Van Wageningen naar Groningen
Op de radio hoorde ik een gesprek met hoogleraar Theo Spek, die de redacteur is van het boek, Landschappen van Nederland. Spek heeft een ingenieurs-achtergrond (Wageningen) en is later overgestapt naar de RUG. Ergens in zijn carrière komt het begrip biografie naar voren en ik vroeg me af of dat product was van zijn nieuwe omgeving in Groningen, want daar zijn ze gespecialiseerd in biografieën, meer dan andere universiteiten.
Over het boek leer ik dat landschappen continue veranderen. Een landschap moet zich passen en meten met de eisen van de huidige tijd en krachten daarin zoals die waarin een groenere samenleving drukt op de toekomsteisen.
De hoogleraar is gecharmeerd (heeft sympathie voor) van de boeren die in zijn visie tegenover de natuurbeheerders staan als primaire krachten voor de ontwikkeling van het landschap.
Drie vragen komen steeds terug, vertelt Spek: waar ben ik? wat zie ik?, wat is het verhaal?Op de website van de RUG is een profiel opgenomen van de hoogleraar:
- ... is hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Faculteit der Letteren. Kenmerkend voor zijn werk is de interdisciplinaire benadering van de cultuurlandschapsgeschiedenis: historische, geografische, bodemkundige, archeologische, ecologische en naamkundige onderzoeksmethoden worden met elkaar gecombineerd tot een samenhangend verhaal over het landschap en haar geschiedenis. Deze kennis wordt breed toegepast in landschapsbeleid, ruimtelijke ordening, natuurbeheer en erfgoedzorg.
- ... richtte zich reeds tijdens zijn studie aan de Universiteit van Wageningen op de interdisciplinaire studie van landbouw, landschap en bodem, waarbij vooral de langetermijngeschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap zijn aandacht had. Vanaf 1988 werkte hij als onderzoeker landschapsgeschiedenis bij achtereenvolgens..., de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In 2004 promoveerde Spek aan de Universiteit Wageningen op het proefschrift “Het Drentse esdorpenlandschap. Een historisch-geografische studie”. Van 2000-2007 was...[En] is sinds 2010 hoofd van het Kenniscentrum Landschap van de RUG, een interdisciplinair landschapscentrum dat zich richt op wetenschappelijke opleiding (master en research master), wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke kennisoverdracht op het terrein van het Nederlandse cultuurlandschap en haar geschiedenis.
- Sinds 2006 is Spek werkzaam als hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, ondergebracht bij de Faculteit Letteren. Van 2006 tot 2010 was hij bijzonder hoogleraar, vanaf 2010 gewoon hoogleraar. Samen met Anne Wolff en Jeroen Zomer richtte hij op 1 september 2010 het Kenniscentrum Landschap ... op
- ...
- Na zijn studie bodemkunde en historische geografie aan de Wageningen Universiteit werkte hij als landschapsonderzoeker en projectleider bij .... In 2004 promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit bij hoogleraar Historische Geografie prof. drs. J.A.J. Vervloet op het proefschrift Het Drentse Esdorpenlandschap; een historisch-geografische studie. Het werd met 1100 pagina's in twee banden het grootste proefschrift ooit aan de Wageningen Universiteit.
- "Kom op, ... Het is toch een gotspe te zeggen dat het essenlandschap in harmonie met hun omgeving was? Het hele achterland werd leeggeroofd om de essen te bemesten. We kapten hele bossen leeg.voor onze schepen en onze kachels. Dit is achteraf romantiek waar ik weinig mee kan."
* - foto: https://steunpuntcultureelerfgoednh.nl/wp-content/uploads/2020/12/201203-Gebiedsbiografie-Fryske-Marren-1.pdf
** - (https://www.researchgate.net/profile/Jan-Kolen/publication/40141630_De_biografie_van_het_landschap_Ontwerp_voor_een_inter-_en_multidisciplinaire_benadering_van_de_landschapsgeschiedenis_en_het_cultuurhistorisch_erfgoed/links/54addf3c0cf2213c5fe41b87/)
Reacties