Opgesloten in Spanje

Voor later... Want er wordt al zoveel geschreven over het CoronaVirus, dat ik daar niet zoveel aan toe kan voegen, behalve misschien mijn eigen ervaring, hier: opgesloten in Spanje.
 

Sinds 34 dagen is in Spanje de noodtoestand afgeroepen, waar de regering speciale machten heeft toegeëigend. De eerste verplichte thuis-blijf-norm werd per decreet geëffectueerd, en nu zijn we aan de derde herhaling toe (twee weken).

Spanje heeft volgens de meest media berichten te laat gehandeld en zit nu met een groter probleem. Maar het grootste probleem is misschien wel, dat Spanje een zeer sterke decentrale structuur kent, die nu als nadeel fungeert. De centrale overheid is niet zo efficiënt ingericht als het kleine Nederland waar alles tot op detail bekend is in de grote databases, en zelfs dat leidt nog tot problemen, zie de affaire belastingdienst.
Maar in het algemeen is het een voordeel om in crisistijden een centrale organisatie te hebben.

Maar goed, thuis blijven dus. hoe werkt dat_ Je mag hier enkel op straat met een goede reden, en dat is meestal verbonden met  levensmiddelen: supermarkten en kleine voedingswinkels voor o.a. tabak e.d. zijn open. En sinds afgelopen maandag is de constructiesector en industrie geopend. Godzijdank, want de economische problemen worden hier dus veel verder gevoeld dan in landen waar de lockdown minder stringent is. Scholen zijn dicht, en zelf in heel Europa mag je na 19:00 zelfstandig buiten lopen , terwijl dat in Spanje verboden blijft. De hond uitlaten, mag nog net.

Je ziet ook veel politie, en ik ben al een keer gevolgd en bijna aangehouden, maar toen ze zagen dat ik overstak naar een winkelcentrum met een levensmiddelenzaak - reden ze weer door.

Ik kan gelukkig thuis werken, maar voor veel mensen is het werk tijdelijk onderbroken en hebben werkgevers een zogenaamde ERTE aangevraagd voor hun personeel. Dat is een tijdelijke werkonderbreking zonder ontslag, in tegenstelling tot de gangbare ERE waar dat ontslag wel aan vast zit. Een van de maatregelen is dat werknemers de komende zes maanden na de lockdown niet ontslagen kunnen worden.
Autonomos, de Spaanse variant van ZZP-er, worden vrijgesteld van hun belasting bijdrage die hier vrij fors is: in tegenstelling tot de Nederlandse ZZP die pas belasting betaald over omzet en winst, moet de Autonomo hier vooraf belasting betalen, ongeacht of hij of zij winst en omzet maakt!

Thuis zitten valt me niet makkelijk moet ik zeggen...

...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?