Welke emotie past bij importheffingen?
- Als je een emotie zou moeten kiezen om de maatregel van importtarieven te verhogen, welke zou dat zijn?
Een wat plastische vraag, waar toch gewoon een antwoord op kwam.
"Als ik een emotie zou moeten kiezen," begon Grok 3, "zou ik gaan voor angst, omdat deze maatregel vaak voorkomt uit een gevoel van bedreiging of onzekerheid, ... het is een defensieve reactie... bescherming tegen iets dat als risico wordt gezien..."
"Welke emotie zou jij eraan koppelen?", vroeg de agent vervolgens op een slimme wijze.
- Jaloezie.
- "Interessante keuze! Jaloezie past ook goed, vooral als je kijkt naar importtarieven vanuit het perspectief van afgunst op andere landen die goedkoper produceren of economisch succesvoller lijken. Het kan een gevoel van "waarom zij wel en wij niet?" oproepen, wat leidt tot een drang om de speelveld te "gelijktrekken" met tarieven. Het voegt een laag van competitie en ressentiment toe aan de motivatie. Wat maakt dat je jaloezie koos?"
Op die vraag ben ik niet meer ingegaan. Maar denkend aan hoe de president zich laat leiden door emoties, denk ik niet aan angst. Jaloezie mogelijk wel: Jaloezie past ook het beste bij de Amerikaanse cultuur. Door jaloezie en afgunst word je daar aangespoord om het beter te doen dan de rest. En Amerika is in de laatste decennia ingehaald door China. Alleen al het Chinese DeepSeek moet de president hard geraakt hebben in zijn trots.
Maar wanneer je zoekt op Trump en jealousy vind je o.a deze cartoon uit 2018*. Poetin is - wordt steeds meer duidelijk - Trumps grote voorbeeld. Jaloezie ten voeten uit, zou ik zeggen. Rusland is een van de paar naties die geen importheffingen opgelegd krijgt....
De telegraaf (3 april) schrijft: Trump schiet met hagel in handelsoorlog -- President Trump voert per 5 april een wereldwijde importheffing van 10% in op alle goederen. Voor landen met een groot handelstekort met de VS komt daar 10% of meer bovenop. Aziatische landen krijgen zwaardere heffingen. Trump heft 20% op EU-goederen, 34% op Chinese producten en 25% op auto's en -onderdelen. De maatregelen zijn ingrijpender dan verwacht. Volgens de president zijn deze heffingen een vergelding voor oneerlijke handelspraktijken. Hij voorspelt een opleving van de Amerikaanse industrie. Brussel overweegt tegenmaatregelen, mogelijk gericht op Amerikaanse tech-bedrijven.
* - https://www.washingtonpost.com/news/comic-riffs/wp/2018/07/16/trump-and-putins-helsinki-summit-relationship-as-skewered-by-cartoons/
Reacties