Opnieuw beginnen

Er zijn in essentie vier vormen van productiviteit, die ik al vaak heb beschreven. Wat minder aan bod is gekomen is dat binnen elke vorm van productiviteit of elke rol, er een ontwikkeling plaatsvindt. Neem productie, de primaire rol van productiviteit en de meest bekende omdat deze het meest zichtbare is (op een tweede plaats komt verkoop, waar via de sociale en gewone media bijna evenveel aandacht voor is). Bijna alles om ons heen is gebouwd en is het resultaat van deze primaire vorm van productiviteit. Dat betekent niet dat die ene vorm alles kan bereiken, want bij bouw is veel meer nodig, al is het maar het fundament dat eronder zit en dat juist niet zichtbaar is. Toch gaat het daar juist vaak fout, maar dat is een ander thema.

We bouwen ons wat af in het leven. Kinderen bouwen met lego, maken tekeningen (dat ook een soort van - kunstzinnige - productie is) en volwassen "bouwen aan een toekomst." Dat taalgebruik is niet voor niet gekozen. Een leven zonder bouw (of productie in het algemeen) is niet voor te stellen. Een belegger bouwt een portefeuille op, en een schrijver produceert een boek of essay. Een ontwerper maakt een schets en plan, een programmeur maakt een systeem.

Wat ook minder vaak zichtbaar is dat deze bouw gepaard gaat met vernietiging. Een computerprogrammeur moet soms van voren af aan beginnen, omdat de structuur niet meer past bij de nodige eisen van de nieuwe tijd.

En soms ben je halverwege met het schrijven van een boek en kom je erachter dat wat je echt wilt zeggen niet meer past bij wat je tot nu toe geschreven hebt.

Opnieuw beginnen dus. Afbreken, hoort net zoveel bij bouw als het bouwen zelf. Wanneer je een aannemer vraagt of hij de structuur van de huidige serre kan gebruiken zegt hij nagenoeg altijd, "nee het is beter om opnieuw te beginnen." Waarom is dit een ijzeren wet: gewoon omdat opnieuw beginnen soms makkelijker is. Je hoeft nergens meer rekening mee te houden en kan met een schone lei beginnen.

Van vroeger op school herinner ik me nog een min of meer strenge meester, die ook vond dat ik iets "opnieuw moest beginnen." Het fenomeen is alom aanwezig, als je er maar op let.

Of denk aan het opbouwen van een relatie. Met een enkele beweging kan je die afbreken, wat jaren geduurd heeft om op te bouwen.

De uitdaging of valkuil van veel bouwers (het kwadrant van producenten) is dat ze te graag willen bouwen, en soms te weinig oog hebben voor nieuwe inzichten, of dat hun systemen niet meer voldoende meegegaan zijn met de tijd. Bij banken hebben we dit gezien, die werden van alle kanten ingehaald door de Fintechers. Die konden van "Scratch" af aan beginnen en hadden alle vrijheid. Op de beurs zijn dat nieuwkomers als Adyen (Aex), Wirecard in Duitsland (DAX) en Worldline in Parijs (CAC). Nieuwe bedrijven die zonder moeite in de grootste indices klimmen.

Maar opnieuw beginnen als je al ver gevorderd bent is geen pretje. Maar soms moet het, dat is de wet van effectieve productiviteit.

--
2017/09/productiviteit-strengths

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa