In alle staten (2)

 Het lege hart (negen) gaat over Indianen en Bizons. Het lege hart is de prairie die leegstroomde door de moderne ontwikkelingen, maar waar nu weer een kentering te zien is: zowel het aantal indianen groeit in die regio als de bizons.

Het lege hart vertelt nog eens door iemand anders de zelfkant van Amerika, door de afslachting van de indianen. Westerman schuwt het woord genocide niet, en laat ook de moderne variant van de pesterijen tegen de originele bevolking van de VS zien: ze voeren de indianen dronken, want ze kunnen niet goed tegen alcohol. Het verhaal over Beeldhouwer  Korczak Ziolkowski zou eigen lijk met een foto begeleid moeten worden.


Zonder het zich te realiseren vertelt de Poolse immigrant dat hij zich echt Amerikaan voelt, in hart en nieren. "Alles moet grootste en het beste zijn."

Nergens gaat de schaalvergroting zo ver als in de VS. Dit slaat op de boeren en is erg actueel. ADM Archer Daniels Midland is een landbouw conglomeraat waarvan de eigenaar royaal de broekzak van politici (destijds gaf hij Nixon een pakje van honderd duizend dollar) spekt. Vier firma's controleren 75% van de rundvee industrie!

 All you can eat gaat over Amerikanen en hun cultuur: geen maat weten te houden. wel grappig dat Westerman hier het cliché probeert te nuanceren: We weten toch allemaal dat Amerika geen cultuur heeft, dat ze oppervlakkig zijn, opschepperig,  geobsedeerd door geld en consumptie "Suikerziekte is een ware epidemie aan het worden." Er zijn speciale klinieken voor speciale omvang (Brookhaven-clinics). Omdat De Foer hier ook over schrijft laat ik dit verder rusten.

God, geld en geweld. Geweld en religie gaan soms hand in hand, leert hij in "Waco."  Er is in de VS een wijd verbreid geloof in apocalyptische wereldvisie. populaire boeken van Tim Lahaye en Jerry jenkins [Wikipedia. Tim Francis LaHaye was an American Baptist evangelical Christian minister who wrote more than 85 books, both fiction and non-fiction, including the Left Behind series of apocalyptic fiction, which he co-authored with Jerry B. Jenkins. He was a founder of the Council for National Policy, a right-wing conservative Christian advocacy group. LaHaye was a vociferous anti-homosexual, a harsh critic of Roman Catholicism, and a strong believer of the Illuminati global conspiracy theory.]

Amerika is het meeste godsdienstige land in het westen, 80% bezoekt nog regelmatig een kerk, "en dat komt niet enkel omdat het gesticht werd door religieuze fanaten, maar ook door fanatieke ondernemers... geestelijken hebben een rotsvast vertrouwen in het kapitalisme."

Zo! Ook hier geldt het winstmotief. Je mag met religie best winst maken. Zo hebben de mormonen - we zitten dan in Salt Lake City - ook een USP: veelwijverij. Ook de "authentieke Amish instellingen doen het goed... dat contrast (Amish verwerpen het materialisme, individualisme en concurrentiestrijd) is bijzonder, want ook deze religie doet het goed.

Amerika is "verslaafd aan oorlog." We komen aan het eind. Zelfs de met vreedzame bedoelingen gerichte president Clinton werd (door het systeem en de cultuur) een oorlogspresident. De retoriek van vrijheid klinkt Westerman vreemd in de oren, en ook hier zou je een link naar het vorige hoofdstuk kunnen maken: ze geloven in oorlog en hun goede bedoelingen. Hier schrijft de journalist dat het einde van de Koude Oorlog, veel vrijheid had gebracht in de wereld, maar ook meer instabiliteit. Dat is wel een rake observatie. De containment-doctrine werd door Bush overboord gegooid. We zijn een natie geworden die verslaafd is geraakt aan oorlog, zegt Chris Hedges.

Apocalypse Now, dus? Charlie Sheen betwiste de officiële WorldTrade-aanslag. Westerman geeft zelf toe ooit een complotdenker geweest te zijn. Hier gaat hij ook in op Paul Kennedy (De Foer). Amerika overleefde de roofbaronnen en McCarthy, schrijft Westerman die in dit laatste hoofdstuk de balans opmaakt. Het blijft een dynamische natie. Hij eindigt met een persoonlijk afscheid. Love it or leave is, past bij Westerman: hij vertrekt uit het land, maar komt ook steeds weer terug. Het land blijft hem in zijn greep houden.

Voor wie echt wil weten hoe "het afloopt," zal op zoeken moeten gaan naar meer kennis over de cultuur van de VS. Zoals ik... maar ik ga voorlopig geen boeken meer lezen, omdat deze snel door de actualiteit ingehaald worden....


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa