P, Z & O (2)
Opnieuw ben ik bij dit thema aangekomen. Destijds, de eerste maal was het voor het project de Ondernemende Belegger, #dOB, dit keer voor de coach. Ook hier speelt het thema van de vorm naast die van de inhoud. Welke vorm kiest de coach, voor haar organisatie,
- Professional
- Zelfstandige, of
- Ondernemer?
Dit zijn de meest voorkomende vormen. Professional staat voor een coach in dienst van een organisatie. Zelfstandige is meestal ZZP'er en Ondernemer is echt de ondernemer. Sommige coaches werken vanuit een bv.
Die vorm op zich is niet zo belangrijk, maar dat is het idee erachter wel. Dit keer zoek ik de emotie achter deze verschillende vormen. Coaching heeft veel met emoties te maken. Angst is daarmee de meest universele emotie.
Welke emotie, denk je zal nu het meeste invloed hebben op deze drie coachingsspecialisten?
De vraag stellen is deze beantwoorden. Gesteld dat iedereen met angst stoeit, is het aan deze vormen zichtbaar wie anders met angst omgaat, dan wel dat angst een andere rol in het (productieve) leven van deze persoon speelt.
De professional bijvoorbeeld. Die heeft een lange opleiding achter de rug, heeft zich gespecialiseerd, want dat is overal de usance, en is in dienst van een bedrijf. Kent dat bedrijf en de sector waarin hij of zij werkt.
Veranderen vanuit die situatie waarin je een rol hebt en aanspreekpunt bent binnen en voor bedrijven geeft zekerheid. Mensen die een salaris verdienen, met een vast contract hebben meer zekerheid dan zelfstandigen.
De Ondernemer zou je kunnen zien op een tegengestelde positie op het speelveld. Waar de professional binnen een bedrijf veel zekerheid heeft, heeft de ondernemer dat niet. Je zou kunnen zeggen dat de Ondernemer beter met angst om heeft leren gaan of een hoger risicoprofiel heeft dan de professional.
- meer (of minder) te verliezen hebben. De ondernemer heeft, zeker in het begin, minder te verliezen dan de professional. Dat zou het verschil in angst kunnen verklaren. Voor ondernemers zijn titels en studies minder essentieel of belangrijk dan succesprognoses en zicht op inkomsten...
Dit heeft ook betekenis voor het concept van veranderingen in de economie. Er zijn meer professional dan ondernemers in de economie. Meer mensen die een salaris ontvangen dan inkomsten uit een (eigen) bedrijf.
De zelfstandige zet tussen deze twee "uitersten." De Zelfstandige is meer flexibel dan zowel de ondernemer als ook de professional, want hij of zij kan sneller schakelen. En neemt daardoor ook minder risico. (Meer dan de professional en misschien minder dan de ondernemer, maar met een andere schaal)
...
-- 9 september 2024. Op BNR een interview met Evert Verhulp - is Hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Hugo Sinzheimerinstituut. Naast zijn wetenschappelijke activiteiten heeft hij de functie van raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof te Amsterdam.
Daarin vertelt hij dat hij het problematisch vindt dat er zoveel ZZP'er zijn die denken dat ze ondernemer zijn. Een verpleegkundige in een ziekenhuis, "wat doet die als ondernemer"? Je bent dan ondernemer van je eigen arbeid. terwijl een echte ondernemer kapitaalmiddelen investeert. [Die "ondernemer van je eigen arbeid" is een term die van Pim Fortyn gelanceerd heeft:
"... ‘In mijn afscheidsrede (...) pleitte ik ervoor dat met name de hoger opgelei-
den, het hogere en middensegment van de arbeidsmarkt, zich zouden vesti-
gen als zelfstandig ondernemer van hun eigen arbeid. (…) De ICT-econo-
mie vereist niet alleen een flexibele arbeidsorganisatie waarvan de omvang
kan mee-ademen met de bewegingen op de betreffende markt, maar ook
veel mensen die kunnen worden ingeschakeld voor de duur van een klus en
nadien weer elders hun diensten kunnen aanbieden. Veel ondernemers van
de eigen arbeid dus, die zich als een soort vliegende keep bewegen op de
markt.’
Nu de genoegens van de intensivering van het universitaire onderwijs grotendeels
aan u voorbij zullen zijn gegaan, zal ik u niet vragen de naam van de auteur van dit citaat te raden: deze woorden komen uit het boek De puinhopen van acht jaar paars van Pim Fortuyn. Hij heeft het hier over de in het arbeidsrecht bekende figuur van de ZZP’er. Om misverstanden te voorkomen: ZZP’er betekent zelfstandige zonder
personeel en niet Zelfstandige Zonder Pim" (https://pure.uva.nl/ws/files/1738629/27558_Verhulp_1_.pdf). Even verder schrijft hij in zijn rede dat er ca. honderd duizend (van de meer dan 300 duizend in 2003) niet echte ZZP'er zijn omdat ze maar een opdrachtgever hebben...]
Maar de echte oorsprong ligt bij Foucault: Foucault observes that neoliberal Homo oeconomicus does not inhabit disciplinary society —an entrepreneur of the self is no longer a disciplinary subject, Michel Foucault, The Birth of Biopolitics: Lectures at the Collège de France 1978–1979. Dat schrijft de filosoof: Byung-Chul Han, in The Agony of Eros.
Reacties