Eten als koning, prins en bedelaar

In het Spaans is er een gezegde: desayunar como un rey, comer como un príncipe y cenar como un mendigo. Ontbijten als een koning, lunchen als een prins en avondeten als een bedelaar. Ik heb de oorsprong er niet van kunnen achterhalen, maar je komt het gezegde steeds meer of in ieder geval nog steeds tegen. 

Gezegden zijn belangrijk voor een cultuur want ze geven een traditie door van kennis die eerder gewerkt heeft. Je kan hier ook zien dat culturen verschillen want elk volk heeft zijn eigen gezegden.

Al is er een basis van gezegden die in alle culturen voortkomen. Ik ben benieuwd of daar onderzoek naar gedaan is.

Maar zoals bij alle gezegdes, is niet iedereen het er mee eens. Wie luistert of gebruikt nog een gezegde. Dat is toch ouderwets?

Bovenstaande gezegde blijkt in gebruik te zijn / of te werken voor mensen die willen afvallen. Voor de dieetcultuur dus. Er is ook een alternatief:

"Het gezegde ‘ontbijt als een koning, eet als een prins en dineer als een bedelaar’ heeft nog een andere variant: ‘Ontbijt alleen, lunch met een vriend en geef je avondeten aan je vijand.’ Zo ver zou ik niet gaan, maar er lijkt een metabolisch voordeel te zijn als je de meeste calorieën eerder consumeert." (https://nutritionfacts.org/es/blog/desayuna-como-un-rey-come-como-un-principe-y-cena-como-un-mendigo/)

Nassim Taleb schreef ooit ergens () dat je 's morgens eerst oefeningen moet doen voor je gaat ontbijten, dat deden onze voorouders (de jagers, niet de verzamelaars, denk ik) ook. Ze moesten energie gebruiken om te jagen en konden dat daarna pas balanceren met voedsel dat ze buit gemaakt hadden...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa