Mentor versus Coach

"Vroeger" was de mentor meer zichtbaar in de samenleving, en daar is nu de coach voor in de plaats gekomen. klopt dat?

Als ik google-trends mag geloven dan lijkt het daarop. Mentoren zie je vooral in de academische wereld, waar de promotie-kandidaat meestal een mentor heeft als een van de hoogleraren.

Het boek, The mentoring manager, werd in 2002 geschreven door Gareth Lewis, en lijkt me een soortgelijk succesverhaal als dat nu de coachingsboeken hebben.

Een handleiding van de universiteit van Cambridge schrijft: Mentoring gaat niet over het geven van advies, het vertellen van de Mentee om 'het te doen zoals ik het deed'. Het gaat over
de ander motiveren en empoweren om hun eigen problemen en doelen te identificeren. Het doel is
om hen te helpen manieren te vinden om hun problemen op te lossen,
of hun doelen bereiken, terwijl ze begrip hebben en respecteren dat de mentee dingen mag doen anders dan de mentor. (https://www.ppd.admin.cam.ac.uk/files/mentoring_guide_2020_v3.pdf)

Uitspraken over mentors:
"Mentoring is geen coaching, counseling of therapie - hoewel de mentor de mentee daarbij kan helpen toegang tot meer gespecialiseerde ondersteuning als dat wordt duidelijk dat dit nodig is."

Mijn mentor moedigt me aan om de lat hoger te leggen moedig te zijn."

Een andere definitie:
"Een mentor is een persoon met expertise die kan helpen bij het ontwikkelen van de carrière van een
Mentee. Een mentor heeft vaak twee primaire functies voor de mentee. De loopbaangerelateerde functie vestigt de mentor als coach die advies geeft om het professionele functioneren en de ontwikkeling van de mentee te verbeteren. De psychosociale functie vestigt de mentor als rolmodel en ondersteuningssysteem voor de mentee. Beide functies bieden ook expliciete en impliciete lessen met betrekking tot professionele ontwikkeling als algemene balans tussen werk en privéleven." (bron: https://www.apa.org/education-career/grad/intro-mentoring.pdf)

Dit onderstaande verhaal vond ik op het internet, na zoeken op Verschil tussen coach en mentor:

De grootste kracht zit hem in de energie erachter en waar jij als uitdrager van je zielsmissie volledig achter staat. ... want als wat je doet niet volledig in lijn is met je natuur en anderen vinden het toch tof wat je doet, kan je mind erin gaan geloven dat je het juiste doet, terwijl je jezelf alleen maar aan het verloochenen bent. Als ik 100% afstem op waar ik volledig voor sta is dat ik me niet meer zie als een coach, maar vooral als mentor.

Een coach ziet hij als iemand die je van A naar B brengt, "helpt gezonde mensen" ... "ontwikkelen van vaardigheden ... willen groeien. Vaak ... één probleemvraag of verlangen én een gewenst resultaat. ... Als ze eenmaal bij B zijn, is jouw taak volbracht."

... . Blijf openstaan voor zowel reguliere als alternatieve geneeswijzen. Ze bijten elkaar niet en werken juist verstevigend als je dat durft te erkennen.

Een mentor ...  In tegenstelling tot een coach is een mentor niet iemand die je van A naar B begeleid, maar je langdurig bijstaat op een of meerdere vlakken. Een mentor gaat uit van de zelfredzaamheid van zijn cliënt en fungeert als een gids op zijn multidimensionale pad. Een spiritueel mentor heeft een holistische kijk op het leven en helpt je verbanden te leggen tussen de fysieke, mentale, emotionele en spirituele lagen van het bewustzijn en de weg voor de ziel vrij te maken om zich vanuit maximale aanwezigheid in deze realiteit te manifesteren.

... ik ben een mentor voor zelfredzame, ambitieuze, open-minded, bewuste, spirituele en energetisch hoog vibrerende mannen die hun zielsmissie tot expressie (willen) brengen in de rol van coach, trainer, therapeut, leider, healer, hulpverlener of lichtwerker.  ...

Deze professional schrijft dit voor zichzelf op, maar doet het ook om te profileren, met als doel de juiste klanten aan te trekken. Dat vind ik wel zo eerlijk en  effectief, voor beide kanten. 

Juist nu kan het interessant zijn, bij de grote toename van coaching, om juist te richten op mentoring. Dan onderscheid je je weer.

De essentie van het verschil tussen coach of mentor zit denk ik gewoon in de inhoudelijke betrokkenheid, zoals deze laatste coach/mentor laat zien. Een coach is en moet neutraal zijn (is dat vaak niet) en een mentor is juist niet neutraal. Zoals het voorbeeld waarmee het begon: de hoogleraar die als mentor voor de promovendus optreedt.

E.e.a. zou ook de Google Trend kunnen verklaren. Vroeger wilde men een mentor die je inhoudelijk op weg hielp. Nu wil men meer een coach voor het gesprek, de conversatie en even bot gezegd, dat je niet tegen een dode muur moet lullen, maar iemand daie echt luistert, naar jouw woorden, zonder te oordelen of te sturen.

--
2022/10/meester-professor-leraar (...de mentor illustreert)

De bovenstaande grafiek heeft overigens betrekking op Spanje:


Voor Nederland ziet het er toch anders uit:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa