijven komt de rest vanzelf.. Zoiets. Ed Cooke recommendeert in Praise of idleness en andere essays van Bertrand Russell. Richt nauwkeurig, zorg dat je eigenaar van een eigen categorie wordt, herhaalt (...). Eric Weinstein: consensus is een groot probleem [verderop zegt iemand: don't follow the herd, stuble instead]. Hij haalt ook Wittgenstein erbij: verander je woordgebruik en zo verander je je wereld. De grenzen van mijn taal, zijn de grenzen van mijn wereld, zegt de filosoof.

Wees jezelf niet een innerlijke acteur, zegt iemand anders. Of in de woorden van Oscar Wilde: Wees jezelf, alle anderen zijn bezet. Naval Ravikant is ook een bekende en iemand waar je graag even bij stil staat. Hij maakt onderscheid tussen succesvol zijn en gelukkig zijn. Bij de eerste moet je je omringen met de beste, voor de tweede zijn mensen die het slechter hebben genoeg. De waarheid ligt niet in de consensus of populariteit. Wetenschap kan dus geen kwaad om succesvol te worden. 90% van de gedachten zijn gebaseerd op angst. 10% op desire / wensen / verlangen. Dan zijn er de Naval's laws:

  • - 99% of all efort is wasted
  • - love is given, not received
  • -earn with your mind, not our time
  • - etc
  • .. als tweet heeft: er zijn geen volwassenen, iedereen probeert het uit te vinden terwijl hij bezig is....
Edward Norton: wil je dat ze je serieus nemen, wees dan serieus. De catastrofe of succes, van Tenessee Williams raadt hij iedereen aan. En zoek het echte genie, niet de fake versie ervan.
Don' be so fucking shy, zegt weer iemand anders. OF deze: art is socialism, life is capitalism (Mike Birbiglia). op een billboard zou ik zetten: "geen enkele van deze bedrijven maakt zich druk om je." Dan Malcolm Gladwell. Over hem leren we dat zijn vader wiskundige was, en die had geen enkele intellectuele onzekerheden. Toch viel me zijn excerpt wat tegen. Josh Waitzkin heeft het over het macro uit het micro destilleren. Een quote en gedachte die ik graag lees: focus op een klein gebied, zoals schaken en destilleer er dan grote algemeenheden uit [dit heeft een filosofische zijde denk ik, van universelen vinden zoals Plato voorheeft dan wel het particuliere van Aristoteles, maar misschien schiet ik hier naast het doel...]

Brené Brown heeft het over angst en moed die samen kunnen leven. En zij spoort mensen aan om zich af te vragen of ze moed over comfort kozen. Shame (schaamte) versus guilt (schuld):  Schaamte is, ik ben een slecht persoon, schuld is: ik heb iets slechts gedaan. Wees attent of je je (succes) ladder tegen het juist gebouw aan plant.

We zijn zowel worm als god, zegt Abraham Maslow, via Jason Silva. Je zoekt geen tijd, je maakt tijd, is een ander gezegde aan het eind van het boek, als ik al niet meer weet wie het zei. En, you don't need to know, trust comes first. Dat is ook een mooie.

Het boek sluit af, na wat extra mineure punten en conclusies, met: Good, een reeks stoicijnse aforsmen van een navy seal, zoals "Got Injured, GOOD, Needed a break from training."


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)