Diefstal als signaal in de economie?

Hoe zit het nu met diefstal, neemt het af, is er een conjuncturele factor, hoe heeft technologie invloed op het fenomeen en wat is de rol van de cultuur? Ik heb hier nog niet eerder naar gekeken, maar als iets de situatie - of zoals verderop staat - als barometer voor het welzijn van de economie is dan is het wel dit: diefstal. 

Ergens hoorde of las ik dat de retailers (in de beleggerswereld) flink last hadden van diefstal. Op zich vond ik dat opmerkzaam, omdat ik er nooit zo was ingedoken in het thema, maar het leek me ook plausibel: wanneer je hoort over de scheefgroei in de economie, over toenemende inkomensverschillen maar ook dat sommige bedrijven miljarden blijven verdienen en belasting proberen te ontduiken, dat kan ik me voorstellen dat er een soort van demonstratie of tegeneffect ontstaat. Meer diefstal bijvoorbeeld.

Moment om hier eens dieper op in te gaan. De eerste conclusie lijkt te luiden dat de cijfers dit gevoel niet onderschrijven. Diefstal als fenomeen neemt af, maar door de technologie neemt cyberdiefstal toe.

...

"Aantal winkeldiefstallen op hoogste niveau in acht jaar

De politie heeft het afgelopen jaar 40.000 diefstallen geregistreerd. Dat is een kwart meer dan in 2021, het jaar van de lockdown. Het is de grootste stijging in acht jaar tijd, meldt het FD.

Het aantal winkeldiefstallen is terug op het niveau van 2015. Daarna was er sprake van een forse afname. Vooral in de coronatijd lag het aantal een stuk lager als gevolg van winkelsluitingen. 

Winkeliers en onderzoekers zeggen tegen het FD dat de stijging slechts deel is toe te schrijven aan de heropening van de winkels. Financiële problemen van klanten spelen volgens hen ook een rol. "Wij denken dat meer mensen in een penibele financiële situatie terecht zijn gekomen, waardoor ze zich genoodzaakt voelen op diefstal terug te vallen", zegt Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

De problematiek is vaker zichtbaar in steden, en de opkomst van zelfscankassa's vergroten het diefstalaantal. Ook is er volgens Wildeboer niet direct een groep daders aan te wijzen. In november 2022 was het aantal winkeldiefstallen al op het hoogste niveau sinds 2013."

(bron: Gepubliceerd op 21 februari 2023, https://retailtrends.nl/news/68843/aantal-winkeldiefstallen-op-hoogste-niveau-in-acht-jaar)

"2,4 miljard euro schade. [!] Nederlandse winkeliers verliezen jaarlijks 2,4 miljard euro door winkeldiefstal, kopt beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems vandaag. ...Nederlandse winkeliers hebben, na hun Spaanse collega's, het meeste last van winkeldieven." (bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/4753161/nederland-koploper-winkeldiefstal-maar-het-aantal-diefstallen)

En,

"Winkeldiefstal in Nederland een na grootste in Europa . . .Winkeldiefstal in Nederland blijkt groter dan die in buurlanden. Nederlandse winkeleigenaren liepen ruim 1 miljard euro aan inkomsten mis afgelopen jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Checkpoint Diefstalbarometer." (bron: https://isg-beveiliging.nl/winkeldiefstal-in-nederland-een-na-grootste-in-europa/)

En,

"'Zelfscankassa's zorgen voor twee keer zoveel diefstal.' Het stijgende aantal zelfscankassa's zorgt ook voor een toename in het aantal winkeldiefstallen." (bron: ALBERT HEIJN BETALEN RESEARCH WINKELDIEFSTAL ZELFSCAN, 1 oktober 2020 om 09:17, https://retailtrends.nl/news/tag/?t=winkeldiefstal)

En dan weer dit geluid,
"Aantal winkeldiefstallen daalt, wel gemeentelijke verschillen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal winkeldiefstallen met 14 procent gedaald. De verschillen tussen regio’s zijn daarbij fors. Dit blijkt uit een analyse van online winkelplatform Beslist.nl, dat politiegegevens en data van de Kamer van Koophandel (KvK) naast elkaar legde. 
In totaal werd 178.000 keer aangifte gedaan wegens winkeldiefstal. Tussen 2017 en 2021 daalde dit aantal landelijk met 14 procent. Daarbij zijn verschillen zichtbaar tussen zowel gemeenten als provincies, zo schrijft Beslist.nl. Het platform onderzocht hoe het aantal winkeldiefstallen zich ontwikkelde en zette het aantal KvK-ingeschreven winkels binnen gemeenten af tegen de strafbare feiten. (bron: 14 februari 2022 DOOR NIOBE MOEN, https://www.gemeente.nu/veiligheid/aantal-winkeldiefstallen-daalt-wel-gemeentelijke-verschillen/)

Maar,

Toch neemt de traditionele criminaliteit af,

Wel ... Meer slachtoffers cybercrime,

"... In 2019 gaf 13 procent van de 15-plussers aan slachtoffer te zijn geweest van een of meer cybercrimedelicten. In 2012 was dit 12 procent, in 2017 11 procent. Bij cybercrime gaat het om digitale vormen van identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten (laster, stalking, chantage en bedreiging met geweld via internet)... In de geregistreerde criminaliteit valt cybercrime onder vermogensmisdrijven. Sinds 2017 is er in de politieregistraties sprake van een flinke toename van hacken (verdubbeling), identiteitsfraude (17 procent), en internetoplichting (39 procent)."

E.e.a. vraagt om een verdieping. Voer voor econometristen, of in die hoek verder kijken?

--

-- 8 januari 2024, via X: @sparklingruby (Foto: meer artikelen direct achter slot en grendel)
I am extremely disturbed by what I witnessed in Lower Manhattan last night. 
I lived on Wall Street for years - directly across from The NYSE. 
Last night - I went to grab a few items at Rite Aid - only to find out that almost everything was behind a lock. 
I asked an employee how often things are stolen from the store. 
He said - every day. Numerous times a day. 
I was shocked. 
Next - the employee told me that even when they catch a criminal - they can’t do anything - unless the criminal is a repeat offender at the location. 
When they do take action - the offender is let out almost instantly - only to start stealing from the store all over again. 
I have no words for what I see happening to this city that I no longer recognize. 
Before I left the store - he said this: 
“They give the criminals more power than the workers.”
New York City is completely out of control. 
Why are we empowering criminals?

-- 28 februari 2024. 
Q: Is het criminialiteitspercentage in de laatste jaren aan het stijgen of aan het dalen?
A: Copilot
"In Nederland is het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven sinds 2005 consistent gedaald onder alle herkomstgroepen. Zowel bij mensen met een Nederlandse achtergrond als bij vluchtelingengroepen, en bij mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond, nam het aandeel verdachten af. Bij mensen uit landen die na 2004 tot de Europese Unie toetraden (zoals Polen, Bulgarije en Roemenië) daalde dit aandeel met ongeveer een kwart. Echter, de ingezette daling lijkt de laatste jaren af te vlakken1.
Voor mensen met een westerse migratieachtergrond lijkt de daling ook af te vlakken, maar zelfs voor deze groep is het percentage dat slachtoffer is geweest in 2019 (16%) lager dan in 2012/2013 (20%)1. Dit suggereert dat er over het algemeen een positieve trend is in termen van criminaliteit in Nederland, maar het is belangrijk om te blijven monitoren en te begrijpen hoe verschillende groepen worden beïnvloed." (Meer informatie 1 longreads.cbs.nl 2 magazines.openbaarministerie.nl 3 longreads.cbs.nl)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa