De twee gezichten van DNB (president)
Wat is dat nu precies voor een figuur. Een econoom?
Ik had voor #dOB twee economen geïnterviewd, en beide zijn sporters, maar beiden sportief op een verschillend vlak. Ook zijn het twee verschillende economen, de een bedrijfseconoom, de ander algemeen econoom.
Er is onderzoek gedaan naar de figuur van de econoom en het bekendste onderzoek in Nederland hiervan is "Telgen van Tinbergen." Daar schrijven de auteurs, in een concluderend profiel: Nederlandse econoom was serieuze maar weinig originele geleerde, overheersend monetaire belangstelling, niet wars van cijfers, actieve deelname aan beleid, president van DNB als favoriete baan. Leunde zwaar op gedachtegang van buitenlandse economen...
Maar dat was in 1995 / 1996. Is president van DNB nog steeds de favoriete baan van De Econoom?
Het probleem met De Econoom is dat het een betrekkelijk jong beroep is. En het is zeker geen archetypische professional, zoals de ingenieur, architect of arts dat wel is. OF accountant die meegegroeid is met de boekhouder, een professie die veel langer bestaat.
Een ander probleem met De Econoom is dat er weinig echte topposities zijn waar je de econoom een competitief voordeel heeft. Bij de CEO is het eerder de ingenieur of de jurist (bron...), en zelfs de ECB heeft de econoom de wacht aan gezet:
She graduated from Paris West University Nanterre La Défense, where she obtained master's degrees in English, labour law, and social law. She also holds a master's degree from the Institut d'études politiques in Aix-en-Provence. Since 2010, she has presided over the Aix school's board of directors...
Het gaat hier om en over Christine Lagarde. Hoofd van de ECB. Een jurist. Maar op zich is dat niet vreemd, zelfs Holland (nu The Netherlands) had met Wellink al in feite afscheid genomen van De Econoom. Wellink is pas bij zijn promotie Econoom geworden. Hij werd het schoothondje genoemd, niet echt een flatteuze naam. Maar de vraag is wie het beter gedaan zou hebben tijdens de kredietcrisis. Ja Klaas Knot, maar die was toen nog niet zo ver.
Dat is ook een man van de marathon. Net als de Japanse schrijver, en de eerste genoemde econoom. Economie is iets met een lange adem? Doorzetten omdat je anders je geloofwaardigheid verliest?
In een interview met een andere econoom hoor ik deze zeggen dat tegenwoordig alles speltheorie is. Dus wat DNB - als econoom doet - ook in dat licht bezien mag worden. Allereerst de repliek van de president tegenover de ECB en haar beleid. Alvast "een steen in de vijver gooien," want je moet laten zien dat het spel begonnen is. "In het najaar kan de ECB beginnen met afbouwen..."
Maar dezelfde Econoom, ageert tegen de bitcoin-delvers met ultraconservatieve procedures die veel weg hebben van vergunningen. En deze duale insteek, defensief tegen de vernieuwing (van cryptos en blockchain) en offensief tegen... in feite ook nieuwe visie van de Centrale Bank anno 2020 ter faveure van de zuidelijke lidstaten laat zien dat DNB zich in een spagaat begeeft of in ieder geval twee gezichten heeft.
Follow The Money schreef over "De Tafelronde," een netwerk van belangrijke bestuurders, die o.a. "omdat het eenzaam aan de top is," tenminste met soortgelijke van gedachte kunnen wisselen. Ik ken de organisatie niet, te vergelijken met "Bilderberg" maar de bestaansgrond lijkt me duidelijk. Nederland is een land van netwerken... Klas Knot zou ook daar lid zijn, terwijl hij juist weer niet lid is van een politieke partij. Het idee is dat hij graag presentaties geeft, en dan is zo'n Tafelronde een prachtige gelegenheid: de top van het bedrijfsleven zit er...
Reacties