Hayek's Journey (2)

 The road to serfdom, werd zijn meest bekende werk en was een reactie op de tweede wereldoorlog en de opkomst van totalitaire regimes en agressief militair dictatorschap. Het werk was een vervolg op  “The Abuse and Decline of Reason” en Hayek werkte langer aan het begin van het boek dan aan elk ander boek. Hij schreef intensief in 1942 en 1942. Het succes had hij niet verwacht, en zeker niet dat hij de wereldfaam zou bereiken als klassiek liberaal. Later - bij het uitreiken van de nobelprijs, lijkt het alsof hij spijt had van het werk dat hij meer een pamflet van de tijd was dan een professioneel wetenschappelijk werk. 


Het was ook niet gepland dat hij zich meer van economie afweek. From 1944 through the middle 1950s, he was focused on more practical endeavors, such as his divorce, moving to America from England, and starting the Mont Pelerin Society, as well as academic projects such as The Sensory Order and works in the history of ideas, of which his books on John Stuart Mill and his editing of Capitalism and the Historians were the most significant products during this period.

Vrijheid. Hayek’s essential political philosophy was that liberty is the supremacy of law. To some, this may appear a paradoxical conception of liberty, for liberty is too often considered to be the absence of law.This, however, was the exact opposite of Hayek’s view. He thought that liberty is not possible without law. Right law is liberty.

 In de VS (Waar Mises werkte) was het werk niet minder succesvol. On December 1, 1944, Mises wrote Hayek that The Road to Serfdom “has had a tremendous success in this country. . . . But don’t
be mistaken.The Veblen-Hansen ideology dominates public opinion in this country no less than does the Laski-Keynes ideology in Great Britain.”
Er kwam een Readers Digest- versie van het boek, die de populariteit aanwakkerde.   

Privé domineert de scheiding van Hayek van zijn vrouw, een relatie die van het begin af aan gedoemd was omdat hij liever iemand anders trouwde maar die "bezet" was. Toen beiden hun eerste relaties beëindigden konden ze alsnog bij elkaar komen. In de wetenschappelijke wereld ging dit proces niet ongezien...

Over epistemologie, psychologie en methodologie (10). Hier zijn meerdere interpretaties mogelijk. Hayek was waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het proces van kennis verwerking dan kennis op zich. Zijn epistemologische ideeën hebben een fenomenologische basis. Ernst Mach was belangrijk voor Hayek zijn ontwikkeling, en bij deze klonk het werk van Hume door (bv in Analyis of sensations). Naast zijn band met Wittgenstein en de logisch positivisten die de filosofie van wetenschap onderzochten, zocht Hayek een middenweg, omdat hij niet meende dat elk statement onderzocht kon worden op haar waarheidsgehalte. Hij meende dat de sociale wetenschappen tot meer kennis zouden in staat zijn dan de natuurwetenschappen. Bij de laatste kijk je vanaf de buitenkant, bij de eerste vanuit de binnenkant. in combinatie met zijn (psychologische) onderzoek naar de geest kwam hij tot the theory of complex phenomena (1961), waar geest en maatschappij tezamen kwamen.

Volgens Hayek waren er twee orders, waardoor het individu de wereld nagaan: the sensory order en de fysieke orde. Mar Hayek was ook een aanhanger van Popper, die meende dat een theorie die niet gefalsificeerd kan worden niet wetenschappelijk is.

Uiteindelijk wordt Hayek geroemd om zijn praxeologische contributies, de samengevoegde theorie van menselijk handelen waarin economie, epistemologie, ethiek, jurisprudentie, politiek en psychologie in verweven is.

11. The constitution of liberty.

... wordt vervolgd. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa