De transgender-hype

 De mens leeft in extremen, terwijl het pad van de deugd door het midden loopt. Die eeuwenoude wijsheid heeft alles te maken met emoties en motieven. Puur rationeel komt de mens niet vooruit (in actie: analysis paralysis). Het is juist het irrationele motief dat de mens in beweging zet.

Wanneer je een transgender operatie gaat uitvoeren weet je namelijk van te voren niet waar je aan gaat beginnen. Wat je wel weet is dat je je niet lekker in je lichaam voelt, maar of je problemen van identiteit en onbehagen afgelopen zullen zijn na de operatie is maar de vraag. Niemand kan de nieuwe problemen voorzien. Wat je wel weet is dat je die operatie maar een keer kan uitvoeren. Dat heeft alles met geld te maken. De operatie wordt vergoed door de zorgverzekeraar - meen ik - maar niet voor een tweede keer.

Destijds heb ik het verhaal (crossing) op de voet gevolgd van een van de eerste economen rond 1995 die deze investering wilde doen en heeft gedaan. De econoom in kwestie, is voorstander van het liberale economische denken, waar het individu een belangrijke plaats in neemt. 

Maar sinds die tijd is er het nodige gebeurt. Van een incident zijn we nu beland bij een hype. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar het aantal gevallen [] en de aandacht voor transgenders is wel omvangrijk.

Tegelijkertijd woed er oorlog in oost-Europa, en ik vraag me af of beide gebeurtenissen een relatie hebben. Want juist Rusland is sterk tegen deze ontwikkeling. Rusland heeft een meer traditionele cultuur, en net als China zijn het twee culturen waar de leiders veel zeggenkracht hebben. Het individu moet zich meer schikken, naar de groep en de leiders.

Ik sta zelf neutraal tegenover het fenomeen transgender, maar ik denk wel dat het een fenomeen is dat in ontwikkeling is, en menselijk is, en daarom een irrationele kant heeft. Mensen schieten vaak door in hun gedrag, en dit fenomeen kan je daarom vergelijken met andere sociale ontwikkelingen. Vroeger was scheiden niet mogelijk, en dat begon op een bepaald moment en toen werd scheiden heel gewoon. Maar dat betekent niet dat iedereen is gaan scheiden na een aantal jaren huwelijk.

Het aardige van dit fenomeen is dat het een nature en nurture-kant heeft of zou moeten hebben. Mensen voelen vanuit hun aard dat er iets mis is met hun geslacht, maar de cultuur erom heen beinvloed dat gevoel natuurlijk ook... [april 2023]

...

Het is inmiddels al weer negen jaar na het beroemde songfestival

... wordt vervolgd.

-- juni 2024, De vrouw met de baard:

"In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw waren vrouwen met een baard een populaire attractie in circussen en freakshows. Het feit dat hun uiterlijk afweek van de norm leverde hen starende en spottende blikken op van mensen die verder weinig vermaak kenden.

Niet zelden was de baard een opgepakt haarstukje, maar sommige vrouwen leden daadwerkelijk aan overbeharing die onder andere veroorzaakt kan worden door een hormonale onbalans of erfelijke aanleg. ClĆ©mentine Delait (1865-1939) was een FranƧaise die grote bekendheid verkreeg met haar baard. Op haar verhaal is de Franstalige speelfilm Rosalie uit 2023 van regisseur StĆ©phanie Di Giusto geĆÆnspireerd.(bron: https://historiek.net/de-vrouw-met-de-baard-volksvermaak-en-stigmatisering/165393/)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa