Voorspellen? Dit kan niet goed gaan!

 Voorspellen is een gewaagde business. Er zijn vele professies die zich met het metier bezighouden. Futurologen, trendwatcher en nog een aantal zijn de meest bekende voorbeelden, maar dan is iedereen die werkt er ook wel mee bezig. Vragen als, wat gebeurt er morgen, wat wil ik doen, wat kan ik doen, hoe gaat dit verder, zijn allemaal vragen over de toekomst.

En die is en blijft onzeker.

Toch kom je zaken tegen waarvan je weet dat het fout afloopt.

Bij dit nieuwe kabinet ben ik overtuigd dat het niet vier jaar zal afmaken. Maar dat is pure kansverdeling. Alle regeringen op een rijtje, en je kan zo uitrekenen wat de kans is dat een kabinet wel of niet valt.

Kunstmatige intelligentie zit vol met toekomstdenken en voorspellen. Als klanten in het verleden dit kochten, zullen ze dit in de toekomst ook wel doen. OF zoiets. 

Intuïtie is dat gevoel waarvan je zonder analyse een afloop kan inschatten, zoals bij een val van een kabinet. Maar intuïtie is zeker niet altijd betrouwbaar.

Negatieve voorspellingen zijn ook eenvoudiger dan positieve. De kans dat dit kabinet vier jaar volhoudt, het positieve scenario, kost vier jaar om te evalueren. Nu zeggen dat het toch niks wordt is "lekker makkelijk."

Daarom - negativiteit - wil men op de werkvloer altijd een positief klimaat. Ook al weet je de uitkomst niet, een negatieve instelling zal deze zeker niet meer kans van slagen geven.

...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)