Toename Coaches (in perspectief)

In de media is volop aandacht voor de toename van het aantal coaches en coaching... Dat is niet van enkel vandaag, maar speelt al langere tijd. Hierbij een overzicht / bloemlezing daarvan (met een korte reflectie aan het eind):

Coaches schieten als paddenstoelen uit de grond | Intermediair. Ten opzichte van 2019 is dat een toename van 32 procent. Ondanks het coronajaar ligt deze toename slechts één procentpunt hoger dan tussen 2018 en 2019. Het groeiend aantal coaches lijkt door de coronacrisis - en de daarbij behorende stress - dus (nog) niet harder toegenomen dan het al deed.

https://www.intermediair.nl › persoonlijke-groei › coaching › coaches-schieten-als-paddenstoelen-uit-de-grond-vier-keer-zoveel-in-vijf-jaar

EN: 

Geen zin meer in je 9-tot-5-baan, dan word je toch coach? Omdat de manier waarop we tegen ons werk en leven aankijken veranderd is, zien we een wildgroei aan coaches, zegt Sterre van Leer van het platform Coachfinder. Dit kan niet alleen kwalijk zijn, maar ook gevaarlijk... Twee jaar geleden waren het er nog 63.000, inmiddels telt Nederland 95.000 zelfstandig coaches, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Ook van coachfinder: De meeste coachvragen gaan over de thema’s:

  • stress en burn-out (30%)
  • passend werk vinden (30%)
  • werk-privé balans (24%)
[Wanneer je hier over nadenkt dan is alles te herleiden tot stress: stress en burn-out, maar passend werk vinden is ook stress, want je neemt niet meer met alles genoegen, met een werkloosheid van 3% is dat een luxeprobleem. En werk-privé balans is in feite ook stress: hoeveel tijd moet ik met mijn werk bezig zijn, of hoeveel moeten we samen met werk bezig zijn?]
...

Forse stijging coaches: van natuurgenezer tot opruimcoach. Het aantal bedrijven met coaches is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Iedereen kan zich coach noemen en heel veel meer mensen zijn dat ook gaan doen. Vijf jaar geleden waren er nog 37.986...

https://www.rtlnieuws.nl › economie › bedrijven › artikel › 4736951 › toename-aantal-coaches-opruimcoach-kvk

https://www.tvc.nl › actueel-en-nieuws › grote-toename-van-het-aantal-coaches-is-gevaarlijk

https://www.baaz.nl › waarom-groeit-het-aantal-coaches-en-is-dat-erg

Waarom groeit het aantal coaches, en is dat erg? - Baaz.nl. Coaches voor zelfontplooiing en duurzaamheid Een van de grote redenen dat het aantal coaches toeneemt, is dat we op een andere manier zijn gaan werken. Zoals veel ontwikkelingen in de arbeidsmarkt is ook de toename in coaches (deels) toe te schrijven aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

https://www.nobco.nl › over-nobco › nieuws › de-nobco-benchmark-2020-2021-brengt-de-nederlandse-coachmarkt-in-kaart. De NOBCO Benchmark 2020-2021 brengt de Nederlandse coachmarkt in kaart. De meeste sessies vinden plaats op de werkplek van de coach. In lijn met de maatregelen van de afgelopen maanden zien we een sterkte toename van de inzet van online coaching in het afgelopen jaar. Ten opzichte van 25% in 2018, geeft 73% van de coaches aan gebruik te maken van een webcam.

Specifiek Lifestyle:

https://www.kvk.nl › over-kvk › media-en-pers › nieuws-en-persberichten › aantal-lifestylecoaches-verviervoudigd-in-vijf-jaar-tijd. Aantal lifestylecoaches verviervoudigd in vijf jaar tijd - KVK. Toename lifestylecoaches Het aantal lifestyle coaches is explosief toegenomen in vijf jaar tijd. Een leefstijlcoach coacht mensen om op verschillende vlakken een prettig leven te krijgen. Dit kan op gebied van gezondheid zijn, maar ook het vlak van persoonlijke of zakelijke ontwikkeling.

https://www.vektis.nl › actueel › aantal-leefstijlcoaches-neemt-toe. Aantal leefstijlcoaches neemt toe | Vektis.nl, Aantal leefstijlcoaches neemt toe Gepubliceerd op: 13/03/2019 Huisartsenzorg Paramedische zorg Op 5 maart hadden 329 unieke zorgverleners gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) zich in het AGB-register geregistreerd. Op 4 januari waren dat er 293.

Zijn we watjes aan het worden? (doorgeslagen in de focus op softskills?)
https://www.rtlnieuws.nl › columns › column › 5370384 › coaching-coaches-toename-leiderschap-cursus-watjes-werkvloer
Zijn wij watjes aan het worden? | RTL Nieuws
10 mrt 2023"Niet meer genoeg mensen die iets kunnen repareren, een trein op tijd kunnen laten rijden, bejaarden kunnen verzorgen of aangiftes kunnen opnemen, maar gelukkig wel 270 procent meer coaches dan... 
 
EEN TREND 
Je kan vandaag de dag geen krant, website of tijdschrift open slaan, zonder een verhaal over coachen of coaches tegen te komen. Vooral de snelle toename van het aantal coaches wordt beschreven in termen van:  de-ene-helft-van-Nederland-coacht-de-andere-helft-van-Nederland.
Weinig of geen aandacht gaat uit naar het waarom van deze trend en naar wat de coachees of de gecoachten hiervan vinden. Wat maakt dat iedereen nu een eigen coach wenst? Wat maakt dat het taboe om hulp te vragen lijkt te zijn doorbroken? Wat maakt dat Psychologen en Beroepsorganisaties voor coaches reageren met een ‘waarschuwing’ op deze trend: de snelle toename van het aantal coaches baart hen zorgen, vooral zorgen over de kwaliteit van die nieuwe coaches. Mensen die een coach zoeken zouden zich in ieder geval bewust moeten zijn van het wezenlijke onderscheid tussen mens- of welzijnsgericht coachen (therapie/ counseling), taak- of prestatiegericht coachen (training/supervisie) en ontwikkelingsgericht coachen (ervaring leren waarbij mens- en taakgericht coachen meer in balans worden toegepast).
Wat maakt dat ontwikkelingsgericht coachen meer en meer erkend wordt als apart soort dienstverlening? (https://www.zieneninziencoach.nl/heb-jij-behoefte-aan-verbinding-en-van-betekenis-zijn/)
Zij zien oorzaken in:
  • BEHOEFTE AAN VERBINDING EN VAN BETEKENIS ZIJN: regie over eigen leven, authenticiteit, geluk, gezondheid, met als algemene oorzaak: toenemende complexiteit van de samenleving
  • DE MEERWAARDE VAN ONTWIKKELINGSGERICHT COACHING: ... En deze persoonlijke ontwikkeling blijkt ook nog eens duurzamer te zijn dan geluk.
  • VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN: ... Een ontwikkelingsgerichte coach daagt je uit voor dit bewustwordingsproces,
Arbeidsbemiddeling:
‘Als je coach bent, klinkt dat beter op verjaardagen e andere feestjes dan: ‘Ik ben werkloos.’’ Francine Hermans, oprichter van Coachingland.nl (bron: https://arbeidspsychologenmiddennederland.nl/wp-content/uploads/2019/10/HPT1910-046-coaches-1.pdf)

ICF en Nobco komen met een manifest: Coaching in een intransparante markt. Als aanleiding refereren ze inderdaad aan deze toename: Steeds meer coaches. De zorgen over de kwaliteit van coaches en zelf de kamervragen. Het doel van hun whitepaper is om het maatschappelijk belang van coaching te benadrukken. Zoals de toenemende druk op de gezondheidszorg, die door extra inzet van coaching verlaagd kan worden. Dus met coaches dalen de zorgkosten. Dat geldt ook voor de mentale gezondheid op het werk, burn-out als specifieke oorzaak en stress meer algemeen.
Ze gaan in op het verschil tussen coaching en psychotherapie en mentoring. En ze zetten in op kwaliteit om de wildgroei tegen te gaan. 
"Werken met mensen is het mooiste wat er is én het vraagt professionaliteit van degene die coacht."
(bron: https://www.nobco.nl/files/pages/2022/04/icf-nobco-whitepaper-nl-coaching-intransparante-markt-27jan22.pdf)

...

Zelf ben ik ook begonnen met een project om het fenomeen coaching in kaart te brengen en dan vooral de functie in de economie. Dat project is gericht op twee onderdelen. De aanbodkant waar het hier voornamelijk over gaat, er komen steeds meer coaches. Maar zoals de laatste quote, "werken met mensen is het mooiste wat er is," is het een nobele gedachte dat er meer coaches zijn, want je werkt met mensen. Maar dat is ook de valkuil, want alles in de wereld is mensenwerk. Dus wie werkt er nu niet met mensen? 
Ik heb inmiddels heel wat coaches gesproken en daartussen vind je onder andere de coach die op werk ook altijd al de bemiddelende rol had tussen een baas die weinig oog had voor de mens...

Aan de andere kant is er in de economie ook de vraagzijde. Waar komt die vraag naar coaches vandaan? Als veel van de problemen te reduceren zijn tot stress (burn-out, passend werk vinden, balans tussen werk en privé), hoe zorg je dan dat die stress minder wordt? Maar ook, wat betekent die stress precies? 
In (de) economie gaat het om ONZEKERHEID. Door de complexiteit van de economie en de maatschappij is die onzekerheid toegenomen. Maar dat is een neutraal begrip. Echter mensen voelen die onzekerheid en willen daar dan wat aan doen. Dat er in onze economie nauwelijks werkeloosheid is en toch een toename van het aantal coaches, dat betekent dat er wel een prijsevenwicht is in de economie (werk accepteren voor het geld, maar niet voor zingeving), maar dat er geen evenwicht is op het niveau van waardering. Dat is vreemd dat in Nederland er zowel weinig werkeloosheid is, als ook dat het een van de gelukkigste landen in de wereld is. Ergens klopt er dan toch niets niet. En dat verschil kan in die waardering zitten. We hebben wel geld, inkomen en vrije tijd, maar we worden niet voldoende gewaardeerd. Dan is er ook nog de sociale media, waar die (onder)waardering vergroot wordt, want succes is ongelijkmatig verdeeld. The winner takes all, b.v.

Kortom, ik ben er nog niet. Dit is een eerste aanzet. Ik doe dit project omdat ik in tegenstelling tot menig andere econoom (zoals die wekelijks in de Telegraaf schrijft en zijn minachting voor dit fenomeen uit) wel geloof in de coach en zijn of haar werk, maar ik denk ook dat er een probleem is in de economie en maatschappij dat verklaart dat we nu mogelijk op de top van het aantal coaches zitten. PeakCoaching? We zitten ten slotte in een crisisperiode. Je moet die grote toename van het aantal coaches m.i. vanuit meerdere oogpunten bekijken.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?