Jaarverslag 2017: Galapagos

Ambitieus maar ook trots en dat laatste lijkt niet onterecht want het heeft ca. twintig jaar geduurd voor het succes van dit bedrijf: eind 2015 ontvangt het twee miljard dollar van het Farmaceutische concern Gilead voor verdere ontwikkeling van medicijnen op het gebied van ontstekingsziekten. Het jaarverslag opent dan ook met: Dit is slechts het begin (2016: discover, develop, deliver) en toont een opsomming van allerlei doorbraken - all breaktroughs have their beginnings - zoals de penicilline en het gehoorapparaat. Galapagos is duidelijk trots op haar eigen doorbraak met filgotinib, maar voegt de CEO er aan toe, dit is pas het begin.

Samenwerken is dus nog steeds belangrijk, en Galapagos doet dit met genoemde Gilead vor de commercialisering van haar kernproduct; Now with the decision to co-promote filgotinib in Europe with Gilead... while key programs are financed by our collaboration partners. Maar ook Abbvie is een partner.

Gedurende 2018 verwacht het bedrijf met 13 producttypes bezig te zijn (pijplijn) waarvan er twee het trialstadium. Hierdoor zal het wederom 220 tot 240 miljoen aan cash opgebruiken.

Daarvoor heeft ze €363.9 miljoen opgehaald via een public offering van ADS, de lokale notering van het aandeel op Nasdaq (het mes snijdt hierdoor aan twee kanten want het bedrijf komt ook in de Nasdaq-biotech-index hetgeen nieuwe publiciteit genereert). En verder schraapt het nog 5 miljoen binnen door de verkoop van opties (warrants). Het management-team wordt uitgebreid met een nieuwe Chief Medical Officer en een VP Commercial Operations.

De R&D uitgaven  verdubbelden van ca. 140 miljoen naar 218 miljoen voor financiering van de clinical and pre-clinical programs, primarily filgotinib, our cystic fibrosis program, and the proprietary pre-clinical programs in inflammation and fibrosis.

De algemene uitgaven, G&A (afkorting voor General And Administrative Expense) en S&M (selling & marketing) stegen door eenmalig posten voor een hogere management bonus en kosten voor de uitgegeven warrants door de gestegen aandelenkoers.

Dan is er ook nog een netto verlies van 27,8 miljoen op de dollarreserves van het bedrijf (het bedrag dat Gilead betaalde) en dat voor ca. 1 miljard op de balans pronkt. Dat is dus ongeveer een koersdaling van bijna 3%. Wat als de dollar 10% deprecieert?

De outloook is positief en ambitieus met een volle pijplijn van productontwikkelingen, FINCH 2 (rheumatoid arthritis), EQUATOR (psoriatic arthritis), TORTUGA (ankylosing spondylitis) clinical trials with filgotinib, SELECTION (ulcerative colitis), maar ook PELICAN en FALCON en de start van GLPG1690 (IPF) en MOR106 (atopic dermatitis).

De 600 medewerkers, zijn verspreid over diverse centra, ca. 250 in België, 150 in Frankrijk, 3 in de VS, en 2 in Zwitserland waar ze net nieuwe satellietbedrijven start (in Bazel en Boston). 50 in Nederland en 140 in Croatië. 60% van het bestand is vrouw. Dat is opmerkelijk. Maar in het management zit geen vrouw. Ook opmerkelijk. De verdeling qua opleidingen is: 1/3 heeft een PhD, 1/6 Bacherlor, 2/6 een Master. De gemiddelde leeftijd is 41, 200 medewerkers zijn ouder dan 45, er zijn 25 nationaliteiten, en gemiddeld is men 7,8 jaar in dienst. Hoe groot het verloop is daarentegen staat niet vermeld. De omzet per werknemer is nog eens 6,5%.

De strategie is zeer kort samengevat om nieuwe medicijnen te vinden die gebaseerd zijn op
nieuwe targets. Targets zijn proteïnen die een sleutelrol spelen bij het veroorzaken van ziekten. Het bedrijf ontwerp vervolgens bepaalde moleculen die deze targets onschadelijk maken. Dat gebeurt via gebruik van verkoudheidsvirussen (adenoviruses).

Daarvoor - om deze strategie uit te voeren - is het wel essentieel dat Filgotinib het paradepaardje snel verder ontwikkeld en gecommercialiseerd kan worden.

Als (R&D) target heeft het gesteld om jaarlijks acht (8) nieuwe targets, 3 pre-clinical candidates, 3 proof of concepts, 1 phase 3 starts te bewerkstelligen.

Het bedrijf is naarstig op zoek naar nieuwe talent, ook voor 2018 trekt het nieuwe professionals aan (ca. 125!). Nieuwe medewerkers begonnen bij: Drug Development departments (Clinical Operations, Biometrics, Medical Science, Clinical Pharmacology, and Project Management).

Er is een going concern statement, waarin het bedrijf aangeeft voldoende cash te bezitten voor twee of drie jaar operatie op deze voet (i.e. zonder business inkomsten).

Een belangrijk onderdeel gaat uit naar R&D. Our target discovery platform provides a significant and substantial competitive advantage in our portfolio of novel mode of action product candidates bijvoorbeeld:
▪ closely mimics the in vivo situation through the use of primary human cells with relevant trigger and readout for a specific disease phenotype. Zoals ik het begrijp, in essentie: het phenotype is het uiterlijke symptoom van het lichaam, het genotype is het overeenkomstige gen dat hierbij een ziekte kan tot stand brengen.
The adenoviruses we work with have been engineered to act as a shuttle vehicle, allowing the delivery of specific pieces of DNA into human cells. Additionally, these viruses have been made 
replication incompetent, meaning they do not replicate in the human cell they infect, and so do not interfere with the processes in the cell. We engineered the viruses to carry small pieces of DNA, specific for individual human genes. When the virus enters the cell, this DNA piece leads to the production of a short sequence of RNA that is processed in the cell to become “short interfering RNA,” or siRNA, which specifically interferes with the mRNA of the protein it was designed for. By using these viruses, we can cause the cells to block, or “knock-down,” the production of a certain protein, mimicking what a small molecule drug does in the human body. We built a collection with these adenoviruses, now in excess of 20,000 viruses, that addresses around 6,000 drugable 
genes.

Galapagos richt zich enkel op ontstekingsziektes, de markt daarvoor wordt geschat op 70 miljard (in 2027 / tien jaar): Psoriatic arthritis ~10, Rheumatoid arthritis ~30, Crohn’s~10, Ulcerative colitis~9, Ankylosing spondylitis~8.

Dan zijn er de risico factoren. Die komen onder andere neer op: dat er geen winst gemaakt wordt en dus geen cashflow gegenereerd wordt. Men is afhankelijk van toekomstig kapitaal. En men is afhankelijk van het succes van product #1: Filgotinib. Men is verder afhankelijk van derden, de concurrentie is krachtig en zit niet stil, intellectueel eigendom, als ook risico´s m.b.t. de organisatie (structuur en operatie).

Er is geen wijziging in de Board of Directors. Het executive committee bestaat uit de CEO (Onno van de Stolpe), Chief Science Officer, COO & CFO (sinds 2014 en 2017), Chief Business officer en een  Chief Medical Officer (2017).

Op youtube valt het me op dat er slechts drie video´s bestaan. Waaronder wel een mooie presentatie van hoe de targets nu precies werken.

En op het NRC vond ik een artikel dat goed de ontstaansgeschiedenis van Galapagos uitlegt:
 (de combinatie van voorganger Crucell die verkoudheidsvirussen (adenoviruses.) kan manipuleren, en het Mechelse bedrijf Tibotec dat een soort robot heeft om voor duizende genen in het DNA te testen.) bron: www.nrc.nl/nieuws/2017/05/13/een-pil-van-4-miljard-het-wondermiddel-van-galapagos-8520184-a1558489

Als laatste de cultuur.
Wat is nu de cultuur van een bedrijf dat al twintig jaar bestaat en nog geen winst maakt? Over de cultuur lees je weinig. In het NRC-artikel staat te lezen hoe de CEO opereert, maar hoe is de cultuur tussen de diverse afdelingen als ook tussen de professionals met verschillende titels, de PhD´s tov de Masters en de Bachelors? Bij innovatie hoort creativiteit, en die is gebaat bij vrijheid, maar de druk op de organisatie is - het verslag lezend - bijzonder groot. Verder groeit het bedrijf in aantal medewerkers er is dus ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.
Misschien is de belangrijkste cultuurfactor wel de huidige CEO, die begon bij Crucell, al een succes op zijn naam heeft staan en nu twee miljard heeft binnengehaald van een grote farmaceut. Een echte ondernemer en doorzetter. Maar volgens het NRC ook iemand met weinig empathie. Het is dus een keiharde wereld, waar Galapagos nu in ieder geval het tij mee heeft om nieuw talent binnen te halen, beter dan de concurrent. Wat kan er dan fout gaan?
Wat misschien nog opvalt en bepalend is voor de cultuur is dat het werkterrein beperkt is tot ontstekingsziektes en dat is misschien niet het terrein waar toponderzoekers zich aan willen verbinden. Geneeskunde is een hierarchische business.

--
2016/05/biotech-in-nl-galapagos

--
Actueel is misschien de ontwikkeling van nu al twee ziekenhuizen die zelf medicijnen ontwikkelen in hun apotheek. In het ene geval (Antoni van Leeuwenhoek) omdat er op het betreffende medicijn geen patent meer rust, en in het tweede geval (AMC) omdat het een medicijn is voor een zeldzame ziekte waar de farmaceut onlangs de prijs vervijfvoudigde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?