Mind over money

Elk boek heeft iets interessants, ook wanneer je niet tot de doelgroep behoort. Mind over money, of de kracht van geld (dat ik las) is een boek uit 2016 van Claudia Hammond, een Britse psychologe. Ik zag dit boek en las de bijsluiter en begon het te lezen, want niet vaak zie je een psycholoog die een gooi doet om een soort van encyclopedie van geld te schrijven, daar lijkt het namelijk het meeste op. Al snel merkte ik dat ik veel van de onderwerpen wel kende, want die zie je terug in de financiƫle wereld. Veel bronnen gaan terug op het werk van bekende psychologen en bekende onderwerpen, zoals intrinsieke en extrinsieke motivatie, de bonus als motivator, maar ook zeer ludieke onderwerpen over bijvoorbeeld voetballers die penalty's moeten nemen op een WK. Dat laatste zou als het echt om geld gaat niet in het boek moeten voorkomen, want het gaat bij voetballers op een WK nauwelijks over geld. Geld blijkt ruim genomen. Maar toch. Het is ook psychologie.

Het begin van het boek gaat over geldsystemen en daarin legt de auteur haar visie uit dat geld vooral vertrouwen is!  Ik besloot dus verder te lezen.

Wat me het meeste aansprak, met mijn oude nog niet verdwenen voorliefde voor modellen is de typering van personen als het om geld-specifiek gedrag gaat. Geldtypes dus (bedacht door Herb Goldberg en Robert Lewis). Toch zijn geldtypes inspirerend schrijft ook de psychologe, hoe onsympathiek ze ook zijn. En misschien herken je jezelf erin. Daarin vindt je onder andere de liefdekoper, liefdeverkoper en zelfs de liefdesteler. Of de manipulator en afsluitend met de peetvader. En meer dan op elk ander moment van lezen word je hier toch geconfronteerd met geld en karakter. Wie ben jij als het op geld neer komt? De vrijheidskoper, de vrijheidsstrijder, de dwangmatige spaarder, de zelfontzegger, dwangmatige koopjesjager, de fanatieke verzamelaar of de koninkrijkbouwer...
De auteur schrijft erbij dat niemand in de psychologie een theorie heeft kunnen ontwikkelen die ieders visie op geld recht doet, maar de haar meest volledige theorie van Adrian Furnham, die een big money test heeft ontwikkeld die veel gebruikt wordt en zelfs op de BBC verhaald werd. Geld wordt daarin gerelateerd met vier thema's: macht, zekerheid, liefde en vrijheid. Ook hier komen plausibele gedachtes uit, namelijk dat de man geld ziet in relatie met zekerheid, terwijl de vrouw  (en ook vrijgeviger is dan de man) geld meer als emotionele uitlaat klep ziet (mijn verwoording). Ook heeft de mate waarin mensen met geld omgaan niet direct te maken met hun inkomen (!).

Het boek staat vol met vaak persoonlijke anekdotes, en begint overigens met een anekdote waarin twee kunstenaars een miljoen Britse ponden verbranden dat tot grote verontwaardiging leidde. Een andere is die van de verandering van het Britse pondbiljet in de munt, die - verandering - een flink aantal voorbeelden opleverde voor psychologen. Maar het zijn stuk voor stuk waaronder deze voorlaatste (de verbranding) vaak zeer specifieke gevallen die interessant zijn voor de psycholoog en nieuwsgierige lezer zonder dat er een echt doel bij hoort. Diegene die in de financiƫle wereld werken kennen de belangrijkste ingrediƫnten wel, waaronder verlies aversie een thema dat ook de nodige aandacht krijgt.

Als laatste is er de Nederlandse titel. Mind of money vertaald met De kracht van geld... Dat zou toch beter gekund hebben, door minimaal de alliteratie te behouden, dan kom je uit op iets met geld en geest...

--
2017/01/vertrouwen-is-geen-handelswaar

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa