Het domineren van de marktcyclus

Mastering the market cycle (2018) is een boek van investeerder Howard Marks van Oaktree Capital Management en behandelt een fenomeen waar je niet dagelijks over hoort, als belegger zijnde: financiële cycli.

Hierbij een samenvatting:*
Investeerders doen hun best om hoge waarde investeringen te kopen tegen een lage prijs. Eenvoudig gesteld is een investeerder of belegger iemand die investeert in een brede range van assets die dan deel uit maken van een totale portefeuille. Met de hoop en verwachting dat de waarde van deze portefeuille door de jaren heen zal stijgen.
Maar hoe weet hij [Marks verontschuldigt zichzelf in de inleiding dat hij de mannelijke aanspreekvorm gebruikt door de tekst heen] welke investeringen in waarde zullen toenemen? Ook al weet geen enkele investeerder wat de uitkomst van een investering zal zijn, het is wel zo dat sommige inschattingen een grotere kans hebben om te kloppen dan andere. Het doel is om de discipline te ontwikkelen in de kunst om "educated guesses" te maken. Dit is echter geen eenvoudige kunst om te beheersen. Voor beginners is het nagenoeg onmogelijk om beter dan andere investeerders de verre toekomst te voorspellen. Zij weten waarschijnlijk net zoveel als jij over de impact van economische, geopolitieke of marktgerelateerde gebeurtenissen zoals oorlogen, crashes of de komst van nieuwe technologieën. De verklaring is dat iedereen toegang heeft tot dezelfde soort van informatie. We lezen dezelfde artikelen en kijken naar dezelfde data. Dus hun inschatting is waarschijnlijk net zo goed als die van jou. Het heeft dus geen zin om lange termijn voorspellingen te maken. Het is veel slimmer om te letten op wat de auteur The knowable noemt en korte termijn voorspellingen daarop te baseren.
The Knowable is alle informatie die je kan inwinnen omtrent de werkelijke waarde van een investering. Bijvoorbeeld, wanneer je denkt aan het investeren in een bedrijf dan zou je de werkelijke waarde willen weten van de assets van dat bedrijf en dat te vergelijken met de koers van het aandeel. Als de koers lager is dan heb je te maken met een solide investering. Dus het doel is eenvoudig genoeg: je wilt assets kopen die goedkoop zijn en wachten op ontwikkelingen in de markt die zorgen dat de prijs omhoog gaat.
Een voorbeeld hiervan is de huizenmarkt. Wanneer de onroerendgoed-markt gecrashed is, en ontwikkelaars te maken hebben met faillissement door schulden en projecten moeten opgeven dan ligt het voor de hand dat je zaken kunt bemachtigen waar de prijs van het materiaal alleen al hoger is dan de aanschafprijs van de aandelen.Dus investeren is in feite eenvoudig: laag kopen en hoog verkopen. Echter het is de stelling van de auteur om hier nog een derde component aan toe te voegen, waar rekening mee te houden: financiële cycli.

Cycli zijn gelijksoortig aan natuurlijke patronen, maar veel minder voorspelbaar. Wat is dat precies, een cyclus? Volgens de auteur een repetitief patroon. Bijvoorbeeld in de natuurlijke wereld zijn er vele cycli. Dag volgt op nacht en zomer verandert in herfst, en er komt na een winter weer lente. Het grote voordeel van die natuurlijke cycli is dat ze een bekend patroon hebben en daardoor kunnen we ons leven hieromheen positioneren.
Echter de cycli in de markt en de economie zijn niet voorspelbaar, maar dat betekent nog niet dat ze niet bestaan. De markt- en economische cycli kunnen niet geduid worden in termen van zekerheid, maar wel in termen van tendenties. Een tendentie is alles waarvan een investeerder kan aannemen dat de mogelijkheid bestaat dat het kan gebeuren, met een zekere mate van berekende waarschijnlijkheid. Het voorbeeld om dit duidelijk te maken is een market boom waar aandelenkoersen tot grote hoogten zijn gestegen en investerings-optimisme hoog is, waardoor het vrij zeker is dat er een Bust kan komen met dalende koersen en waardoor investeerders angstig en depressief gaan worden. Het is onmogelijk om te zeggen wanneer het precies zal gebeuren en hoe zwaar de daling zal zijn, maar het betekent niet dat investeerder zich niet kunnen voorbereiden op een daling.

J.K. Galbraith: er zijn twee soorten forecasters: "those who don't know - and those who don't know they don't know."

Markten hebben andere cycli in de lange termijn dan in de korte termijn. Voor het begrijpen hoe marktcycli werken kan je het beste denken aan de uitspraak van Mark Twain over geschiedenis: het herhaalt zich zelf niet, maar het rijmt wel. Dus geen enkele cyclus ontwikkelt zich als een andere, maar ze volgen wel allemaal een zelfde soort repetitief patroon. Een voorbeeld van zo'n patroon is de dot.com bubble en de opvolgende crash van 1995 tot 2002. Deze was grotendeels gebaseerd op de roekeloosheid van venture kapitalisten. In het midden van de jaren negentig begon de opgang van internet. Dit zorgde voor vele kansen om grote financiële winst te behalen. Venture Capital-ondernemers begonnen te investeren in internetbedrijven die vervolgens als paddenstoelen uit de grond sprongen, ondanks het feit dat de meesten onder hen niet winstgevend zouden worden. In de algemene opwinding die dit met zich meebracht stegen de koersen van (vooral dit soort) aandelen en de winst van de venture capital steeg tot ongekende hoogte. Dit leidde op haar beurt tot nieuwe toetreders in deze markt hetgeen de bubble voedde met nieuwe energie. Het resultaat was dat er veel te veel internet bedrijven waren. De meeste hiervan faalden, venture kapitalisten begonnen verlies te lijden en de bubble stortte in. Grafisch kan je de "torenhoge" winsten weergeven, en de daling neemt met dezelfde vorm af. Maar wanneer je de winst in historisch perspectief zet, dan toont de grafiek een gestaag groeiende lijn, met uitspattingen naar boven en beneden.
Dit patroon is in alle markten te vinden, als ook bij individuele bedrijven en economieën. Gemiddeld groeien ze met een seculiere groeivoet (seculier staat dan voor voortdurend). Op de korte termijn oscilleert de groei met ups en downs.

De belangrijkste drijfveer voor korte termijn fluctuaties is beleggerspsychologie, en daartegen is moeilijk weerstand te bieden. In het dagelijkse leven zijn emotionele extremen zeldzaam. We hebben een goede of slechte dag, maar de meerderheid van de mensen springt niet van de ene staat van euforie over naar bodemloze depressie. Dus komt het misschien tot een verrassing dat korte termijn marktschommelingen door menselijke emoties worden veroorzaakt.
De manier waarop dit gebeurt is als volgt. Gedurende periode van uitzonderlijke groei zoals die van 1995 tot 2000 krijgen investeerders waanideeën wanneer ze denken dat deze groei voor altijd door zal blijven gaan. Ze zijn of te jong om vorige cycli te herinneren of te vertrouwensvol omtrent de nieuwe marktontwikkelingen waardoor ze het pieken- en dalenpatroon negeren en denken dat het dit keer anders zal zijn. De euforie zorgt dat nieuwe investeerder aansluiten, het prijsniveau zal stijgen maar door de angst om achter te blijven, zonder rekening te houden met een bust doen ze toch nog mee. Maar op een zeker punt begint de angst toe te slaan. Investeerder beginnen zich te realiseren dat de koersen teveel gestegen zijn, verkopen en dit zorgt voor een daling, waardoor andere investeerder het vertrouwen verliezen. Tot op het moment dat iedereen verkoop beneden de koersen van de groeitrend.
Het is bijzonder moeilijk om tegen de waan van de dag te handelen. Zelf Newton verloor zijn hele vermogen door speculatie op de beurs. [Een voor investeerders een bekend verhaal].
De les is om het loont om weerstand te bieden tegen de massa en kuddegedrag tegen te gaan. Net zo belangrijk is het om wanhoop gevoedde angst naast je neer te leggen.

Het is het verstandigst om te investeren wanneer risico hoog lijkt en te verkopen wanneer het risico laag lijkt. Alle beleggers lezen nagezet de informatie vanuit de media en letten op de dagelijkse marktschommelingen, maar weinigen letten op de informatie over hoe ze zelf gepositioneerd zijn ten opzichte van de huidige investment omgeving. De superieure belegger let hier echter voornamelijk op. En dit is logisch. Wanneer het merendeel van de participanten euforie beleven aan het huidige sentiment en het bestaan van risico hebben afgeschreven, dan kopen ze op onverstandige niveaus en de kans op een crash is dan het grootst. Gedurende upswings is het rendement op risicovolle investeringen het laagst, omdat verkopers tegen hoge prijzen kunnen verkopen en de risk premie daalt, en het risico op dalingen toeneemt. Wanneer je hoort TINE (there is no alternative), of This time it is different, dan moet je dus opletten. [Tina riep men in 2015, vlak voor een correctie van 20%].
Evenzo loont het dus om te investeren wanneer de wanhoop in de markt heerst en de koersen tegen afbraakprijzen voor het oprapen liggen. Dat is precies wat de auteur - voor zijn bedrijf -heeft gedaan in 2008, 2009. [In een interview zegt hij hierover: This is the Nirvana. But we were terrified. You have to have confidence...]

Er zijn maar weinig terreinen in menselijke nijverheid waar de geschiedenis zo weinig te betekenen heeft als in de wereld van financiën, John Kenneth Galbraith.

Lange termijn economische groei wordt gedreven door het aantal gewerkte uren en door de productiviteit per werkend uur. Naast deze korte termijn cycli, is de vraag hoe de onderliggende seculiere trend zich beweegt. Als die altijd zou stijgen zou je nooit aandelen hoeven te verkopen. Dat is niet het geval, omdat deze seculiere trend ook met cycli gepaard gaat. De trend van Binnenlandse Product in de VS kan berekend worden door het aantal uren gewerkt te vermenigvuldigen door de waarde van de output per uur. Er zijn dus zo twee manieren om de BNP te verhogen: het aantal gewerkte uren te vergroten of het verhogen van de productiviteit per gewerkt uur.
De meest voor de hand liggende manier om het aantal uren gewerkt te verhogen is door bevolkingsgroei, waarmee de BNP gecorreleerd is.
De groei van de bevolking na WOII is hier een voorbeeld van, met de bijbehorende groei in het BNP. De groei van het BNP is ca. 3 tot 3%, maar kan er decennia onder liggen wanneer de arbeidspool verkleint of door economische malaise. Het is dus onverstandig om te vertrouwen op een rooskleurige toekomst die niet altijd hoeft te komen. Daarom doet de superieure investeerder er goed aan om alert te blijven op korte termijn cycli en zich overeenkomstig te positioneren. (*Bron: Blinkist)

--
2018/12/het-allerbelangrijkste


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa