De Angststoornis generatie

 The anxiety generation is een boek van Jonathan Haidt, van dit jaar, 2024. Ik heb geen behoefte meer om het boek te lezen, maar ik heb toch wat krenten verzameld over de inhoud. Zoals het verschil in mindsets. Een bloemlezing volgt.

Two Basic Mindsets: 

Discover mode (BAS)         -       Defend mode (BIS)

  • Scan for opportunities  - vs - • Scan for dangers
  • Kid in a candy shop     - vs - • Scarcity mindset
  • Think for yourself      - vs - • Cling to your team
  • Let me grow!            - vs - • Keep me safe!

(Figure 3.1. Discover mode versus defend mode, for a student arriving at a university.)

Ouders ("US mothers") beginnen midden jaren '90 opeens meer tijd met hun kinderen te spenderen, dat is in het begin van Gen Z. (Source: Ramey & Ramey, 2000.)

Het percentage van nieuwe studenten die allerlei disabilities of disorders rapporteren groeit sterk sinds 2010. 


De eenzaamheid op school neemt toe

Onder de Noorse jeugd neemt na 2010 de stress sterk toe vooral bij meisjes (van een niveau van 10% naar 20%). Bij jongens groeit dit niveau ook, maar blijft rond 7%. 

Ook bij mentale opnames zijn meisjes meer kwetsbaar en zijn er  81% meer opnames sinds 2010

De depressies onder jongeren ("Teens") neemt toe

Op scholen komen er steeds meer regels (Tag rules), zoals: "je mag iemand met een vinger aanraken, als iemand niet mee wil doen moeten anderen dat respecteren," etc.

Het mammalian attachment systeem waar uit je comfort zone stappen je leert te exploreren hetgeen angst en anxiety opwekt, wordt door overprotecting ouders vermeden.

In essentie, en dit is het motto van Haidt: ouders doen aan Overprotecting in de echte wereld, en onderprotecting in de digitale wereld.

En als laatste (hier), omgang met vrienden, ook dat is een trend die afneemt volgens de sociaal psycholoog:

Bij doet e.e.a. denken aan het concept van risico, en de all-risk-maatschappij. De NYT schrijft: First He Came for Cancel Culture. Now He Wants to Cancel Smartphones. The N.Y.U. professor Jonathan Haidt became a favorite in Silicon Valley for his work on what he called the “coddling” of young people. Now, he has an idea for fixing Gen Z. (NYtimes.com). 

De vraag is of we het smartphone-gebruik onder jongeren kunnen verbieden of dat de cultuur hier zelf een oplossing voor vindt. Maar het doet wel denken aan de pandemie en een wereldwijd virus waar ten slotte met die smartphones een probleem mee te vergelijken valt, en toen kwamen de mondkapjes. Willen we dat nu weer, maar juist niet voor ouderen maar voor jongeren?

Zelf sta ik hier te ver van verwijderd. Andere theoretici claimen dat elke opvolgende generatie het bewind van de vorige opheft, dus waar de eerste generatie te los opvoed doet de volgende dat te streng. Een cultuur moet net zoals een mens kunnen leren, maar dat gaat natuurlijk anders. De vraag is of hier iets aan te doen is, en of de diagnose van onder-bescherming en over-bescherming wel klopt. Het klinkt wel goed.

En wat opvalt is dat meisjes meer angstgerichte-problemen ondervinden dan jongens (los van de verdere LGBH-etc distributie).

-- 29 juli. OP twitter / X (@rainmaker1973) vond ik deze; over de verandering in de distributie van posities van tennisspelers. Ook al is het een ander thema, ook daar zie je verandering van gewoontes, in dit geval spelen tennisspeler meer op de baseline, en nemen daardoor minder risico in mijn mening:
--
--


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa