Jaarverslag 2017: Kiadis Pharma

Voor een leek als ik die aan het jaarverslag van Kiadis Pharma begint is het even wennen, zelfs al heb ik het een keer gezien vraag ik me toch af, hoe zat het nu ook al weer? Het verslag begint als volgt:
We are building a fully integrated biopharmaceutical company to maximize the potential of our ATIR cell-based immunotherapy platform. Our lead program represents a near-term commercial opportunity for adult blood cancers and other diseases of the blood and immune system with a high unmet medical need. ... We estimate that, over time, a target
population of 50,000 patients per year in Europe and the United States could potentially benefit from ATIR as an adjunctive therapy to HSCT.

Het gaat, na wat herlezen over de informatie op hun website en op het internet, over een bedrijf dat zich richt op biochemische oplossingen op het gebied van leukemie (en thallassemia). Daar zijn diverse oplossingen voor, en Kiadis is een van de drie partijen (naast Mollmed en Bellicum) die allen een soortgelijk mechanisme toepassen, namelijk de verrijking van een stamceltherapie (ruggenmerg) zodat de bijwerkingen minimaal worden. Een van de bijwerkingen is namelijk een ziekte die te maken heeft met de transplantatie waar de host vijandig reageert op de donor, Graft versus Host disease of GVHD. De technische naam voor deze transplantatie is hematopoietic stem cell transplantation (HSCT).

ATIR101. Het hoofdproductis - For patients suffering from blood cancers, an allogeneic hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) is generally regarded as a potentially curative, yet high risk approach. During an HSCT treatment, the bone marrow, harboring the diseased cancer cells, is completely destroyed and subsequently replaced by stem cells in the graft from a healthy donor. After an HSCT treatment it usually takes the patient at least six to twelve months to recover to near-normal blood cell levels and immune cell functions. During this period, the patient is highly vulnerable to infections caused by bacteria, viruses and fungi but also to disease relapse.

Kiadis kan deze complicaties en bijwerken met een hoog percentage verlagen.

Op het internet lees ik (informatie van Kiadis) dat de normale behandeling van HSCT tussen de 300 en 900 duizend dollar kost ("in Europa is het iets goedkoper"). Dat zijn dus zeer kostbare therapieen waar de behandelingskosten van kiadis nog niet inzitten. Er bekruipt me bij dit soort bedrijven toch altijd een ongemakkelijk gevoel, wanneer je praat over de ziekte van leukemie, maar hier gaat het toch om de business daaromtrent... Om de cover zie je wel een patient, maar verder in het verslag wordt daar niet meer over gerept.

Sind 2017 zijn er de nodige wijzigingen opgetreden. niet duidelijk wordt waarom de CEO Dr. Rüdiger (let op: geen voornaam) aftreedt. Hij wordt opgevolgd door Arthur Lahr, die afkomstig is van Crucell. Dat bedrijf kennen velen in deze wereld omdat Crucell alle trajecten doorlopen heeft waar Kiadis nu ook voor staat en dus succesvol is genomen. En wat er dan vervolgens gebeurt is dat een grote pharma-organisatie het bedrijf opkoopt. Dat is het principe van biotechnologiebedrijven. Sommigen redden het en verdienen dan de hoofdprijs, anderen gaan op den duur failliet.

Het bestuur bestaat uit een CEO en CFO.

Seasoned leadership. Alle drie nieuwe managers, hebben een duidelijk trackrecord bij soortgelijke bedrijven, waaronder dus de CEO bij Cruccel.
Ook in 2017 benoemd de nieuwe CEO twee nieuwe posities, de Chief Operations Officer en de Chief Medical Officer. Daarnaast is er nog een executive committee.

Risico's. Bij de risico's staat een opvallende notitie: Kiadis Pharma relies on third parties who exclusively license intellectual property rights relating to the Theralux platform to it. If
any such exclusive license is terminated, Kiadis Pharma may be unable to commercialize and market the ATIR products.
het wordt niet duidelijk hoe dit nu precies werkt. In een interview (youtube) zegt de nieuwe CEO dat wij niet alle credits in ontvangst kunnen nemen omdat sommige delen al in een universiteit van Canada ontwikkeld zijn. Maar wat precies is mij in ieder geval niet duidelijk. Ook dit Theralux platform, en haar rol wordt niet helder. In 2006 nam Kiadis Celmed over een Canadees bedrijf en dat was m.i. eigenaar van Theralux, a photodynamic-based therapy platform.

Wat ook onduidelijk is, is de omschrijving van het product. Wat koopt de klant nu precies, hoe ziet die verrijking van de transplantatie er precies uit, als een eenmalig product dat toegediend wordt of een procedure die periodiek toegepast moet worden. Dit is duidelijk voer voor specialisten.

Op de beurs schommelt het aandeel hevig, de koers verdubbeld van 5,5 naar meer dan 12, valt terug nar 7, stijgt naar 13 en noteert nu 10 euro. En dat alles in een jaar. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen.

--
2016/05/biotech-in-nl-kiadis-pharma

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?