Coaching als economisch fenomeen, een eerste schets

 De opkomst van de econoom is een redelijk rechttoe-rechtaan-verhaal. De ontwikkeling van de faculteiten in horizontale en verticale groei heeft geleid tot een veelvoud aan studies, waar economie er een van is, maar met een duidelijke oorsprong en afbakening. Tot die tijd waren er de juridische faculteiten waar ook economieonderwijs gegeven werd. De echte discipline van economie is van de 20ste eeuw. Economen waren er natuurlijk al veel langer, maar niet direct onder die naam of titel. Marx bijvoorbeeld, was een jurist, en Adam Smith die verantwoordelijk is voor het fenomeen van specialisatie was primair filosoof.

Door de komst van economen is men beter gaan kiezen. Dat element: het keuzevraagstuk is typisch een thema van de economie, misschien wel de basis, maar daarnaast zijn natuurlijk de meer concrete onderdelen, die van vraag en aanbod, of innovatie.

Maar hoe zit het met de coach? Is er misschien een relatie tussen beiden, de opkomst van de econoom en daardoor mede de verschijning van coaches?

Daar lijken wel aardige parallellen te zijn tussen beide professies. Dat idee kreeg ik al toen ik me ging verdiepen in de biografie van bekende economen. Over van de gewone levensloop van economen die in verschillende vormen zoals politicus of fondsbeheerder een belangrijke rol hebben gespeeld. Een zo'n verhaal ging precies over kiezen en daarin zei de econoom, dat hij twijfelde tussen geschiedenis studeren en economie. Bij geschiedenis lag zijn passie... 

Je weet nu al welke keuze het is geworden, maar belangrijker is natuurlijk het motief. met de komst van economie, en later bedrijfskunde zijn rationele keuzes gewoon geworden. "Met een opleiding geschiedenis verdien je natuurlijk niks."

Maar hoe zit het dan met de neveneffecten? In Nederland is er nauwelijks sprake van werkloosheid, 3% van de beroepsbevolking is een percentage waarbij je denkt dat alles goed gaat in het land. Ook scoort Nederland hoog op de geluks-index. Succes werd economische afgemeten aan de groei van het BNP, maar tegenwoordig komen ook softere zaken aan de orde, zoals een  bredere welvaart index, welzijn en geluk.

De groei van de economie en welvaart heeft echter een keerzijde, blijkt... Since 1960 we have experienced the great American paradox: While material affluence and human rights have surged, national civic health was, until recently, falling. In The American Paradox: Spiritual Hunger in an Age of Plenty, David Myers explores this paradox. He also reviews current renewal efforts and documents links between faith and social well-being.

Spirituele groei is dus een thema dat aandacht verdient, als ook iets als vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Net zoals bedrijven allemaal op zoek gaan naar de hoogste marges, zo gaat de moderne professional op zoek naar de hoogst haalbare job.

Impliciet zie je hier al een redelijke basis voor coaching: loopbaancoaches die professionals helpen en als een soort extra bemiddeling fungeren, levensloopcoaches die meer de spirituele zaken oppakken, en dan gewoon de coach die zelf vanuit zijn eigen situatie coach is geworden om mensen te helpen met een eigen pad te vinden dat misschien afwijkt van de norm om te kiezen voor de markt en het geld, of het vinden van een tussen weg. 

De gepassioneerde historicus die toch maar econoom is geworden zal misschien geen coach nodig hebben, maar hoeveel werknemers zitten niet lekker in hun vel op hun werk, puur omdat de ontwikkeling en business van het bedrijf niet goed passen bij de ontwikkeling van de persoon en zijn ambities.  

Dan is er nog de aanbodkant van de coach. Deze biedt een service, net zoals een bedrijf ene product biedt. Maar wie is de doelgroep van die coach?

Allemaal vragen die rondspelen, om een idee van wat het effect is van de coach als groep of industrie in de economie. 

Het begon allemaal met de sportcoach. Coaching als breder economisch fenomeen is natuurlijk afkomstig van de sport waar die functie al werkte. Een coach langs de lijn heeft zicht op het spel, kent de spelers, weet hoe goed ze zijn en waarin, en kan zorgen voor teamwerk. Werkt deze parallel ook precies voor bedrijfsgerichte coaches?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa