Wat is beleggen nu precies?

Wat is beleggen nu precies? Die vraag stel ik me nu ik al enige tijd bezig ben met een boek over het onderwerp. En waar ik besloten heb, om van voren af aan te beginnen. Opnieuw beginnen.

De mogelijke opties van wat beleggen precies is, zijn talrijk:
- beleggen is een sport
- beleggen is een kunst 
- beleggen is een spel
- beleggen is een hobby
- beleggen is een professie of een vak
- beleggen is een ambacht
- beleggen is een onderneming

Een sport. Sport wordt vaak gebruikt als metafoor en het gaat dan om winnen en verliezen, over tegenstanders en over vechten. Bij trading kan je denken aan boxen, beleggen is meer te zien als een marathon, al zijn er ook die zich meer op korte sprinten toeleggen in het vakgebied. In deze visie moet je als belegger veel trainen.

Een kunst. De kunst van het traden, is een boek over trading. Hier gaat het niet zozeer om een individu in het geheel, maar meer over het persoonlijke element van beleggen (of traden), namelijk dat het een hele kunst is om precies dat te doen, dat je succesvol maakt.
Bij de kunst heb je geen algemene regels. Het gaat om stijl en uniek zijn, jezelf onderscheiden van de anderen in het metier. Er zijn verschillende soorten kunsten, met ieder een eigen aandachtsgebied. Niet alle beleggers doen hetzelfde. De ene is beeldhouwer, de ander schilder of schrijver...
Ook hier: oefening baart kunst. Je wordt niet zomaar een kunstenaar.

Een spel. Ook hier kan je winnen of verliezen en doe je het met anderen, dus ook hier is de context belangrijk. De winst van de een is het verlies van de ander. Speltheorie is een vakgebied binnen de economie, waar beleggen veel mee te maken heeft. "Het is maar een spel," geeft in deze context aan dat beleggen leuk moet blijven. Je moet het niet al te serieus nemen. Zo gek is dat nog niet gedacht.
Het voordeel van deze zienswijze is dat een spel een opstap kan worden voor iets anders. Vele pokerspelers begonnen in de spelsfeer, en werden daarna professionals.

Een hobby. Dan gaat het om het privé element. Een belegger is dan een soort postzegelverzamelaar van (bv) exotische aandelen. Niemand heeft last van je, en niemand ziet wat je doet. Er zijn hobby clubs zodat je met anderen je kennis en ervaring kan delen. Hobbyisme en beleggen? In het verlengde hiervan zit de tegenstelling: amateur versus professional. Onderschat de amateur niet! Maar ook, een hobby kost geld, en dat is gevaarlijk in deze omgeving.

De professional. Een professie. Dit is de wereld van organisatiekunde en bedrijfskunde. De belegger is een professie net als vele andere professies met een typische focus op een bepaald bedrijfsgebied: investeren. Professionals zijn specialisten en beleggers zijn ook op te delen in verschillende soorten beleggers al naar gelang hun aandachtsgebied. De aandelenbelegger, de trader, dividendbelegger, lange termijn belegger, maar ook de aandelen analist, en de strateeg (die ook binnen bedrijven werkt bv. op het gebied van nieuwe technologie).
Voor een professie of vak heb je een opleiding nodig, en hier gaat de vergelijking soms wat mank, want voor beleggen is er op zich geen concrete opleiding. Iedereen kan en mag beleggen en je hebt geen diploma nodig om je als belegger aan te melden. Je begint gewoon. Echter binnen deze organisatie-wereld ben je vaak in dienst van een bedrijf en dan is een opleiding wel een eis. Maar dan nog is er niemand die het vak aandelenbelegger heeft gevolgd. Er zijn studies zoals CFA en dergelijke... Binnen de bedrijfskunde heerst het fenomeen: best-practice. Is die er voor de belegger?
Als professie kan je het werk van de belegger analyseren zoals elke professie, in termen van wat iemand doet, welke competenties er nodig zijn, of andere organisatie-kenmerken.
Deze visie op beleggen is natuurlijk breder en relevanter dan die van de hobbyist: er zijn mensen die beleggen als hobby hebben, maar wanneer je de markt neemt dan zijn de meeste "spelers" professionals.

Beleggen als ambacht? Dat kan ook, al zit hier het manco net zoals in het voorgaande, dat er geen echt ambacht is van beleggen. Er is geen gilde, geen beroepsgroep, zelfs op linkedIn kom je nauwelijks de functie "belegger" tegen. Beleggers zijn meestal eerst iets anders, dan pas belegger.

De belegger als ondernemer als laatste. Ja, vooral de zelfstandige belegger is een ondernemer. Hier speelt het thema risico een grote rol. Beleggers, net als ondernemers nemen risico. Het andere voordeel van deze parallel is dat ondernemers geen formele opleiding hebben (net als beleggers) en dat ze vrij zijn in het vinden van hun eigen manier. "Als het maar werkt." Binnen het bedrijfsleven en voor professionals is dit een taboe, en moet men luisteren naar regels. Een professionele belegger moet zich houden aan een "benchmark," een ondernemende belegger mag zelf bepalen waar hij zich aan spiegelt.

...
"Ondertussen" in de media. Jan met de Pet terug op de beurs (Telegraaf dec 2018), of echt recent: Massale toestroom beleggers door beursdaling ivm Coronavirus (Instapmoment, Rtl)

--
2012/09/trading-kunst-of-ambacht

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?