Kamala Harris
Donald Trump kennen we. Harris veel minder. Hier - op de vooravond van de verkiezingsuitslag [die overigens ook nog een tijd op zich zou kunnen laten wachten] - een portret.
"Kamala Harris, een pionier die haar legende uitbreidt - Vice-president Kamala Harris heeft het nauwelijks over haar geslacht of ras en omschrijft zichzelf eenvoudigweg als ‘een Amerikaan’, ondanks de mijlpalen die ze gedurende haar carrière heeft bereikt. Kamala Harris zou geschiedenis kunnen schrijven als de eerste Afro-Amerikaanse vrouw en eerste persoon van Zuid-Aziatische afkomst die het Witte Huis bereikt. Hij doet dit met nauwelijks enige verwijzing naar haar geslacht of ras en met de belofte een “nieuw hoofdstuk” in de Amerikaanse politiek te openen.
De carrière van Harris, 60, werd gekenmerkt door primeurs: zij was
- de eerste zwarte officier van justitie en
- de eerste vrouw die als procureur-generaal in Californië diende; de eerste Indiaas-Amerikaan die in de Senaat diende en, toen Joe Biden haar koos,
- de eerste vrouwelijke vice-president. Hij heeft er echter de voorkeur aan gegeven de historische aard van zijn mogelijke aankomst in het Witte Huis niet te benadrukken, in tegenstelling tot de campagne van Hillary Clinton in 2016.
- [NIET de eerste vrouwelijke president, Edith Wilson niet meegerekend. (6 november: Trump lijkt gewonnen te hebben)]
In haar biografie [nu al?], The Truths We Hold, legt ze uit dat ze zichzelf liever simpelweg omschrijft als ‘een Amerikaan’ en zegt dat ze zich op haar gemak voelt met haar identiteit als vrouw van gemengd ras, ondanks aanvallen van Trump, die twijfelt of ze wel voldoende Afro-Amerikaans zou zijn.
Harris is trots op haar Afro-Amerikaanse en Indiase afkomst. Haar naam, waarvan sommige Republikeinen doen alsof ze niet weten hoe ze die moeten uitspreken om haar aan te vallen, betekent ‘lotusbloem’, een plant die pas naar de oppervlakte komt als de wortels goed verankerd zijn.
Geboren op 20 oktober 1964 in Oakland, Californië, is ze de oudste dochter van Shyamala Gopalan, een kankeronderzoeker uit India, en Donald Harris, een Jamaicaanse econoom, die uit elkaar gingen toen ze zeven jaar oud was.
Haar moeder, die in 2009 overleed, was een centrale figuur in haar leven en de persoon tot wie ze zich op een beslissend moment voor haar toekomst wendde. Tijdens haar adolescentie bekende haar beste vriendin van de middelbare school dat ze het slachtoffer was geworden van seksueel misbruik van haar stiefvader. Harris aarzelde niet om haar moeder te bellen, zodat haar vriendin bij hen kon intrekken. Op dat moment vond ze haar roeping en besloot ze zich te wijden aan de bescherming van slachtoffers van welke misdaad dan ook, wat haar ertoe aanzette om officier van justitie in San Francisco (2004-2011) en vervolgens procureur-generaal van Californië (2011-2017) te worden.
In 2016 won zij een zetel in de Senaat en werd al snel bekend om haar scherpe vragen aan leden van de Trump-regering, evenals door twee door hem voorgedragen rechters bij het Hooggerechtshof, waaronder Brett Kavanaugh, beschuldigd van seksueel misbruik.
In 2020 lanceerde zij zichzelf om te strijden voor de Democratische presidentiële nominatie, maar hij had moeite met het formuleren van zijn voorstellen. Biden werd uiteindelijk de kandidaat van de partij en koos haar voor het vice-presidentschap.
Harris, sinds 2014 getrouwd met advocaat Douglas Emhoff, kon nauwelijks schitteren in het Witte Huis. Biden gaf haar de opdracht de ‘grondoorzaken’ van migratie in Midden-Amerika aan te pakken, een vervloekte kwestie in de Amerikaanse politiek waarvoor al tientallen jaren geen oplossing bestaat.
Als onderdeel van dat werk reisde hij naar Guatemala, waar zij een van zijn meest controversiële momenten beleefde toen zij tegen migranten die de Verenigde Staten probeerden binnen te komen zei: “Kom niet.”
Na een golf van kritiek vanwege het schijnbare gebrek aan empathie trok Harris zich terug uit de publieke belangstelling. Het kwam opnieuw ter sprake toen het Hooggerechtshof in juni 2022 het recht op abortus op federaal niveau nietig verklaarde, wat de verontwaardiging van miljoenen vrouwen kon kanaliseren. Toen Biden in juli van dit jaar zijn verkiezingscarrière beëindigde, bouwde Harris haar kandidatuur dus snel op rond het concept van vrijheid: vrijheid voor vrouwen om over hun lichaam te beslissen en voor elke Amerikaan om naar een beter leven te streven.
Op het ritme van Beyoncé's nummer Freedom heeft zij door het land getourd terwijl ze schreeuwde ‘we gaan niet terug’ en verkondigde dat de VS bij de stembus moeten beslissen of ze een land van ‘chaos’ en ‘haat’ willen, zoals het land dat Trump heeft opgericht. Of een van ‘vrijheid’ en ‘hoop’.
Haar belofte is geweest om de natie na jaren van spanning te verenigen en om dat te doen heeft zij haar toevlucht genomen tot patriottische symbolen, haar bijeenkomsten gevuld met Amerikaanse vlaggen en de steun toegevoegd van Republikeinse figuren zoals voormalig congreslid Liz Cheney, dochter van voormalig vice-president Dick Cheney.
Harris, die als kind bij McDonald's werkte, heeft zichzelf gepositioneerd als kandidaat uit de middenklasse met de wil om de prijzen van huisvesting, voedsel en medicijnen te verlagen.
Het valt nog te bezien of de VS haar boodschap heeft gehoord en of die vastberadenheid om de koers van het land te veranderen genoeg kiezers overtuigt om geschiedenis te schrijven. (bron: Beatriz Pascual Macías, 05 de noviembre 2024, https://www.europasur.es/mundo/kamala-harris-pionera-agranda-leyenda_0_2002722020.html)
Verkiezingsthema's
Waar gingen die verkiezingen over [op de radio hoor ik iemand zeggen dat de onderwerpen er nauwelijks toe doen, het gaat om imago en emotie]? Zijn dit specifieke thema's voor de VS of algemene thema's waar elk land mee kampt? Ik vroeg het [enige tijd terug] aan Gemini,"wat zijn de grootste politieke thema's en tegenstellingen tussen kandidaten in de presidentsverkiezingen in de vs"
- "Daar kan ik je nu niet mee helpen. Ik ben getraind om zo nauwkeurig mogelijk te zijn, maar ik kan soms ook fouten maken. Terwijl ik probeer de manier te perfectioneren waarop ik verkiezingen en politiek kan bespreken, kun je Google Zoeken proberen."
Aan de nieuwszender, CNBC af te leiden zijn dit de grootste thema's:
- Jan. 6 Justice: Condemnation / Pardons
- 2020 Election: Biden won the election / Lost the election
- Electric vehicles - Prioritize electric vehicles / Threat to the auto industry
- Housing: Push for affordable housing / Encourage new construction
- Social Security: No benefit cuts / Muddled
- Taxes: Unwind some Trump tax cuts / Extend Trump tax cuts
- Trade: No across-the-board tariffs / Yes to across-the-board tariffs
- Funding public education / Cut the Education Department
- Student loan debt: Forgive student debt: No forgiveness /
- Foreign policy
- China: Countering Chinas / Higher tariffs
- Israel/Gaza: Support, and some criticism / ‘Fast’ end to the war
- NATO/U.S. alliances: Supports commitments / Criticism
- Ukraine: Aid as a loan / Social issues
- Abortion: Restore Roe / States’ rights
- Affordable Care Act: Larger role for government / Change it
- Climate change: Prioritize climate policy / Relax environmental regulations
- Crime: Framing herself as a progressive prosecutor / Tough-on-crime approach
- Federal workforce: Defend civil service protections / Make it easier to fire civil servants
- Immigration: Backs bipartisan bill / Immigration crackdown
- Marijuana:Backs reforms / Mixed messages
- Transgender rights: Supports protections / Opposes
- TikTok: Divest or ban it / Inconsistent (bron: https://www.nbcnews.com/politics/2024-election/harris-trump-stance-issues-policies-president-Harris and Trump: Compare where they stand on key issues, July 29, 2024)
-- 6 november. Een veel gehoorde stelling is dat Harris niet naar voren geschoven had moeten worden als automatische kandidaat door haar vice-presidentschap, maar dat er voorverkiezingen zouden moeten worden gehouden... Dat lijkt me inderdaad een grove fout, in ieder geval iets wat goed verklaren kan waarom ze verloren heeft.
Reacties