Trots op Nederland
Anxiety kent geen Nederlands equivalent, maar dat is denk ik een woord dat belangrijk is om de voetbalprestaties tegen het licht te houden. Anxiety en AI, waar met kunstmatige intelligentie wel een alternatief voor is.
Historicisme zou je ook nog al factor kunnen zien. Om daar mee te beginnen, historicisme is vooral in de economie als een ouderwets idee verworden. De economie van nu - in al zijn aspecten - heeft weinig nog met het verleden te maken, zou je kunnen zeggen.
Maar hoe zit het met de voetbalprestaties van nu, ten opzichte van het verleden? Zal Nederland ooit wereldkampioen kunnen worden?
Koeman zei dat hij trots was op zijn team. En dat mag. Ik denk dat je verder kan kijken en trots mag zijn op Nederland als geheel. Als Nederlander dan. Nederland doet op veel fronten mee en vaak als pionier of in ieder geval in de frontlinie van ... het bedrijfsleven, wetenschap en innovatie. Tegenwoordig kent iedereen in de hele wereld het bedrijf ASML, dat was tien jaar geleden ondenkbaar.
Bijvoorbeeld.
Of Nederland ooit wereldkampioen wordt, is dat een vraag voor het café? OF zit er toch meer achter?
Juist met de komst van AI is dit een relevante vraag, gezien al die hints en uitspraken die van AI afkomstig zijn over het voetbal en de kans om te winnen, en of een keeper naar links of naar rechts moet duiken.
Alle landen die wereldkampioen geworden zijn, zijn landen met een groot grondgebied en veel inwoners, Frankrijk, Duitsland, Engeland (lijkt klein, maar heeft toch 57 miljoen inwoners), Argentinië. Enkel Uruguay is de uitzondering. [..]
Maar Uruguay is een echt voetballand, met een voetbalcultuur die in Nederland ontbreekt, omdat Nederland net zo goed is in schaatsten (om maar iets te noemen) als in voetballen.
Daar zit dan misschien maximaal een EK-cup in zoals in 1988, maar geen WK kampioenschap.
Wat zou je met deze informatie doen, gesteld dat het klopt en dat je mag vertrouwen op de intelligentie van de computers die data verwerken? Zou je dan als coach niet een hele andere positie opzetten? Nederland is op een bepaald moment van het mooie voetbal afgestapt omdat het te weinig effectief was. Maar misschien moeten we gewoon weer terug naar mooi EN innovatief voetbal. Niet penalties proberen op te pikken zoals iedereen doet. Want hier laat I je trouwens toch in de steek: de scheidsrechters hebben in deze tijd veel meer macht, maar zijn even falend als voor het gebruik van data en AI.
Dus?
In grotere lijnen denk ik, is het advies, ken je plaats, en zet je precies daarvoor in waar je de beste kansen hebt.
Anxiety en Trots. Hebben die iets met elkaar te maken? De Nederlandse cultuur laat weinig ruimte voor een emotie als Trots. Trots is meer iets voor de Spaanse cultuur. Hoe innovatiever en veranderlijker een cultuur, hoe minder ruimte er is voor trots. Trots is in feite conservatief. En wil wil nu beloond woorden voor iets dat altijd hetzelfde blijft? En waarom is Koeman of een willekeurige trainer nu precies trots op zijn team: Omdat ze gewonnen hebben van Roemenië en Turkije? Of omdat ze goed en vooral vernieuwd voetbal hebben laten zien? Is dat (laatste) zo. Mogen we echt trots zijn op Nederland? [Dat een nieuwe politieke partij - zie foto: rood, oranje en blauw - hier een gat in de markt denkt te vinden, omdat trots geen kernwaarde is in onze cultuur is dus een misvatting, want trots is geen kernwaarde omdat het niet bij onze cultuur past.]
Anxiety is de angst dat je iets mist in de toekomst. Zelf heb ik de nodige dosis van anxiety omdat ik denk dat ik niet goed genoeg ben, en dus harder moet werken. Ook al weet ik dat het onzin is. En misschien wel een gedachte van vroeger, niet meer van nu.
Maar in het voorbeeld van Nederland en de anxiety om de finale maar te moeten halen [een druk die elke twee aar cumulatief toeneemt en doorwerkt op de psyche van elke voetballer in het team en deze onder druk zet], omdat we mee willen doen met de cultuur van het winnen en de beste zijn... vraag ik het me af.
Reacties