Zijn Russen slimmer dan Amerikanen?

 Is er in de context van"wisdow of the crowds," iets te zeggen of de ene natie slimmer is dan de andere, bijvoorbeeld, Rusland slimmer dan Amerika? [Slim is hier bewust gekozen als alternatief voor intelligent, waar het een emotioneel (EQ) element toevoegt, populair gezegd].

Dat vroeg ik aan Grok (3 beta) en er kwam een antwoord, waarna ze om een verdieping vroegen, toen voegde ik toe:

  • Ik denk dat gezien de laatste ontwikkelingen de VS haar verstand verloren is, terwijl Rusland gewoon achter haar leider blijft staan, die bovendien voor het land succesvol is gebleken, vanuit hun cultuur gezien. Bij de VS blijkt dat de cultuur van wie-het-meeste-geld-heeft [en wie de beste marketing tactiek weet te gebruiken], niet erg stabiel. En ondanks topbedrijven in AI, niet door hebben dat ze als natie, wederom - dat deze natie in vijf weken al haar opgebouwde vertrouwen in de wereld snel verliest.

Daar kwam deze reactie op: 

Je maakt een interessant punt door "slimheid" te koppelen aan stabiliteit, leiderschap en hoe een natie omgaat met haar eigen cultuur en recente ontwikkelingen. Laten we dat eens uitpakken.

Je suggereert dat de VS haar coherentie of gezond verstand verliest, mogelijk door interne verdeeldheid of een cultuur die te veel leunt op geld en macht. Dat is een observatie die je terugziet in de polarisatie daar—politiek, sociaal en economisch. De VS heeft inderdaad een systeem waarin rijkdom invloed koopt, en dat kan leiden tot kortetermijndenken of instabiliteit, zoals je noemt. Het idee dat ze in "5 weken" wereldwijd vertrouwen verspelen, lijkt te wijzen op een specifieke gebeurtenis of trend—misschien iets geopolitieks of een recente blunder? Hoe dan ook, zelfs met topbedrijven in AI en technologie lijkt de natie als geheel soms moeite te hebben om dat kapitaal om te zetten in een consistente, verenigde strategie.

Rusland, aan de andere kant, presenteer je als een natie die achter haar leider staat, met een cultuur die dat ondersteunt. Dat klopt in de zin dat Poetins lange bewind stabiliteit heeft gebracht—at least voor degenen die zijn visie delen. Hij heeft succes geboekt in het herstellen van Ruslands status als grootmacht, vooral via energie, militair vernuft en geopolitieke schaakzetten, zoals in Oekraïne of Syrië. De Russische cultuur, met haar nadruk op veerkracht en centrale autoriteit, lijkt beter bestand tegen chaos dan de meer gefragmenteerde VS. Maar dat succes komt met een prijs: minder flexibiliteit en innovatie buiten de door de staat gestuurde domeinen.

Als we "wijsheid van de massa" hierop loslaten, zou je kunnen zeggen dat Ruslands collectieve kracht ligt in haar eenheid en langetermijnfocus onder druk, terwijl de VS worstelt met een massa die te divers en te versnipperd is om coherent te handelen, ondanks haar enorme middelen. Maar is eenheid achter een leider "slimmer" dan een rommelige democratie die zichzelf corrigeert (of niet)? Dat hangt af van wat je waardeert: stabiliteit of aanpassingsvermogen.

Wat bedoel je precies met die "5 weken"? Dat zou je argument nog scherper maken.

Allereerst merk ik dat Grok zoals bijna elke andere Ai, de wet van het positief denken volgt. Het begint altijd wel met een positieve toonzetting.

OF het vijf of zeven weken is. Wat Rusland versus de VS en Poetin versus Trump laat zien is dat Geld niet slim is. Met geld koop je alles, behalve kwaliteit. Bij geld gaat het vooral om kwantiteit. Kwaliteit volgt andere spelregels.

Maar wat is rijkdom in de contest van economie en The Wealth of Nations, die vooral gaat om arbeidsdeling. Dat is een regel die Musk faliekant in de wind heeft geslagen want hij opereert zowel als politicus als ondernemer. En Trump is nog diverser in zijn palet van (jack of all) trades: hij is minimaal politicus en handelaar, maar heeft vele andere rollen.

Waar Poetin en Trump elkaar vinden is in ideologie van nostalgie en de strijd tegen de moderniteit [al Trump dan weer wel een voorstander van Crypto's is] die je ook bij terroristische organisaties ziet of zag. Bij ETA ging het om een conflict tussen moderniteit en het terugdraaien daarvan. Dat doet Trump ook door (de moderniteit achter) gender-wisselingen een halt toe te roepen, in hoop dat het idee gewoon stopt puur door zijn "kracht." Verbieden zoals strenge ouders verbieden... Dit op zich versterkt het proces van volatiliteit, omdat het het gevecht aan gaat binnen de organisatie. Dat in tegenstelling tot een echte oorlog, dat er voor zorgt dat de bevolking achter haar leider gaat staan (Rusland en Poetin). In die zin heeft Trump het nu extra moeilijk met dit lopende disruptie gevecht, want er komen steeds nieuwe vijanden, terwijl de vriendschappen niet automatisch sterker worden (Rusland minacht de Amerikaanse leider als ik de media moet geloven).
 
Maar een democratie die zichzelf bijstuurt? Dat zou bent kunnen, maar op welke termijn. Er is in de hele wereld nog maar een systeem op het ideologische menu en dat is kapitalisme en dat werkt hij  gratie van risico-nemen. Een bedrijf kan een gigantische (Mega) waardering krijgen op de beurs, maar die waardering zakt even snel weer naar nul. Dat is het risico van het vak, en daar heeft Trump mee te maken. De markt is vele malen volatieler en die economische gedachte sluipt steeds vaker de maatschappij binnen, waar het de andere regels overschaduwt. En dus zie je nu een maatschappij die volatiel is. En chaotisch.
Innovatie heeft daar denk ik weinig te zoeken. Als de leider van het nieuwe systeem zich tegen het vrijheidsbeginsel keert, dan zal dat ook innovatie verzwakken.

Maar de vraag is ook , of er nog wel zoveel innovatie is. Want die mega-grote bedrijven zijn net zo oligarchisch als de rest van de samenleving in de VS. Een paar van die bedrijven maakt de hele dienst uit. Weg met het idee van efficiency en innovatie en vooruitgang.

In feite is dat weinig anders dan in Rusland.

De russen hebben dus heel veel innovatie gemist, maar ze zijn zeer effectief geweest in het indringen in derde maatschappijen en dat heeft gezorgd dat de VS nu een leider heeft die goed valt bij Rusland. Zonder die interne-oorlog zou Trump er niet geweest zijn en het VK gewoon nog bij Europa (EU) horen.

Dus Rusland heeft met aan leiding Poetin meer laten zien dan de economie in de VS die eerst heel veel innoveert en vervolgens een kater laat zien dat die innovatie een interne vijand heeft opgeleverd.  De Chaos is dus losgebarsten en het is de vraag hoe die doos van Pandora ooit nog gaat sluiten.

En de russen? Die leven rustig door. Niemand maakt zich zorgen over kinderen die gekidnapt worden, of ander ellende die deze natie over haar buurland uitstort. Poetin blijft in het zadel en de bevolking is in grote lijnen - op dezelfde lijn als Poetin, dat het westen de vijand is. En in Rusland kan ik me voorstellen dat ze hard lachen om wat er in de VS gebeurt, met "zo'n leider."

Vooralsnog denk ik dat de score is:
  • Rusland - 1, VS - 0
Maar het kan verkeren. 

Dit is wat geld met je doet, dat is wat mij betreft de grote les. Ik herinner me nog over de technische-versus-commerciële discussies over apparatuur, destijds met Philips (Betamax versus VHS) en later met Microsoft. Wordperfect was vele malen beter dan Word, maar marketing heeft dat spel overschaduwt. Het is al lang niet meer zo dat het beste ook wint. 
Trump is hiervan het duidelijkste voorbeeld. 

Via x vond ik deze post:  "Het Kremlin houdt ervan om Rusland te brandmerken als de laatste verdediger van "traditionele waarden" tegen het "decadente" Westen. Maar in werkelijkheid wordt Rusland geplaagd door criminaliteit, geweld, corruptie en zelfs neonazistische groeperingen. Laten we de hypocrisie doorbreken.

Rusland heeft een van de hoogste echtscheidingspercentages ter wereld. In 2021 had het een echtscheidingspercentage van 4,3 per 1000 mensen, een van de hoogste wereldwijd. Hoewel Poetin kritiek heeft op het westerse liberalisme, eindigt meer dan 60% van de Russische huwelijken in een echtscheiding. Zoveel voor een "familiewaarden"-maatschappij.

Huiselijk geweld is wijdverbreid in Rusland. Een onderzoek uit 2019 schatte dat jaarlijks 14.000 Russische vrouwen sterven aan huiselijk geweld. Toch decriminaliseerde Poetin in 2017 sommige vormen van huiselijk geweld, waardoor het voor slachtoffers nog moeilijker werd om bescherming van de staat te krijgen.

Het moordcijfer in Rusland blijft hoger dan in de meeste Europese landen. Georganiseerde misdaad, mensenhandel en corruptie floreren onder Poetins bewind, maar staatspropaganda doet alsof Rusland een model is van "morele orde".

Russische gevangenissen zijn berucht om hun extreme geweld en seksueel misbruik. In 2021 lieten gelekte video's systematische martelingen en verkrachtingen in Russische gevangenissen zien. Gevangenen worden vaak mishandeld en sommigen worden zelfs gerekruteerd voor oorlog met de belofte van gratie.

Rusland heeft duizenden veroordeelde criminelen, waaronder moordenaars, verkrachters en zelfs kannibalen, gestuurd om te vechten in Oekraïne. Deze mannen, waarvan velen een geschiedenis van extreem geweld hebben, hebben brute oorlogsmisdaden tegen burgers gepleegd.

Ondanks dat ze beweren het "nazisme" in Oekraïne te bestrijden, maakt Rusland openlijk gebruik van neonazistische paramilitaire groepen. De Rusich-eenheid, die onder Russisch bevel vecht, pronkt met SS-symbolen en begaat oorlogsmisdaden. Wagner Group rekruteerde ook bekende neonazi's.

Russische neonazistische groepen zitten niet alleen in het leger. Groeperingen als Russian Imperial Movement en Atomwaffen Division Russland floreerden onder Poetins bewind. De Russische autoriteiten treden alleen hard op als ze politiek ongelegen komen.

Poetin en Russische propaganda beweren “christelijke waarden” te verdedigen, maar corruptie, alcoholisme, drugsmisbruik en prostitutie zijn wijdverbreid. Russische elites prediken moraliteit terwijl ze decadente levens leiden, vaak in het Westen dat ze zo graag verachten."
 (bron: https://x.com/P_Kallioniemi/status/1902351629258547584)

De VS

Maar hoe zit het in de VS?

Wordt vervolgd, met:
2- Poetin valt Gallië aan, Trump vecht tegen de hele wereld
3- is er echt een verschil tussen marketing en propaganda?

--

* - figuur over welvaart verschillen tussen de VS en de EU zou meegenomen kunnen worden in dit verhaal (bron: https://esb.nu/europa-scoort-op-veel-domeinen-van-welvaart-beter-dan-amerika/)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Het grootste bordeel van Europa

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?