Coaching en gezondheid

 Wat is nu de bijdrage van een coach aan de economie?

Ik had hier een gesprek over met een coach, en vroeg wat die bijdrage nu was, of hoe dat werkte. En hoe de sprong of overstap naar coach daarbij belangrijk is.

Allereerst ging het over zelf goed voelen. Veel coaches maken iets mee, zitten vast in hun leven en of het werk en komen dan in een proces, waar ze zichzelf opnieuw vinden, of uitvinden.

Wanneer dat proces achter de rug is kunnen ze ook anderen gaan helpen. Support en ondersteuning is daarbij een essentieel onderdeel van het coach zijn. Je moet anderen willen helpen.

Maar dan, hoe werkt dat en hoe helpt het de economie?

Als jij als coachee beter in je vel komt te zitten door het werk van een coach dan heeft iedereen en dus de economie daar baat bij.

Maar wanneer je alleen beter in je vel kan zitten doordat de coach je helpt beter te voelen en daarmee erachter komt dat je een andere baan wilt, dan is het effect voor de economie niet echt positief, eerder neutraal en mogelijk zelfs negatief (gemeten volgens de oude economische normen van groei).

Binnen een bedrijf gaat het natuurlijk wel om retentie van medewerkers en burn-out is een van de grootste problemen die de vraag naar coaching stimuleert, en dat betekent dat de coach goed werk doet en positief bijdraagt aan de economie.

Burn-out zou je als een ziekte kunnen noemen, en de coach is dan net als een meer algemene arts of therapeut een professional die ziektes oplost of geneest. Of zelfs preventief kan werken. Dat draagt bij aan een gezondere samenleving.

Terwijl ik toehoorde naar de coach in dit gesprek kwam de metafoor van een dood bos in me op. Je hebt net zoals in de Leon King die verschrikkelijke oom die in een dor, verwoest en onvruchtbaar bos leeft, terwijl het andere bos volop groen is en in bloei staat. De wereld van Disney. Wat wil je nu als economie, zo'n donker woud, zwart en zonder groei en verschraalde aarde, of een vruchtbaar gebied. Ja dan antwoordt iedereen natuurlijk: het laatste.

Maar is dit wel een goede metafoor? Werkt het zo bij coaching? Lost de coach als een arts problemen op te vergelijken met ziektes, en dat alles dan weer in bloei komt?

Dat vraag ik me af, maar is wel een goed vertrekpunt om meer zicht te krijgen op coaching en het nut ervan voor de economie.

-- Deze, specifiek over gezondheid, vond ik op het internet:

--



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa