Risico Intelligentie - hoe omgaan met onzekerheid

Risk Intelligence, how to live with uncertainty is een boek uit 2015. De auteur is Dylan Evans...
is the author of several critically acclaimed books, including Emotion: The Science of Sentiment and Placebo: The Belief Effect. He holds a Ph.D. in philosophy from the London School of Economics and is a lecturer in behavioral science at University College Cork School of Medicine in Ireland. He writes regularly for the Guardian and has appeared regularly on BBC radio (bron: Amazon).

Na het lezen van de eerste drie hoofdstukken heb ik het boek weggelegd en de test uitgevoerd. Die is zeer instructief. Misschien wel belangrijker dan het boek zelf, alleen de test (in de Nederlandse versie werkt niet meer) is voor mij in ieder geval niet toegankelijk. Dus moest ik de test doen via de 50 vragen in het boek en de formule uitvoeren, die erg veel weg heeft van een variantie-verdeling, wat het natuurlijk is. In hoeverre, zo wil de test weten, ben je zeker van een antwoord: 100% zeker bijvoorbeeld wanneer het antwoord goed is, of 0% wanneer je zeker denkt dat het fout is. En alle schakeringen er tussen. Dus bij 50% weet je het echt niet, bij 40% denk je dat het antwoord fout is en bij 60% denk je dat het goed is maar weet je het niet zeker.

Risico intelligentie gaat over zelfkennis. Niet alleen , hoeveel weet ik, een vraag voor mensen die veel willen weten, of veel gestudeerd hebben, maar juist ook: hoe zeker weet ik dat wat ik weet.
In het begin van het boek staan twee professionele profielen, de arts of medisch specialist en de weerman. Wie denk je dat het meest overtuigd is van zijn kennis?
Het antwoord is best logisch; een arts moet van heel veel onderwerpen iets afweten, maar kan dan minder zeker zijn. Een weerman hoeft maar over een vraag een antwoord te schatten, en doet dat ook nog eens vaak...

Leerzaam boek. Leerzame test: Hoe groot is je zelfvertrouwen of hoe klein, want dat is wat de test afstraft, de overmatigheid van beiden.

Je kan dit op drie manieren inzetten.
1. door het gebruik van thresholds (drempels): als ik een kans heb van veertig procent doe ik het.
2. Bet sizing. Proportioneel inzetten afhankelijk van je zelfvertrouwen. Heel handig bij beleggen. Dat als je niet zeker bent van je zaak, moet je ook niet teveel inzetten. Of ook niet te weinig, in het andere geval.
3. Expected value berekeningen.

Het is ook belangrijk om soms te weten wanneer je niet moet handelen. De auteur noemt dit: maak /  heb vrede met kans, want je kan haar niet controleren. En, ... een race wordt niet altijd gewonnen door de snelste, of een wedstrijd of gevecht wordt niet altijd gewonnen door de sterkste.

... Is nog veel meer over te zeggen en schrijven...

--
2019/01/denken-in-termen-van-weddenschappen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa