De Drie Healthcare reuzen

NUL.

Als het gaat om emotie dan is de omslag van een jaarverslag niet onbelangrijk. Dat van Siemens Heathineers sprak mij persoonlijk [dat is ook nog zo iets, emotionele uitingen zijn persoonlijk] het meeste aan, zie verderop de afbeelding.

EEN. Morningstar [artikel uit 2022 na de afsplitsing van GE]

"Drie medische reuzen vergeleken: Philips, Siemens en General Electric. [Bij] Morningstar ... vergelijken we Philips met zijn twee grote concurrenten op het gebied van gespecialiseerde medische apparatuur: Siemens en General Electric. ... Met z’n drieën vormen Philips, GE en Siemens Healthineers een oligopolie op deze zeer lucratieve markt.

Rondom Philips is de afgelopen tijd de meeste aandacht uitgegaan naar de gewraakte slaapapneu-apparatuur nadat in april vorig jaar de slepende affaire rond de mankementen aan deze apparaten losbrak. Deze activiteit onder de naam Respironics is maar een klein deel van wat Philips allemaal doet. ... Als we met een koele blik naar de inkomstenkant kijken, is de divisie Diagnosis & Treatment de grootste en goed voor zowat de helft van de groepsinkomsten in 2021. Bij Connected Care was het dat jaar minder dan 30%. De overige circa 25% is afkomstig van Personal Health (elektrische tandenborstels en ontharingsapparaten). 

Philips' grootste bedrijfstak is dus Diagnosis & Treatment (48% van de totale inkomsten) en dat vervaardigt onder andere apparatuur waarmee je MRI-scans kunt maken of echo’s. Oftewel medische apparaten die op basis van beeldtechnieken artsen en ander medisch personeel in ziekenhuizen helpen bij de diagnose en behandeling van patiënten. ...

Breed uitwaaierende activiteiten ---- Philips' grootste concurrenten op dit gebied zijn het Amerikaanse General Electric [inmiddels GE Healthcare dat van de moeder afgesplitst is] en het Duitse Siemens [inmiddels Healthenineers]...

... Van de [Siemens] onderdelen / [bedrijven] zijn Healthineers en Digital Industries veruit het meest winstgevend: daar komt 80% van de totale winst van Siemens vandaan. Voor Healthineers geldt dat het voor 74% eigendom is van Siemens, dat een geschiedenis kent van vele overnames en acquisities.

... Het [Healthineers] is immers een aantrekkelijke speler, die op topniveau functioneert in een zeer gespecialiseerde markt – die van imaging devices en andere geavanceerde apparatuur voor het behandelen en diagnosticeren van ziekenhuispatiënten. In 2021 nam Healthineers nog het Amerikaanse Varian over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in radiotherapie (bestraling) voor kankerpatiënten.

Healthineers is in 2018 apart naar de beurs gebracht...

Concurrentievoordeel voor Healthineers --- Siemens als geheel, maar ook Siemens Healthineers als apart bedrijfsonderdeel, beschikt volgens Morningstar over duidelijke concurrentievoordelen. Dat komt ook tot uitdrukking in Morningstar's Narrow Moat Rating voor Healthineers. Dat concurrentievoordeel dankt het bedrijf volgens analist Molina aan zijn immateriële activa, in de vorm van intellectueel eigendom.

Binnen de divisie heeft de tak die beeldgestuurde apparatuur zoals CT- en MRI-scanners vervaardigt veruit de meeste patenten, schrijft analist Molina in een recente update over Siemens. Siemens Healthineers is bovendien de nummer 1 op dit gebied, met een marktaandeel wereldwijd van 30%. Waar het gaat over geavanceerde behandelmethoden heeft het een soortgelijk marktaandeel en vormt Siemens Healthineers een oligopolie, samen met Philips en General Electric.

Op een ander deelgebied, dat van apparatuur op diagnostisch gebied, is Healthineers de nummer 2 en zijn de concurrenten farmareuzen als Roche, Danaher en Abbott. Deze laatste markt is echter veel gefragmenteerder – van een oligopolie is hier dus geen sprake.

Al met al is de Fair Value van Siemens als geheel €145 per aandeel en voorziet Molina dat Healthineers met 5,5 à 6% zal blijven groeien de komende jaren. Daarbij geldt Healthineers als een divisie die ook tegen de stroom van de conjunctuur in goed zal blijven draaien, gezien de grote zorgvraag in ziekenhuizen.

General Electric Healthcare: het tweede kroonjuweel ---- De derde partij met een zeer sterke positie op het gebied van geavanceerde medische apparatuur, is het Amerikaanse General Electric (GE). Nu associëren Europeanen General Electric misschien eerder met vliegtuigmotoren – dat is inderdaad kroonjuweel nummer één. Maar het concern heeft ook een bedrijfsonderdeel dat zich op precision health richt, zoals dat in het Engels zo mooi heet. En dat maakt medische apparatuur. 

Dit bedrijfsonderdeel, GE Healthcare geheten, verdient vooral geld aan imaging devices, het soort geavanceerde apparatuur dat we bij Philips en Siemens Healthineers ook voorbij zagen komen. Deze tak van sport is grotendeels geconsolideerd: de afgelopen veertig jaar zijn er talloze overnames en acquisities geweest. Zo nam GE al in de jaren tachtig Picker over, in die tijd een geduchte concurrent op het gebied van röntgenapparaten.

GE en Siemens zijn de nummer 1 en 2 op deze markt van ziekenhuisapparatuur, volgens Morningstar-analist Joshua Aguilar. De naam van Philips noemt de analist daarbij niet. In gesprekken met kenners van deze markt ontdekte hij dat de grote Amerikaanse ziekenhuisketens eigenlijk alleen serieus apparatuur gebaseerd op beeldtechnieken overwegen van deze twee fabrikanten.

“GE-ziekenhuizen” en “Siemens-ziekenhuizen”

Artsen zouden zelfs voor het klinische deel van hun opleiding de keus voor ziekenhuis A of B laten afhangen van de vraag met welk merk medische apparatuur (zoals voor CT-scans) er daar gewerkt wordt, aldus Aguilar. ‘De meeste Amerikaanse ziekenhuizen hebben de naam dat ze óf een “GE-ziekenhuis” zijn óf een “Siemens-ziekenhuis”’, schreef de analist eind juli in zijn jongste analyse over General Electric.

Volgens Aguilar beschikt GE als geheel over concurrentievoordelen die het een Narrow Moat hebben opgeleverd. Maar de onderdelen Luchtvaart (Aviation) en Zorg (Healthcare) verdienen volgens hem zelfs een Wide Moat rating. In het geval van de luchtvaartdivisie is dat vanwege de immateriële activa waarover die beschikt, kostenvoordelen (vanwege de schaalgrootte van de activiteiten) en hoge overstapkosten (voor de klanten, waardoor die dat niet zo snel zullen doen).

Ziekenhuispersoneel zou het háten om ineens noodgedwongen met andere apparatuur te moeten werken, wat natuurlijk het geval is bij de overstap naar een andere fabrikant. Dat zou het voor ziekenhuisdirecties lastiger maken om uit bezuinigingsoogmerk zo’n overstap door te voeren, schrijft Aguilar. Bovendien zet GE ook sterk in op service, waardoor mankementen aan medische apparatuur in een oogwenk verholpen zouden zijn.

Slimme verkoopstrategie ---- Door de schaalgrootte van zowel GE als Siemens proberen zij ziekenhuizen ook series apparatuur in één keer te verkopen, in plaats van per stuk – daarbij geholpen door grote salesafdelingen met aparte verkopers voor elk type machinerie – dus verkopers die alles afweten van MRI-scanapparaten, of juist van echografie of CT-scanapparaten. GE onderhandelt daarbij naar verluidt nog altijd met individuele ziekenhuizen – in plaats van dat ziekenhuizen gezamenlijk optrekken - om grotere onderhandelingsmacht aan zijn kant te houden.

Dat is in het nadeel van ziekenhuizen, omdat zij op die manier niet van elkaar weten wat zij voor bepaalde types apparatuur betaald hebben. Twintig jaar geleden was dit soort financiële kennis nog gemeengoed, aldus Aguilar." (bron: Rentsje de Gruyter19 augustus, 2022, https://www.morningstar.nl/nl/news/226006/drie-medische-reuzen-vergeleken-philips-siemens-en-general-electric.aspx)

TWEE. De situatie in 2016, artikel

Medtech-giganten GE Healthcare, Philips Healthcare en Siemens Healthcare [nu ... Healthineers] zijn wereldwijd toonaangevend op de markt voor medische beeldvorming. Toshiba zit ook dicht bij hen in de race. De mondiale markt voor echografieapparatuur werd in 2015 geschat op 3.216 miljoen dollar. Er wordt geschat dat deze in 2021 3.860 miljoen dollar zal bereiken, tegen een CAGR van 3% over 2016-2021. Noord-Amerika heeft het grootste aandeel in de mondiale markt voor echografieapparatuur (30%), gevolgd door Europa. In termen van marktaandeel ligt Noord-Amerika slechts een paar graden voor op Europa. Azië-Pacific wordt beschouwd als de snel opkomende markt voor echografieapparatuur en zal naar verwachting groeien met een CAGR van 4,5%. Deze groei kan worden toegeschreven aan het toenemende bevolkingsbestand en grote investeringen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (van echoapparatuur) in de regio. Mindray Medical, Hitachi Medical, Trivitron Healthcare, Fukuda Denshi en Shantou Institute of Ultrasonic Instruments zijn enkele andere spelers op het gebied van medische beeldvorming die wereldwijd actief zijn. (Bron: GE Healthcare, Philips and Siemens Healthcare leading global medical imaging market August 30, 2016, https://globalhealthintelligence.com/news/ge-healthcare-philips-siemens-healthcare-leading-global-medical-imaging-market/)

DRIE. De situatie in 2018, artikel

Sinds Philips een pure-play-gezondheidstechnologiegroep is geworden, koopt het als een gek. Kunnen Siemens Healthineers en GE Healthcare meedoen?

Nu Siemens Healthineers al onafhankelijk van het voormalige moederbedrijf wordt beheerd en GE Healthcare binnenkort wordt afgesplitst van General Electric, ontstaat er een nieuwe klasse van beeldvormingsspecialisten. De theorie is dat ze wendbaarder zullen zijn dan de enorme beesten waar ze voorheen deel van uitmaakten, sneller zullen reageren op de markt en vrijer zullen zijn om deals te sluiten.

“We hebben een zekere mate van vrijheid gehad om partnerschappen aan te gaan, maar we zullen nog meer flexibiliteit hebben”, zegt Al Lojewski, algemeen directeur cardiovasculaire echografie bij GE Healthcare. Philipp Fischer, hoofd cardiologie bij Healthineers, laat doorschemeren dat er wellicht meer deals in het verschiet liggen, maar beweert: “Niemand heeft ons er in het verleden van weerhouden om aan overnames te denken.”

Als de eerste grote groep met een aanzienlijke aanwezigheid in beeldvorming die zijn focus uitsluitend op medische technologie verlegt, heeft Philips een precedent geschapen voor het sluiten van deals. Het Nederlandse bedrijf verkocht zijn verschillende consumentenelektronica-eenheden in de loop van een aantal jaren, en was eind 2016 bijna volledig medisch-tech (De voortekenen zien er goed uit voor een Philips dat alleen medische technologie zal gaan bieden, 25 oktober 2016). Sindsdien heeft het in een razend tempo andere groepen overgenomen.

"We hebben vorig jaar veel acquisities gedaan, ik denk veertien", vertelde Jan Kimpen, Chief Medical Officer bij Philips, afgelopen weekend aan Vantage tijdens de bijeenkomst van de European Society of Cardiology in München. De meeste hiervan waren kleinere instapovereenkomsten, met als opvallende uitzondering de overname van Spectranetics ter waarde van 2,1 miljard dollar, en ze zijn niet allemaal puur beeldvorming. Toch zou dit een model kunnen zijn voor Healthineers en GE Healthcare.

Partners binnenhalen

Tot nu toe heeft Healthineers geen haast gehad. Het bedrijf kwam in maart op de markt en heeft sindsdien slechts één deal gesloten, en dat was eerder een alliantie dan een overname. Toch schreven analisten van Berenberg deze week dat het bedrijf goed gepositioneerd was voor toekomstige fusies en overnames, “die zowel strategisch als financieel een meerwaarde zouden kunnen opleveren”.

De heer Fischer vertelde Vantage dat de beursgang niet leidde tot een verandering in de bedrijfsontwikkelingsplannen van Healthineers. Dat punt kwam drie jaar eerder, toen de eenheid omgedoopt werd tot Healthineers en een nieuwe bedrijfsstrategie uitstippelde.

“Er bestond al jaren een reden waarom de zorgsector binnen Siemens anders en onafhankelijk zou moeten worden beheerd”, zegt hij. “Dat begon al binnen Siemens en de beursgang was daar meer een gevolg van.”

Toch zullen de aandeelhouders van de groep – onder leiding van Siemens AG, dat ongeveer 85% van Healthineers bezit – willen dat het bedrijf zijn geld goed gebruikt, en het kopen van technologieën om het Healthineers-assortiment uit te breiden is een voor de hand liggende manier om dat te doen. dit.

“Bij de beursintroductie is er altijd de vraag ‘wat doet dit bedrijf met het geld dat het verdient, als het niet alles aan de Siemens-moeder hoeft te leveren?’” zegt de heer Fischer. Hij voegt eraan toe dat de mogelijkheid dat Healthineers in de toekomst overnames zal doen “op tafel ligt”.

De laatste tijd is het bedrijf echter meer geïnteresseerd in partnerovereenkomsten, en de heer Fischer zegt dat het zeker meer zal doen. De groep heeft bijzondere prioriteiten op het gebied van het cardiovasculaire systeem: coronaire hartziekten, structurele hartziekten, hartritmestoornissen en hartfalen. Dit zijn de segmenten waarin het de hoogste groei en grootste innovatie ziet, zei hij.

“Als je voor deze vier grootste markten gaat, is het een totale illusie als je denkt dat je als bedrijf op alle vier innovatief kunt zijn. Het is normaal dat we partners erbij betrekken.”

Op de uitkijk

GE Healthcare lijkt tot dezelfde conclusie te zijn gekomen en heeft verschillende partners. Een daarvan betreft de buzz-zin kunstmatige intelligentie, het aanmelden van Nvidia, een groep wiens deep learning-technologie eerder werd gebruikt in computerspellen. GE heeft de software van Nvidia in verschillende producten geïntegreerd, zoals het meest geavanceerde – en dure – cardiovasculaire echografieplatform, de Vivid E95.

Kunstmatige intelligentie begint een belangrijk aandachtspunt voor het bedrijf te worden, omdat het de potentie heeft om artsen tijd te besparen, bijvoorbeeld door afbeeldingen automatisch te labelen. “We zien [AI] echt als een fundamenteel investeringsgebied voor echografie, en ook voor GE Healthcare”, zegt de heer Lojewski van GE.

Het bedrijf is agnostisch over waar zijn AI-vooruitgang vandaan zou kunnen komen; het wil graag samenwerken met technologiespecialisten, maar gaat ook allianties aan met academische instellingen en ontwikkelt intern AI-technologie.

Hier treedt het zeker in de voetsporen van Philips, dat veel van zijn AI-inspanningen heeft geleverd (Philips gebruikt zijn intelligentie voor op resultaten gebaseerde inkomens, 25 april 2018).

“Als je tien mensen [over AI] vraagt, hebben ze er allemaal een ander perspectief op”, zegt de heer Kimpen van Philips. “Het zal echter de wereld veranderen.”

Philips zal doorgaan met zijn uitgaven, zegt hij, en kunstmatige – of om de term van Philips te gebruiken: adaptieve – intelligentie zal een van de prioriteiten zijn. “Wij zijn nog steeds op onze hoede. Welke stukken missen we?”

Via verschillende middelen en om verschillende redenen bewandelen deze drie groepen soortgelijke paden.

“Het lijkt mij bijna onmogelijk om een gezondheidszorgbedrijf te runnen naast treinen en turbines”, zegt de heer Fischer van Healthineers. “Als je professioneel wilt zijn, moet je focussen. GE zal ook dezelfde weg inslaan, en Philips. Er is zeker een nieuwe competitie van medtech-spelers – waarbij GE de laatste is die zich bij die competitie aansluit.” (bron: The new league of imaging companies remaking the market, Elizabeth Cairns, https://www.evaluate.com/vantage/articles/analysis/spotlight/new-league-imaging-companies-remaking-market)

VIER. Jaarverslagen


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa