Slim en of intelligent
Ik zat te broeden op een idee dat ik met deze headline probeerde te verwoorden: zijn Russen slimmer dan Amerikanen? Daar zit een lastige generalisatie in, maar die is op zich niet zo vreemd. Er zijn theorieen als the wisdom of the crowd, waar een hele groep mensen als object wordt genomen, dus waarom ook niet intelligentie of slimheid aan een natie toekennen.
Ik denk persoonlijk dat Chinezen slimmer zijn dan menig ander volk. In die cultuur hameren ze op het belang van wiskunde en exacte wetenschap, terwijl wij hier in het westen (pardon: Europa) dreigen te verzuipen in al van die softe studies zoals antropologie en psychologie. Vooral die laatste is een domein waar je niet uitgesproken over raakt.
Maar goed het is een lastig thema, niet enkel door een heel volk af te schilderen, maar ook omdat slimheid en intelligentie al moeilijk te definieren onderwerpen zijn.
Maar hoe definieer je slimheid, waar iedereen wel een idee heeft, bijvoorbeeld als praktische kennis, waarmee je succesvol wordt.
Niemand zal ontkennen dat China in een aantal decennia zeer succesvol is geworden, en dat op het wereldtoneel De VS nu lijnrecht tegenover dit volk staat, en als haar grootste vijand ziet. De VS, bij monde van haar nieuwste president, wil via importheffingen de productie terugkrijgen in haar land, maar zo eenvoudig gaat dat natuurlijk niet. Je kunt een cultuurontwikkeling niet zomaar terugdraaien.
In China wordt niet enkel gehamerd op studie, maar ook op plichten: jong gedaan, en dus zie je hele parken vol jongeren die communautair aan het trainen zijn, om de beste, sporters of dansers te worden.
Die plicht ontbreekt in het westen, en hier geldt de regel van het spel. Door te spelen blijf je flexibel en leer je automatisch. De vraag is hoe jij tot de top blijft behoren? Is een spel dan genoeg? [en is het spel (van investeren) niet door (de consumptie van) het speelgoed verdrongen?]
Maar goed die gedachtelijn heeft veel diepere wortels en uit-ramingen. Waar het om gaat is om intelligentie en slimheid. Op het internet vind ik voorbeelden en formuleringen:
"Intelligentie wordt vaak gekoppeld aan cognitief vermogen, terwijl slim zijn gerelateerd is aan het benutten van kansen..." (gezonderleven.com - pagina bestaat niet meer)
"Dat je slim kunt zijn zonder bijzondere intelligentie, is het meest beaamd. En logisch omdat je dat erg vaak ziet in de maatschappij. Zelf ben ik voorstander van “slim en dom doe je, dom en intelligent ben je”. Wel wat cryptisch omschreven maar ik denk dat bij de uitersten van het IQ-spectrum deze verschillen steeds belangrijker zijn. Slim is beperkt tot een daad of actie, in tijd beperkt dus en intelligentie is meer een eigenschap van een persoon die continue is. En zoals van Dale het zegt: hoogbegaafd is uitzonderlijk intelligent en niet dat hoogbegaafden slimme mensen zijn. Of beter gezegd, altijd slim doen."(https://ikbenhoogbegaafd.nl/slim-en-intelligent-wat-is-het-verschil/)
"Slim verwijst naar het vermogen om kennis snel te begrijpen en toe te passen, wat praktische probleemoplossende vaardigheden en aanpassingsvermogen impliceert.
Een intelligent persoon wordt beschreven als iemand die in staat is complexe informatie te verwerken, gegevens te analyseren en abstract te denken, wat een hoog niveau van cognitieve vaardigheden en redeneringen impliceert.
Het belangrijkste verschil tussen slim en intelligent is de focus op praktische probleemoplossing en aanpassingsvermogen voor slimme individuen, terwijl intelligentie de nadruk legt op cognitief vermogen en abstract denken."(Emma Smith, https://askanydifference.com/nl/difference-between-smart-and-intelligent/)
Praktisch, probleemoplossen en aanpassingsvermogen. Dit geeft weer een reeks van nieuwe uitlopers, die onderzocht of uitgewerkt kunnen worden. Want zijn intelligente mensen minder bereid tot aanpassen? Iemand die praktisch ingesteld is, en slim, zal dit wel doen. Interessant, denk ik. Zonder het overzicht te hebben, gewoon aanpassen en meegaan met de trend.
Op dit moment is die trend populisme en denken in extremen. en misschien disruptie. Het moet allemaal anders. En dan zit intelligentie duidelijk in de weg! (gegeven bovenstaande definities en inzichten).
E.e.a. lijkt te passen in wat je nu ziet in de wereld.
Zelf zou ik bij het onderscheid tussen slim en intelligent ook de variabele emotie meenemen. Emotionele intelligentie: Veel wetenschapper zijn heel slim op hun eigen vakgebied, maar hebben soms moeite om aansluiting te vinden met de bredere maatschappij.
In de krant lees ik een opiniestuk van Hillary Clinton, getiteld: How Much Dumber Will This Get? Maar ja, Hillary heeft het niet gehaald destijds en haar betoog is natuurlijk gekleurd. Ze schrijft o.a.:
In een gevaarlijke en complexe wereld is het niet genoeg om sterk te zijn. Je moet ook slim zijn. Als minister van Buitenlandse Zaken tijdens de regering-Obama pleitte ik voor slimme macht, waarbij de harde macht van ons leger werd geïntegreerd met de zachte macht van onze diplomatie, ontwikkelingshulp, economische macht en culturele invloed. Geen van die middelen kan de klus alleen klaren. Samen maken ze Amerika tot een supermacht. De aanpak van Trump is domme macht. In plaats van een sterk Amerika dat al onze krachten gebruikt om de wereld te leiden en onze tegenstanders te confronteren, zal het Amerika van meneer Trump steeds blinder en blunderend, zwak en vriendloos worden.
Maar klopt dat wel? Het is natuurlijk een opiniestuk, en dus een ruwe mening en ordinaire retoriek. Maar ook zij schrijft over "het Amerika .. steeds blinder en blunderend, zwak en vriendloos worden." Het volk dus, niet de leider.
Maar misschien is Amerika al niet zo slim. Want net als ongelijkheid op financieel gebied, is ook de intelligentie en slimheid oneerlijk gespreid. Er is Harvard, Yale en MIT, maar is dat voldoende om de slimheid van heel Amerika op te vijzelen? In een democratie heeft iedereen maar een stem.
In China hebben ze dat probleem ook herkend, en daar is dus een staatscontrole. Net als in Rusland overigens. Maar goed, die staatsinmenging komt nu ook in de VS. De huidige president is een autocraat, die het met een selectie groep vrienden allemaal wel denkt op te lossen. Toch? Wanneer je iemand hebt die zo intelligent is als Elon Musk, dan heb je toch verder geen slimheid meer nodig in de rest van de bevolking?
Het is nog niet zo eenvoudig om hier een sluitend verhaal van te maken. Het gaat ook nog niet over de slimheid van het ene volk ten opzichte van een ander volk. Maar daar valt denk ik best wel iets over te zeggen.
Iets voor een vervolg.
Reacties