Jaarverslag 2017: Fugro

De huidige CEO van Fugro opent het verslag met een aantal feiten over de organisatieveranderingen (verkoop/desinvestering van marine onderdeel) en over de moeilijke marktomstandigheden, gegeven de problemen in de olie- en gasmarkten. De omzet van Fugro is hier nog voor 57% van afhankelijk en dat percentage is lager dan vorig jaar gegeven de overcapaciteit en de lage olieprijs, die nu wat aan het herstellen is. Deze tijd heeft het bedrijf aangepakt om haar business portefeuille vooral in Subsea te verkleinen. De organisatie focust nu enkel nog op twee divisies: Marine en Land, naast de Geoscience divisie, die grotendeels bestaat uit de jointventure Seabed (met CGG). E.e.a. ging niet zonder gedwongen ontslagen... Zelf vertrekt de CEO volgens een natuurlijk verloop (hij gaat met pensioen) als ook de manager van Subsea.
Over de afgelopen jaren is de organisatie al veranderd van een meer lokale geleide organisatie, naar een meer geïntergreerde unit. Zowel Marine als Land leveren soortgelijke services aan bedrijven van site characterisation en asset integrity.

Qua operationele assets zijn er minimale veranderingen. 26 vessels (2016: 27), 98 cone penetration testing systems (100), 239 onshore and 18 offshore drilling rigs (248,18), 28 jack-up platforms (30)
5 autonomous underwater vehicles (5), 119 remotely operated vehicles (125), 23 diving systems (23)
2,742 seabed seismic nodes 2 (2194), 374 kilometres of sea bed cables (550). Opvallend is hier dat de seismic nodes toenemen, maar dat de Seabed cables afnemen.

De afhankelijkheid van Olie is verminderd tot 57% (dit was 66% van de omzet), en wat opvalt is dat hierdoor het klantenpatroon wijzigde: 31% van de omzet komt nu van contractors/aannemers (dit was 21%). De afhankelijkheid van Oil & Gas zit vooral bij de Marine BU. De land-divisie is voor 68% afhankelijk van de constructiesector.

Qua visie houdt Fugro rekening met het feit dat (ondanks de electrification of society) renewables niet de energiebehoefte kunnen leveren en de wereld afhankelijk blijft van Olie en Nucleaire energie.
De kostenbesparingen in de Oliemarkt heeft geleid tot meer standaardisering en hogere eisen qua (op)levering op allerlei vlakken hetgeen positief is voor het bedrijf.  
Ook kan Fugro baat hebben van de toenemende digitalisering waar ze een leidende rol heeft. We are seeing remarkable developments in various technology fields relevant to Fugro, such as robotisation,
sensing, remote operations, data processing and analysis.

Nieuw is de commitment van de UN SDG's (nog niet in 2016. Men ondersteunt hiervan zeven doelen: SDG 4,7,8,9,10,11, en 16. Ook vrij fors.) en een aardig feit is de betrokkenheid bij / een contract door Emaar Properties die de bouw van de hoogste toren van de wereld bouwt in Dubai en waar men de oplevering verwacht in 2020 (928 meter). 
Qua organisatie biedt het verslag in genderstatistieken en in het aantal patenten dat ondanks de dalende omzet toch gestegen is.

Fugro gebruikt als een van de weinig bedrijven een Engelse (UK) spelling tegenover de doorgaans normale praktijk om de Amerikaanse spelling (US) te gebruiken. Is de markt (cultuur) van Fugro meer Engels dan Amerikaans? Of in ieder geval meer Europees? Dat laatste mag je verwachten bij het profiel van de nieuwe CEO, de Noor Øystein Løseth.

De RvC schrijft hierover: In an internal part of the September meeting we discussed the composition of the Board of Management and the intention to nominate Mr. Øystein Løseth for appointment as
member of the Board of Management and as successor of Paul van Riel after his retirement at the AGM in 2018. De RvC lijkt hier gepasseerd te zijn geweest. De kandidaat is gevonden door het BoM. Løseth was CEO van het Noorse Statoil en is in Nederland bekend als CEO van Nuon dat overgenomen werd door het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Fugro schrijft hierover in het persbericht dat de Noor ervaring heeft om bedrijven te sturen die te maken hebben met veranderende marktomstandigheden. De CEO heeft veel kennis van Olie en Energiemarkten. Het is dus typisch een business manager. Zowel Nuon, Vattenfall als Statoil zijn echter volledig andere bedrijven dan het kleine en flexibele Fugro, dat ook nog eens een ingenieursbureau is. Maar ongetwijfeld is hier goed over nagedacht.




--
2017/05/jaarverslag-2016-fugro

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa