De toekomst is Fintech

De toekomst is Fintech is een boek in de Spaanstalige wereld. Het is volgens de schrijvers het eerste collaboratieve boek over Fintech.

De titel geeft al aan hoe de schrijvers denken over het moderne fenomeen. De schrijvers zijn gegeven de collaboratieve vorm, niet de schrijvers maar meer de redacteuren die het werk hebben gestroomlijnd. De echte inhoud komt van de bijdrage van betrokken uit de Fintech wereld en dat zorgt voor een praktische invalshoek, het nadeel is dat er heel wat essentiƫle zaken ontbreken, namelijke de economische invalshoek; veel initiatieven missen een economische visie.
De schrijvers - dus het collaboratieve team - hebben een hoogopleidingsprofiel, 60% zo vertellen de beide auteurs van het boek hebben een universitaire achtergrond. Nog interessanter is de business achtergrond van de individuele schrijvers, 51% is betrokken bij een platform, 49% in een B2C omgeving, 48% mobiele technologie en de lijst gaat door tot blockchain-, cryptocurrency  experts of expert in cybersecurity (17%). 47% werkt bij een Fintech startup van de gemiddelde grootte van 6 - 100 personen (55%). Zo sluiten Susanne Chishti (The Fintech cicle, een business angel netwerk) en Janos Barberis (supercharger een Fintech in Hong Kong) hun inleiding af.

Hierbij een kort overzicht en beperkte samenvatting van de inhoud.

De inleiding. Met Fintech gebeurt en gaat hetzelfde gebeuren wat destijds de start van het e-book
teweeg heeft gebracht, een transformatie van de boekuitgevers- en drukkerij-business. Dat is de stelling van Warren Mead, de eerste schrijver die in het boek aan het woord komt. De tweede bijdrage heet waarom brengt fintech zoveel illusie. En dat gaat terug tot de bankencrisis, het startpunt van de eigenlijke fintech-golf. Men verloor het jarenlange opgebouwde vertrouwen in banken, er kwam een economische en financiĆ«le crisis en men begon andere uitwegen te vinden, zoals gedecentraliseerde microkrediet initiatieven... Dat voorbeeld geeft zij zelf niet, maar wel het voorbeeld van Robo Advisors.

Hoofdstuk twee zet de Fintech thema´s op een rij. Zoals, dat banken meer moeten denken aan collaboratie dan aan competitie, over kapitaal lenen, over identiteit, over de grote technologiebedrijven die zich van niet-bank tot bank transformeren en over user-interfaces, die kleine (Fintech) bedrijven veel beter kunnen ontwerpen dan grote loge banken die in hun cultuur-directieven hebben staan dat ze moeten letten zorgvuldigheid, zekerheid, ... etc.

Hoofdstuk drie is interessant voor diegenen die een specifieke locatie zoeken; het hoofdstuk gaat in op de diverse Fintech hubs die er al zijn. Claire Cockerton voorzitter van ENTIQ schrijft dit onderdeel, de diverse hubs (die in elke deel van het hoofdstuk besproken worden) als ook de potentie van nieuwe hubs in "ontwikkelingslanden" zoals Singapore, Dublin en Tel Aviv).
In 2015 werd London nog als belangrijkste hub van Europa benoemd, met oa Innovate Finance. Het oude marketing adagium blijkt ook hier te gelden: location, location, location.
a. The (French) Fintech connection wordt gepresenteerd door Alain Clot en Jean-Michel
Pailhon.  Frankrijk heeft een perfecte academische infrastructuur en is het vierde land met meeste nobelprijzen. En deze infra van human capital (een vorm van kapitaal die landgenoot Pikkety buiten beschouwing liet in zijn boek over ongelijkheid) is een sleutel voor de Fintech successen. Maar ook het ondernemersklimaat (fiscale voordelen voor startups) schijnt hieraan bij te dragen. Ook de levenskwaliteit is hoog zodat men in Frankrijk eenvoudig internationaal talent kan aantrekken. Zelfs op het gebied van overheidsregulering was Frankrijk snel zoals bv voor de creatie van micropatronage voor crowdfunding. En geografisch - in het hart van Europa - is het land ook een perfecte hub. Er is een France Fintech associatie waar ondernemers zich bij kunnen aansluiten.
b. Op dezelfde voet gaat dit hoofdstuk verder met andere Fintech ecocystemen, zoals dat in
Nederland, een verhaal dat verteld wordt door Don Ginsel, oprichter van Holland Fintech.
c. Luxemburg een toekomstige Fintech hub? Nazim Faid.
d. Wenen - het Fintech voor mobiel betalen? Sebastian Haas (MEP - Mobile Equity Partner).
e. Sukhi Jutla gaat in op de situatie in India. Die komt met interessante details over de infra, 90% van de betalingen gebeuren in effectief geld. En bekend fenomeen voor economen want onlangs kwam india met een maatregel om grotere bankbiljetten te vernietigen. Juist in zo'n onderontwikkelde infrastructuur kan het snel gaan met Fintech bv op het gebied van mobiel betalen..
f. Over Singapur, vertelt Markus Gnirck van Straupbootcamp Fintech en Gerben Visser van Incubasia Ventures. Mooie bedrijfsnaam.

Hoofdstuk 4 gaat over de emerging markten
met daarin een bijdrage over Nigeria van Daniel Steeves (Beyond solutions)
Ook een land waar 95% van de consumenten- transacties in geld worden uitgevoerd.
Wederom komt hier India ter sprake via een opportunity pyramide: het klasse systeem in
India en de grote ongelijkheid ziet de auteur hier als een kans voor Fintech die van onder af kan groeien met microbetalingen e.d.

Hoofdstuk vijf vertelt vervolgens over de oplossingen die Fintech biedt en kan bieden;
zoals (bij/via) Point of Sales terminals, predictieve algoritmes, complexe contracten, text analyse (met een voorbeeld van het twitter aandeel dat keldert op de beurs omdat er een bericht gepubliceerd was
over haar resultaten - robots lezen deze berichten en vertalen dit in acties), geld- en betalingssystemen, zoals Apple Pay en natuurlijk Big Data. Die bijdrage komt van Thierry Duchamp oprichter en COO van Scaled Risk. Een bedrijf dat big data oplossingen biedt aan financiƫle instellingen. De essentie van Big Data wordt daarbij wel duidelijk, wanneer ik naar de website kijk:
CENTRALIZE ALL YOUR DATA AND ANALYZE IT IN REAL-TIME. Hij gaat in op voorbeeld van technologie (Hadoop) en waarom oude relationele databases niet meer voldoende zijn.

Twee opmerkingen over dit hoofdstuk: het deel over economische contracten en betalingen is een van de voorbeelden waar blockchain ook ter sprake komt. En dat het verifiƫren van betalingen van facturen een intensieve business is. Dit is een bekend onderwerp en het boek geeft wel meer dan bij de andere onderwerpen inzicht hoe hier fintech voor vereenvoudiging kan bieden, echter het blijft oppervlakkig.
Het tweede onderwerp over Big Data... al lezende moet ik denken aan al die bedrijven in de financiele wereld die destijds veel veel tijd en geld geĆÆnvesteerd hebben in een Datawarehouse (DWH) en Business Intelligence. Die termen komen niet ter sprake omdat er op geen enkel punt in het boek een link wordt gebracht naar bestaande infrastructuur. Alles is geschreven van uit de visie van Nieuwbouw: van scratch af aan nieuw beginnen.
Of en nu zo veel verschillen zijn tussen en een DWH en Big Data is maar de vraag. Op internet zie ik vele discussie. DWH is een architectuur schrijft iemand en Big Data een technologie. Het verschil is misschien dat de eerste meer gericht is op interne controle systemen en rapportage en de laatste op het vinden van patronen voor nieuwe business (op het internet: van controle naar voorspellen). net als de schrijver aan het begint vertelt over het e-book straalt van dit werk een deja-vu-gevoel af over de new-economy wereld van rond het jaar 2000. Alles zou anders worden, alleen duurde het nog heel lang en kwam er eerst een crisis.

Een ander hoofdstuk is gewijd aan kapitaal in investeringen, met oa een bijdrage van
Paolo Sironi van IBM over Robot advisor volgens hem een disruptieve technologie omdat de
analyse goedkoper kan dan de huidige en traditionele dure advieswereld.
Een ander curieus hoofdstuk gaat over het effect op bedrijven: bedrijfsinnovatie.
eerste bijdrage: Kunnen banken wel innoveren?

De laatste drie hoofdstukken verhalen over successtory's, crypto's en Blockchain en over de essentie van het boek: de echte toekomst van FinTech. Daarover binnenkort meer...

Maar wat is FinTech nu precies? Volgens mij is het een fenomeen van technologie en mogelijkheden die op de bestaande bedrijven - vooral de financials - afkomen en die een gevaar lijken, omdat het een disruptie teweeg zal brengen.
Je moet dan denken dat sinds het begin van deze eeuw er allerlei nieuwe technologische bedrijven opgericht zijn die hard en groot gegroeid zijn, zoals Amazon, Facebook, Apple en Alibaba en die betalingssystemen hebben ontwikkeld. Paypal is misschien het beste voorbeeld, dat werd gebruikt bij de eerste grote internet-site die betalingen nodig had: eBay. Alibaba heeft nu een nieuwe variant - Ant Financial - deze wordt overigens niet genoemd in het boek, wat maar aangeeft hoe snel alles in beweging is, en die kan door haar omvang traditionele bank-functionaliteit overnemen. De banken / zo is de mogelijkheid - worden ingehaald door niet-banken. En daarom is of zijn crypto´s misschien wel HET onderwerp waar het echt om draait: Crypto´s en Blockchain. Dat wordt dan ook voor het laatst bewaard...

--
2011/07/de-bitcoin

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?