Werkregels

Voor diegenen die niet de vernieuwing zoeken van moderne organisatiemethoden, maar gewoon beter hun werk willen doen, willen uitmunten of gewoon met de bestaande omgeving hoger op willen komen, is The rules of work is, een boek van Richard Templar een goede gids. Hij schreef het boek in 2003 en in 2011 kwam er een nieuwe versie.
Templar is bezeten van het fenomeen regels, want schreef allerlei andere boeken, over liefde, het leven, min of meer in dezelfde vorm, rules of ...
In het Nederlands heet de titel denk ik, de ongeschreven regels van het werk, maar ik houd het maar even op werkregels.

Het is een eenvoudig boek om te lezen, en dat kan een voordeel of een nadeel zijn. Het voordeel is dat je er snel doorheen "bladert," want elke regel waaruit het boek is opgebouwd beslaat niet meer dan twee pagina's. Er zijn een aantal clusters waarin deze regels gegoten zijn, te beginnen met (deel I) walk your talk: doe wat je zegt. Dat begin is de basis voor de rest van het boek en betekent dat om hoger op te komen je allereerst je werk goed moet doen. Regel 7: be 100% committed. Dus. Wat ik niet wist is dat de oorsprong van het bekende "under promise and over deliver" (regel 5) van deze auteur zijn oorsprong had.

"Deel II," heeft als motto, houdt er rekening mee dat je op elk moment beoordeeld wordt (in de organisatie) en zorg dus dat je opvalt (regel 18). Stijl is belangrijk. Maak een plan (deel drie) waaronder de regel - weet je rol (Belbin, 29) en ken jezelf, vooral je sterktes en zwaktes (30).
Deel IV is ook grappig, filosofisch zou ik denken; als je niks positiefs te melden heb, houd dan je kop. Niet roddelen dus (35). Deel V, look after yourself = let op jezelf? Gaat in op het feit dat je weet waar je terecht bent gekomen. Ken de ethiek van de industrie (45) en lieg nooit (48), maar ook: begrijp de motieven van anderen. Let op politiek dus.
het opvolgende hoofdstuk gaat nog meer over cultuur: blend in. Pas je aan, spreek de taal van het bedrijf. En VII, doe altijd een stap vooruit. Daarin zit regel 77, ga om met superieuren. Hier vertelt hij de vergelijking van kleine kinderen die laat op mogen blijven als er een feestje is van de ouders. Maar dan moet je wel stil blijven en niet opvallen, anders moet je naar bed.

Deel VIII is wat mij betreft de essentie van het boek, als je dit systeem of deze regels wil volgen dan ben je productief gezien een diplomaat. Neem geen partij, wees niet partijdig (81). Het boek beslaat dan nog twee delen, ken het systeem en baat het uit (IX) en het laatste bewerk de oppositie, want er zijn natuurlijk ook nog anderen die hoger op willen komen.

--
2018/12/12-levensregels-als-remedie-voor-de-crisis

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa