Jaarverslag 2017: Avantium

De eerste zin die opvalt in het jaarverslag van Avantium is deze: We encourage our employees to be creative, in particular to come up with unconventional solutions. Onconventionele oplossingen moeten wel dubbel zo functioneel zijn. De manier waarop de organisatie het jaarverslag print is ook onconventioneel maar niet klantvriendelijk. Maar het gaat me meer om een andere tegenstelling. Onconventioneel denken, maar alle klanten van Avantium zijn conventioneel, te beginnen met BASF.
Dat is dan ook de context van een innovatief bedrijf als Avantium, je bent jaren bezig met een nieuw concept, en dan moet je dat slijten in de conventionele wereld. En dat is niet eenvoudig, dat hebben we kunnen zien dat dezelfde samenwerking (joint venture) met het Duitse concern vertraging heeft opgelopen. In het verslag horen we nu hoe dat komt: 
The [feasability] assessment confirmed that product performance and customer demand are strong. In the technical process evaluation, Synvina identified some steps that require improvement. It recommended undertaking additional development work on these steps, to ensure the most efficient process and best product for current and future customers.  

Dus het product voldoet aan de eisen, en de klantvraag is groot. Maar juist de revolutie zit in het productieproces:
The main building block of PEF is furandicarboxylic acid, or FDCA, a key component for a wide range of biobased chemicals and plastics. Industrial production of FDCA has been pursued and researched for over a century without success. Avantium believes the YXY technology will unlock the high potential of the FDCA market.
Bedrijven zijn dus al een eeuw op zoek om dit productieproces - op industrieel niveau - te bewerkstelligen, zonder succes. En BASF, een gerenommeerd bedrijf, besluit nu dus dat het productieproces nog niet aan industrialisatie toe is.

Avantium - een chemtech bedrijf? - lijkt in zekere zin op biotech bedrijven. Die zijn ook jaren aan het broeden en investeren in een nieuwe formule en wachten op een doorbraak. De verschillen zitten in:
- Chemtechs zoals Avantium krijgen subsidie van overheden omdat hun technologie bijdraagt aan een beter milieu
- de risico's zijn nagenoeg bedrijfsrisico's en omvatten geen gevaren voor de mens of mensheid. Integendeel.
- de expertise van het bedrijf kan gebruikt worden bij veel meer toepassingen.
Vooral dat laatste is een interessant punt. Naast de YXY-technologie is het bedrijf op andere vlakken bezig, en beidt het een soort van consultancy aan grote bedrijven.

Op YouTube profileert het bedrijf zich aan de hand van diverse video's.  Wel weer toevallig is het zo dat precies Furandicarboxylic Acid een video oplevert van een concurrent, namelijk een product dat plastic kan afbreken. Daarmee wordt duidelijk dat de concurrent ook niet stil zit, je kan PEF-flessen produceren, maar daarmee "los" je de tonnen plastic in de oceaan niet mee "op."

Er zijn diverse risico's, waaronder het going concern probleem van kosten die voor de baat uitlopen, maar ook de uitdagingen van de YXY-technologie en de commercialisatie daarvan. OF de ontwikkeling van nieuwe en andere technologieën of schaalbaarheidsproblemen... De risico zijn tot op het laatste detail beschreven en als investeerder moet je daar maar niet te lang bij stil blijven staan (de voortgang van de joint venture kan door beide partijen opgezegd worden).

De assets van het bedrijf bestaan voor dertig procent uit de deelneming in Synvina, de rest bestaat uit cash van de IPO. Gegeven het verlies van 16 miljoen is er voorlopig een behoorlijk buffer, zeker wanneer het bedrijf ook services verleent. De overeenkomst tussen Avantium en Synvina staat in de footnotes van het financiele verslag en is niet erg eenvoudig...

De management board bestaat uit een CEO en een CFO, er is een RvC en Avantium voldoet aan de meeste richtlijnen voor corporate governance, op een aantal neemt het een uitzondering door de beperkte omvang van de onderneming. Naast het board is er een management team waar de rollen, chief technology officer, group legal counsel, the chief business development officer, and the managing director of Catalysis, an toegevoegd zijn.

In het verslag staat niet veel informatie over de organisatie (de chemiewereld is een mannenwereld, bij Avantium maken de vrouwen toch 30% van het personeel uit), maar in de voetnoten bij de financiële statements wordt duidelijk welke activiteiten het bedrijf uitvoert, naast de JV:
- Catalysis (twee specifiek oplossingen (inclusief apparatuur?) voor bedrijven in catalyse en chemische proces ontwikkeling)
 - Renewable Chemistries (projecten die gebaseerd zijn op renewable chemistry en catalytic process technology)
- YXY (waarvan de assets naar Synvina zijn overgeplaatst)

In het verslag staat voorbeelden van apparaten die ontwikkeld zijn zoals de Flowrence die neem ik aan in de Catalysis-"business unit" wordt gebruikt of verkocht.

Toch na het lezen van het verslag (de jaarrekening begint al op pagina 21) zie ik (als belegger) een hoop voordelen van dit bedrijf boven een aantal biotechs. Het bedrijf bestaat nu 18 jaar, heeft de gang naar de beurs gemaakt en werkt samen met conventionele partijen op het gebied van duurzame oplossingen adhv chemische toepassingen. Alleen al uit dat oogpunt zou je het aandeel in portfeuille moeten hebben.
Verder is dit bedrijf een interessante case voor veranderen en vernieuwen in de traditionele oliewereld. Waar ondervindt het weerstand en hoe zal het gebruik maken van het momentum in de duurzaamheidtrend? 

--
2018/01/avantium-bijna-een-jaar-later

-- actueel 18 mei
 Avantium is geselecteerd door Axens voor het testen van bepaalde type katalysatoren... Het Flowrence-systeem van Avantium maakt het mogelijk om reforming katalysatoren te testen. Axens leverde enkele van deze katalysatoren voor een test, waaronder de nieuwste generatie CCR katalysatoren. (ABM FN-Dow Jones)

-- actueel 29 mei. Wetenschappers hebben een enzyme gebouwd dat PET zou kunnen recyclen. (bron: sciencedaily)

-- 15 oktober. BASF en Avantium hebben een dispuut over de nieuwe fabriek, dat meldt het bedrijf vandaag. Wat bij het begin van de samenwerking een voordeel bracht - een grote partij doet mee - lijkt nu op een nadeel uit te komen - de grote partij maakt de dienst uit en kan de kleine speler maken of breken:
(ABM FN-Dow Jones) Avantium en BASF hebben een conflict over de toekomst van hun Synvina joint venture. Dat maakte het technologisch chemiebedrijf met noteringen in Amsterdam en Brussel maandagochtend voorbeurs bekend.
De twee ondernemingen zijn het oneens over het tijdschema voor de investeringen in de joint venture.
Het Duitse BASF wil dat nog dit jaar aan de investeringscriteria wordt voldaan. Als dit niet voor 5 december is gebeurd, dreigt BASF zich uit de joint venture terug te trekken.

--
19 december. Gisteren kondigde BASF aan uit de Joint Venture te stappen. Het is niet duidelijk wat precies speelt gespeeld heeft. Maar duidelijk - ook aan de koers van het aandeel, nu 2,35 euro - dat het bedrijf zonder een grote partij niet verder kan. In al die tijd is er ook geen andere partij gekomen. bedrijven niet zijn happig wanneer ze horen dat twee partijen een Conflict c.q. "een verschil van mening" hebben...

--
28 jan 2019. Avantium is van BASF los en zoekt weer een nieuwe partner. BASF was te conservatief, horen we, en had of kreeg ook een andere focus: bulk chemie met laag risicoprofiel.
https://fd.nl/ondernemen/1287165/avantium-weer-op-zoek-naar-nieuwe-partners

-- 19 aug 2022. Een interessant betoog van Edwin Wierda over PEF van Avantium dat een aantal bedrijven zoals AB Inbev en Carlsberg investeren in de technologie, over FDCA van Stora Enso een mogelijke corruent, maar op het internet lees ik een ander verhaal over Dupont, dat dateert overigens uit 2016:
Dupont ontwikkelt concurrent voor PEF van Avantium (2016-01-27). Dupont en agro-concern Archer Daniels Midland  (ADM) ontwikkelen een nieuwe biogebaseerde polymeer, PTF (polytrimethyleen-furandicarboxylaat), dat net als het PEF van het Nederlandse Avantium een alternatief moet bieden voor de verpakkingskunststof PET.
Aanvankelijk werkten DuPont en ADM ieder afzonderlijk aan een nieuwe biogebaseerde route, maar ze combineerden de gezamenlijke inspanningen een paar jaar geleden. het proces dat ze nu hebben ontwikkeld gebruikt chemische katalyse om fructose en methanol om te zeten in FDME en vervolgens in het nieuwe PTF, dat net als PEF minder doorlaatbaar is dan PET. DuPont stelt echter dat het nieuwe proces goedkoper is dan inmiddels bestaande processen. De bedrijven willen nu een demonstratiefabriek met een capaciteit van 60 ton per jaar bouwen  op een ADM-site in Decatur (Illinois).
https://biobasedeconomy.nl/2016/01/27/dupont-ontwikkelt-concurrent-voor-pef-van-avantium/



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa