De corruptie-index

Nadat de Argentijnse leider de vrouw van de president in Spanje als corrupt uitriep, was het land in rep en roer. De bilaterale relaties staan gelijk onder druk. Wat me hier van opvalt of waar ik aan moet denken, is dat de minder corrupte en dus ontwikkelde landen - is daar een relatie tussen - in feite nooit negatief taalgebruik toepassen in het betogen. Dat verschilt natuurlijk van de mate of het niveau  van diplomatiekheid (dat is geen woord), die op regeringsniveau hoog is, en onder burgers natuurlijk minimaal is. Iedereen op straat kan de partner van ... corrupt noemen.

Maar op hoger niveau zijn er etiketten. Over labellen gesproken.

Maar dat een Argentijns leider wiens land in de corruptie-index vlak onder de honderd (100) noteert over een persoon in een ander gelegen land, met een index onder de 40 (Spanje noteert 34, Portugal 2 punten hoger (32)), corrupt noemt heeft meestal boter op zijn hoofd.

Nu wil Milei met een schone lei beginnen, zo lijkt het, maar dan nog. Of dan juist. Milei is communicatief sterk of zwakt afhankelijk hoe je zijn uitingen waardeert.


In een boek van David Whyte, komen allerlei onderwerpen aan bod die je doen afvragen wat corruptie nu precies is. En wanneer de noorderlijke landen met dit soort lijsten komen - te vergelijken met die van de zogenaamde beste universiteiten - hoe meten ze dat dan precies. 
Een aantal vragen en voorbeelden (uit het boek):
- hoe Goldman Sachs het spel manipuleert (Riggs the game)
- Hoe ethisch is een bedrijf als KPMG (the conduct of ...)

dat zijn twee vragen en niet voor niets gefocust op bedrijven, corporate America. Want we zitten inmiddels in een situatie waar bedrijven als Meta groter zijn dan landen. Wat nu (andere vraag), als

- kapitalisme moreel failliet is?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa