Jaarverslag 2017: RD Shell

Het meest curieuze aan het jaarverslag van Shell bevindt zich op het eind. Meestal openbaren bedrijven daar hun juridische structuur van deelnemingen en dat geeft het juiste inzicht in de complexiteit van de onderneming. Zo ook van Shell, dat uit meer dan 1200 deelnemingen en bedrijven bestaat.

Na de openingsbrief van de voorzitter van de RvC opent Ben van Beurden het verslag, waar hij de klimaat verandering benadrukt. Dit is ook gelijk het grootste verschil met het vorige verslag, zoals zal blijken. De aanpak van de klimaatverandering stelt hij is een multi-generationele uitdaging, waarin wij (Shell) onze rol zullen spelen. (Overigens maakt ze geen gebruik van de UN SDG's, die worden niet genoemd).

De strategische ambitie bestaat uit drie lijnen; een investeringscase leveren van wereldformaat, de energietransitie mee vormgeven en doorgaan met de licentie van de maatschappij om deze via een shared approach benadering te blijven bedienen. De term shared-approach is nieuw en geeft duidelijk richting: we zitten hier samen in.
[In 2010 waren er op de wereld 1 miljard voertuigen en iedereen die denkt dat de energietransitie iets is van even elektrisch gaan rijden, vergeet dat dit patrimonium aan voertuigen niet zomaar verdwijnt. Dit staat natuurlijk niet in het verslag]

Bij de uitvoering van de strategie wil het bedrijf een meer klant-centrische organisatie worden en haar model vereenvoudigen. Meer en hogere en vooral meer voorspelbare opbrengsten en groeiende cashflow. Shell continues to seek to reshape its portfolio into a more resilient and focused company.
Vertaald in strategische thema's betekent dat de opdeling in cash-engines (Conventional Oil and
Gas in Upstream, Integrated Gas, and Oil Products in Downstream) en groei initiatieven die de cash-engines van de toekomst moeten worden (Deep water in Upstream and Chemicals in Downstream). Daarnaast zijn er Emerging opportunities (Shales in Upstream and New Energies).

Outlook. Blijvende kostenbesparingen, kapitaal investeringen tussen 25 en 30 mrd en een desinvesteringsprogramma van rond de 30 mrd tot 2018. This is a strategic value-driven, not a time-driven, programme and an integral element of Shell’s portfolio improvement plan.

Business model. exploratie van olie en gas in zowel conventionele als schalieolie of de productie van synthetische olie door bitumen uit oliezanden. Productie van LNG door de koeling van natural gas. Een portefeuille van raffinaderijen en petrochemische productie (naar eindproducten zoals gasoline, diesel, heating oil, aviation fuel, marine fuel, LNG for transport, lubricants, bitumen & sulphur. Of ethanol (Brazilië, via de Raízen joint venture). En als laatste, low-carbon energy solutions such as biofuels, hydrogen, wind and solar power, and in other commercial opportunities linked to the
energy transition.
Tov 2016 is bij de grafische ondersteuning bij sales en marketing het icoon power (electriciteitsmarkt) opgenomen.

Qua organisatie is er geen wijziging; Integrated Gas (incl new energies) bepaalt 10,6% van de omzet, Upstream 11,6 %, Downstream 77%. De omzet per regio is Europa 33%, Azië, Afrika 37%, de VS 21% en de Amerika excl de VS 7%.

Nieuwe technologie & innovatie. In 2017 gaf men 922 miljoen dollar uit voor R&D (2016 1014mln$)
De voornaamste technologiecentra zijn te vinden in India, Nederland, de VS, als ook in Brazilië, China, Duitsland, Oman en Qatar. Shell heeft 10450 patenten (toegekend als ook pending, maar in 2016 waren dit er 11,500!).

Er zijn geen nieuwe risico factoren, wel een specifieke paragraaf over klimaatverandering:
Further, in some countries, governments and regulators have filed lawsuits seeking to hold fossil fuel companies liable for costs associated with climate change. While we believe these lawsuits to be without merit, losing any of these lawsuits could have a material adverse effect on our earnings, cash
flows and financial condition.

In het marktoverzicht gaat het verslag in op de factoren die bepalend zijn voor Shell. De voornaamste is het wereld BNP en de ontwikkeling van de olieprijzen natuurlijk, die hiervan afhankelijk zijn. Voor LNG stijgen de prijzen door de grotere vraag los van de BNP ontwikkeling. Ook waren de raffinaderij-marges hoger als ook de petrochemische marges.

De business unit Integrated GAS is verantwoordelijk voor de nieuwe energiemethodes (gestart in 2016). Daarin ziet het bedrijf twee kansen: nieuwe energie voor transport (biofuel, waterstof of laadstations) en daarnaast nieuwe duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. De meeste van deze initiatieven zijn startups of bestaande bedrijven die overgenomen worden. Meestal zijn deze namelijk aanwezig in een andere sector dan die van Shell zelf.
Een voorbeeld van biofuels is een fabriek in Bangalore die met de IH2 technologie start voor de conversie van afval in energie. Daarnaast zijn er initiatieven voor waterstof (voertuigen in Duitsland) waar Shell samenwerkt met Air Liquide, Daimler, Linde, OMV en Total. (eind 2017 had het 9 laadstations). In het VK werkt ze samen met ITM Power en in de VS werkt ze samen met Honda en Toyota. In europa zoekt ze naar vergelijkbare projecten. In Nederland nam het Newmotion over, een bedrijf met het grootste Europese EV laadpunten. Ook werkt het samen met laad-operator IONITY  (JV tussen BMW, Daimler, Ford en VW) voor high-powered charging points in tien landen. Daarnaast heeft het bedrijf contracten met windenergie producenten om capaciteit te delen. In de VS, maar ook in Nederland (oa. Borsele en Noordzee). De eerste zonne-energie plant wordt in Nederland gebouwd op een chemisch terrein van Shell Moerdijk, op te leveren in 2018. De energie zal voor  deze fabriek gebruikt worden. In het VK werd First Utility overgenomen en in de VS heeft ze in maart 2018 een deelneming genomen in Silicon Ranch Corporation (zonneenergie).

Ook op het vlak van digitale technologie zijn er ontwikkelingen. Zoals eenvoudigere betaalsystemen aan de pomp, een Fitcar™ app in de VS (“connected car”), een Farepilot (zelfontwikkelde app om brandstof te besparen) als ook andere deelnemingen (Shell technology ventures) zoals in  tiramizoo. Qua omvang zijn dit allemaal kleine ontwikkelingen, waar ik zelf het idee krijg dat Shell vooral feeling wil houden met de technologie en sociale ontwikkelingen op dit vlak. Om er op het moment dat het echt spannend wordt snel bij te zijn.

Een uitgebreid hoofdstuk volgt over de reserves. Over proved developed reserves en Unproved reserves. After taking production into account, our proved reserves decreased by 1,015 million boe in 2017 to 12,233 million boe at December 31, 2017. Deze (proved) reserves zijn afhankelijk van de hoogte van de olieprijs. Voor de echte experts.

De divestments omvatten: 3 miljard voor Int. Gas, 11,5 mrd voor Upstream, 2,7 voor Downstream en 18 mln voor corporate.

Environment & Society. Ook hier weinig wijzigingen, door Olieproblemen in Nigeria (sabotage), hydraulic fracturing, seismische problemen in Groningen.
Wel nieuwe is het eerder genoemde specifieke klimaatsveranderinghoofdstuk. Shell heeft een speciaal CO2 Leadership Team opgezet: Ensures the effective delivery of Shell´s GHG management programme throughout Shell´s businesses, and the oversight of GHG policy positions.
Sommige regeringen kennen al een "carbon pricing mechanisme" als effectieve manier om GHG emissies te sturen. However, we believe measures taken by governments to control national energy transitions may also cause unintended consequences when prohibition of one technology supports others that could even increase GHG emissions.

Het voorsorteren op Natural Gas zorgt er bij Shell voor dat ze eerder de emissiedoelstelling zal gaan halen omdat Gas veel schoner is. Volgens de IEA, komt 40% van de globale CO2 emissies in 2015 voort uit electriciteit en warmte generatie. Wanneer gas gebruikt zou worden, verlaagt deze uitstoot automatisch.  Daarnaast gaan ze in op carbon capture en opslag en op energie efficiency. Voor het eerste heeft Shell ervaring opgedaan in diverse landen (Canada, Noorwegen, Qatar) met de opslag.

De strategie voor klimaatverandering gaat uit van vier risicogroepen: maatschappelijk (een verslechterende verhouding tov Shell in de maatschappij door milieuproblematiek en de houding tov klimaatverandering), commercieel, regulatief en fysiek.

Waar gaat het precies om. In 2017 was de uitstoot 73 miljoen ton CO2 eq. (ter vergelijking, Vopak stoot 166 kiloton uit).

Aan de hand van het onderdeel Onze Mensen, kan de vermindering van het aantal employees duidelijk gemaakt worden (door de desinvesteringen). Vermindering in de VS, kleine toename in Azië. Ook de genderstatistieken zijn er: overal 32% (vrouw), senior management 25%, directors 36%. Het aantal medewerkers per unit is als volgt: 12,7% van de werknemers werkt bij IG,
20,9% bij UPstream, (Bij IG en UP is de vermindering van personeel zichtbaar), 46,5 % Downstream en Corporate: 19,5%.

Ook zijn er geen wijzigingen in het Senior management. In het onderdeel governence staat een aardige paragraaf over principes van bestuur (die bepalend zijn voor het bonus beleid);
■ Alignment with Shell’s strategy ■ Pay for performance ■ Competitiveness: remuneration levels should be determined by reference internally against Shell’s Senior Management and externally against companies of comparable size, complexity and global scope. ■ Long-term creation of shareholder value  ■ Consistency  ■ Compliance  en ... ■ Risk assessment

De peergroep voor de beloning bestaat uit de oil majors (BP, Chevron, ExxonMobil & Total) en aangevuld met: Allianz, Daimler, Rio Tinto, AstraZeneca, Diageo, Roche, BAT, GlaxoSmithKline, Siemens, Bayer, Nestle, Unilever, BHP Billiton, Novartis en Vodafone

Bij de financiële rapportage staat nog een paragraaf over de aanpassingen van de IT systemen. Een eeuwig terugkerend hoofdstuk bij bedrijven. To enhancing Shell’s system of IT general controls (ITGCs) following further system integration and other changes to Shell’s finance systems and global IT processes.

Als laatste, de lijst met bedrijven en deelnemingen, hier de totalen per land:

# argentina 6 # mongolia 1
# australia 80 # netherlands 189
# austria 6 # new zealand 17
# bahamas 1 # nicaragua 1
# barbados 2 # nigeria 23
# belgium 4 # norway 6
# bermuda 30 # oman 4
# brazil 12 # pakistan 3
# brunei 5 # peru 2
# bulgaria 1 # philippines 11
# cambodia 1 # poland 1
# canada 35 # portugal 1
# cayman islands 11 # puerto rico 2
# china 37 # qatar 3
# colombia 3 # russia 7
# cook islands 1 # saint kitts and nevis 1
# côte d'ivoire 1 # saint lucia 5
# cyprus 1 # saudi arabia 4
# czech republic 1 # singapore 28
# denmark 3 # slovakia 1
# egypt 17 # slovenia 1
# finland 1 # south africa 10
# france 12 # south korea 2
# germany 48 # spain 4
# gibraltar 1 # sudan 1
# greece 2 # sweden 6
# greenland 1 # switzerland 16
# guam 1 # syria 2
# hong kong 11 # taiwan 2
# hungary 1 # tanzania 5
# india 15 # thailand 6
# indonesia 4 # trinidad and tobago 9
# iraq 1 # tunisia 3
# ireland 4 # turkey 7
# isle of man 4 # ukraine 1
# italy 13 # united arab emirates 3
# japan 6 # uk 210
# jersey 2 # uruguay 3
# luxembourg 3 # usa 185
# macau 1 # venezuela 8
# malaysia 20 # vietnam 1
# mauritius 3 # zimbabwe 1
# mexico 8 totaal # 1216


--
2017/05/jaarverslag-2016-rd-shell


-- 28 februari 2023.

Shell overwoog zelfs Europa te verlaten
Enkele jaren geleden overwoog Shell niet alleen Nederland te verlaten, maar zelfs Europa de rug toe te keren. Het olie- en gasconcern dacht erover om een Amerikaans bedrijf te worden. Dat schrijft de Financial Times op basis van ingewijden. Het plan om te emigreren werd ingegeven doordat de waarderingen van Amerikaanse branchegenoten veel hoger lagen dan die van Shell. Uiteindelijk viel de keuze op een Nexit en volledig Brits te worden. De huidige topman wil wel Amerikaanse investeerders aantrekken. De plannen om de olietak te laten krimpen om te voldoen aan de klimaatdoelstelling van Parijs zouden daarbij niet heilig zijn. (Telegraaf)

-- 18 sept '23
Vandaag in de media: Californië klaagt Shell aan voor klimaatleugens
De Amerikaanse staat Californië sleept vijf oil majors voor de rechter omdat zij decennialang de impact van fossiele brandstoffen op het klimaat zouden hebben gebagatelliseerd. Het gaat om Shell, BP, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips. Deze vijf worden ook verantwoordelijk gehouden voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, extreme hitte en verlies van biodiversiteit. De schade loopt volgens Californië in de tientallen miljarden dollars. (FD, via IEX.nl)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa