Natuur(kunde) en mens, humor en politiek

Bij mijn coachingsproject kwam ik allerlei coaches tegen. Waaronder een bijzondere coach. Alle coaches zijn in zeker opzicht bijzonder, want wie stopt nu met zijn leven om andere mensen te gaan helpen en ondersteunen? Dat op zich al maakt elke coach bijzonder.
Maar deze kwam uit de exacte richting, en dat zie je er niet veel. Ik vond wel een biochemicus die ook gepromoveerd was, maar dat zijn toch de uitzonderingen.

Deze coach was van oorsprong natuurkundige en houdt zich of hield zich bezig met klimaatmodellen. Dat is de rationele kant van zijn werk. Maar het klimaat als gesprek van de dag heeft natuurlijk ook een niet rationele kant, en zelf een irrationele zijde, kijk maar naar Greta. De verpersoonlijking van irrationaliteit, misschien.

Naast de natuur staat de mens, of hoe zit die verhouding precies? Is de mens onderdeel van de natuur? Of staat zij er boven? Het probleem met het klimaat biedt hier diverse discussies over wat de rol van de mens is. Een theorie is dat met het antropoceen de mens daadwerkelijk het klimaat beïnvloedt.

De coach is vooral gericht op de mens. En dan op de niet rationele kant van de mens. Het gevoel. Mensen stoeien met onderwaardering, en dat is een economisch element waar juist het niet rationele voorop staat. De mens, de professional is werkzaam en juist die groep zet de hulp in van coaches. De werkloze komt nauwelijks bij een coach. Bij bedrijven zijn het de outplacementprocedures waar ook (externe) coaches worden ingezet.

En dan de komiek. De clown is nog minder op de ratio gericht en zoekt juist het irrationele op. En daar kunnen we dan weer om lachen. Het is een soort van relativeren.


Pieter stond hierbij als voorbeeld.

Op dit moment kijk ik naar de serie: The marvelous world of Mrs. Maisel... (Amazon Prime). 

Een aanrader.

Maar goed, dat was de komiek. Mar niet iedereen kiest dat pad. Waar je als komiek - in de Nederlandse cultuur, met de oudejaarsconference, waar je als een dominee je mening mag verkondigen - invloed hebt om je visie te verspreiden, kan je ook kiezen voor de politiek. Haast het tegengestelde aan de individuele performance en entertainment sector. Politiek is serieus, de komiek is speels.

Robertus is een Nederlands politicus namens D66 en natuurkundige. Sinds 10 januari 2022 is hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte IV.  [Hij...] is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam met als vakgebied de theoretische natuurkunde. Hij was van 2012 tot 2022 ... (Wikipedia). Robert staat model voor de natuurkundige die ook van professie veranderde, maar niet koos voor de wereld van het relativerende komische bedrijf, maar die van de serieuze politiek.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?